Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Кого пам’ятаємо і любимо…

 

ХОДУСОВ Валерій Дмитрович

Його немає з нами майже рік! Пішов від нас у вічність через Ковід.  А все не віриться… І шукаєш поглядом його фігуру в університетських коридорах…Ось він – живий і такий справжній, університетський - талановитий, відкритий, порядний, готовий прийти на допомогу - Валерій Дмитрович ХОДУСОВ, професор кафедри фізики ядра та високих енергій імені О. І. Ахієзера фізико-технічного, доктор фізмат наук, із науково-педагогічним стажем роботи в Каразінському понад 48 років. Дитя Великої Перемоги, він народився  у 1945 році в с. Румянцево м. Горлівка Донецької області. Вихованець фізико-технічного факультету. Талановитий  вихованець і світла ЛЮДИНА. Усе він робив якісно, із захопленням, на відмінно. І аспірантуру на кафедрі теоретичної ядерної фізики закінчив достроково, і блискуче захистив кандидатську дисертацію у 1974 році. Тут він пройшов шлях від асистента до професора кафедри. У 2002 - захистив докторську дисертацію.


Десять років з 2010 по 2019 очолював кафедру теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О.І. Ахієзера. Професор Ходусов В.Д. був справжнім професором. Автор понад 140 наукових праць, серед них - виконані разом зі студентами, адже приділяв залученню студентів до наукової роботи серйозну увагу. Працював із підростаючим поколінням. Десять разів поспіль за результатами конкурсу кафедр на краще науково-методичне забезпечення навчального процесу за напрямом його колектив визнавався переможцем! Минулого року Президія НАН України присудила премію за кращу наукову роботу Івахненку Олегові, студенту кафедри теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О.І. Ахієзера магістратури фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Повернути Валерія Дмитровича неможливо… Але УНІВЕРСИТЕТ тебе пам’ятає, дорогий Валерію Дмитровичу.

О. НОВИКОВА.