П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Феномен радіофізичного

Феномен радіофізичного


Група РБ-41 - це сімнадцятеро майбутніх біофізиків. Десятеро чарівних дівчат та семеро сильних хлопців. Це - суміш знань та неабияких талантів.

… В аудиторії 7/4 гамірно та весело. РБ-41 готується до першої лекції з курсу «Основи термодинаміки біологічних процесів» . Дзвінкі голоси та сміх: одногрупники вирішують, куди ж піти на вихідних. Хлопці пропонують аквапарк, дівчата - боулінг. Та лунає дзвінок, і до аудиторії заходить лектор - доцент Сергій Васильович Гаташ, в.о. завідувача кафедри біологічної та медичної фізики. Праця почалася.

- РБ-41 справді унікальна група! - це відзначає і Сергій Васильович, й інші викладачі . Давно не було такої групи.

Найперший і найважливіший показник успішності групи - її навчальні досягнення. Більшість закінчили школу з золотими медалями, а сьогодні відзначаються неабиякою перспективністю. Семеро претендують на червоні дипломи. Дехто планує стати викладачем. Як зазначив доц. С. В. Гаташ, на кафедрі найбільший відсоток студентів, які вступають до аспірантури.

Аліна Краснікова: «Боржників у нас практично немає . Допомагаємо одне одному. Наприклад, перед контрольною чи іспитом часто збираємося разом, влаштовуємо такий собі колоквіум: обговорюємо складні завдання, вирішуємо їх. Явка на заняття завжди майже 100 %.»
Наука. Вона посідає важливу роль в їхньому житті. Літню практику на третьому курсі вони проходили в лабораторіях науково-дослідницьких інститутів Харкова. Це була справжня наукова робота, а не просто навчально-ознайомча практика. А от Ксенії Почерняєвій пощастило пройти практику в Чехії. Чверть групи активно пише наукові статті. Також плідно проходять для групи й різноманітні наукові заходи. Минулого року наукові роботи Анни Касторної та Катерини Вус одержали перемогу на конференції молодих учених. Це було неабияке досягнення для тодішніх третьокурсниць. Нещодавно, дівчата, а ще Павло Федоров, Андрій Чепіков, Юлія Єрмак взяли участь в міжнародній конференції, яка проходила на біологічному факультеті. А от Аліна Краснікова спробувала себе в 11 міжнародній конференції з біоніки та прикладної біофізики.
Вільний час - спорту. Уже чотири роки університетська спартакіада не може обійтися без біофізиків. А Микола Рябуха та Ілля Сазоненко навіть у складі університетської збірної із самбо. Антон Пуговкін та Кирило Буцький давно професійно займаються спортивним орієнтуванням. Саме вони «заразили» решту групи цим видом спорту. Заохотили однокашників до туристичних походів та скелелазіння. Незабутній похід в Карпати цього літа ще ближче зблизив одногрупників.

... Багата РБ-41 на таланти! Софія Чиста співає, Аліна Краснікова, Яна Глухова, Ксенія Почерняєва, Дар'я Малахова, Юлія Єрмак поставлять вам будь-який танець, навіть хлопців змусять танцювати! Без них не пройде жодний університетський конкурс. Павло Федоров, крім того, що добре малює та займається фотографією, ще гне цвяхи (якось навіть вигнув цвях у формі сердечка й подарував одногрупниці). А чого вартий Антон Пуговкін! Спортсмен грає на декількох інструментах та пише вірші. Він неодноразовий лауреат конкурсів та фестивалів бардівської пісні, таких як «Зимовий Есхар», «Час Візбора» та ін. На запитання, як удається все поєднувати, хлопець відповів, що найголовніше навчитися правильно розставляти пріоритети.

А. Пуговкін: « Чому ми кращі? Мабуть, тому, що кожен розвинутий як особистість, по-своєму унікальний. Кожен має певні досягнення».
Є у групі й представник влади: А. Краснікова - член президії профкому університету , а також профорг четвертого курсу. Неабиякої поваги заслуговує Ірина Глонячина, яка активно займається волонтерством. Нещодавно вона взяла участь в акції, яка проводилася в університеті в День донора. Дівчина не побоялася здати 400 мл крові.

Студенти РБ-41 не просто одногрупники - вони справжні друзі. Про це свідчать спільні прогулянки, уікенди, свята. Має група й свої традиції. Завжди вітають одне одного з Днем народження, 8 Березня, 23 Лютого. Обмінюються подарунками на Новий рік.
У цієї зразкової групи не менш відповідальна староста. Вона клопочеться, бігає, вирішує спільні проблеми, інколи нервує, але завжди доступно все пояснить. Так відгукуються про Юлію Єрмак одногрупники.

Ю. Єрмак: « Бути старостою не важко. Група у нас дійсно дружня. Допомагаємо одне одному, підтримуємо, багатьох «перевиховали». Можна сказати, дехто по-справжньому відкрився, став більш товариським.
Група РБ-41 безумовно варта звання найкращої на факультеті.


Т. ВАСИЛЕЦЬ, наш студкор.