Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Назустріч Дню народження

 

Історії невелемовний звіт

Харківський національний університету імені В. Н. Каразіна, найстаріший Університет в Україні, відзначатиме 217-у річницю свого Дня народження. У січні 1805 р. відбулося урочисте відкриття Імператорського університету в Харкові. З Харківським університетом пов’язані імена всесвітньовідомих учених... Харківський університет - єдиний навчальний заклад в Україні, де навчалися та працювали три лауреати Нобелівської премії: біолог І. І. Мечников, економіст С. А. Кузнець (Саймон Сміт), фізик Л. Д. Ландау, де Почесними членами та докторами в різний час обирали видатних діячів культури та науки: Йоганна Вольфганга фон Ґете, Александера фон Гумбольдта, Івана Франка, Льва Толстого, Петра Семенова-Тянь-Шанського, Михайла Грушевського.


Сьогодні Каразінський  -  флагман  освіти та науки в Україні, зберігає провідні позиції в державі і за кордоном, сам є потужним імпульсом для Харкова - вагомий науковий і культурний центр, освітянська столиця України. Згідно  Указу президента України від 2003 р.  наш університет має найвищий статус самоврядного (автономного) державного вищого навчального закладу, а у 2010-му йому надано статус «дослідницького університету». За роки свого існування  Харківський університет підготував для держави понад 130 000 спеціалістів-професіоналів вищого ґатунку, справжніх громадян-патріотів своєї держави. Імена вихованців університету увічнені в географічних назвах, назвах космічних об’єктів, рослин і мінералів, законів і формул. За результатами рейтингу QS World University Rankings 2022, Каразінський університет посів перше місце серед українських ЗВО та позицію 511-520 у глобальному масштабі. Із Днем народження нашої Альма-матер, шановні члени університетської корпорації! Нових звершень і досягнень нашому УНІВЕРСИТЕТУ у Новому році!

VIVAT, UNIVERSITAS! VIVANT, PRORESSORES! 
Громадська рада газети «Харківський університет».