П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Найкраще місто на Землі!

 

Перший осінній «Slow market»

ВІД РЕДАКЦІЇ. У вересні на Арт-заводі «Механіка» проходив популярний у Харкові фестиваль українських дизайнерів «Slow market». Учасники хендмейд ярмарку представляли свої прикраси, одяг, аксесуари, солодощі, косметику, посуд і декор для дому, які міг придбати кожен. Організатором заходу виступив Artishop.


Уже увечері п’ятниці на території Арт-заводу було людно. Культурний центр на вул. Плеханівській, 126, який обрали для першого осіннього Слоумаркету, цього дня також став місцем виступу відомого харківського співака Кирила Блєдного. Праворуч від черги з підлітків, що з нетерпінням очікували концерту, розташувався фудкорт під відкритим небом. Вхід на ярмарок знаходився за столиками для відвідувачів. Фестиваль українських дизайнерів проходив усередині приміщення задля комфортного перебування учасників і гостей з дотриманням всіх карантинних обмежень. На вході мене одразу зустріла дівчина, яка продавала браслети-квитки. Вартість одного на день становила 40 гривень, на всі три – 50 гривень. Я отримала паперовий рожевий браслет з можливістю перебувати на заході лише сьогодні.

Перед двома рядами з виробами ручної роботи відвідувачів зустрічав діджей. Його робоче місце було цікавим дизайнерським рішенням, адже воно повністю оформлене за допомогою килимів і рушників. У першому ряду гостей зустрічали українські дизайнери одягу. Кожен міг знайти собі річ на будь-який смак: від теплого пальто на осінь до екстравагантної блузи на вечірку. Мою увагу привернули яскраві неонові вивіски трохи далі. Вони належали «Neon lab», яка вже декілька років займається виготовленням скляних або світлодіодних виробів, що світяться. Попереду працював стенд з обміну кімнатними рослинами, який, на моє здивування, користувався популярністю. Метою акції «Plant Swap» був пошук квітам нового дому та спілкування з однодумцями. Наприкінці харків’ян чекав куточок вінтажного одягу під назвою «La CoMode», де кожна річ була з довгою цікавою історією.

З протилежного від входу боку організатори оформили кінотеатр і зону відпочинку. Відвідувачі ярмарку розташувалися у зручних кріслах і куштували солодощі й горіхи від «PP.ot.Leo», пастила від «Нагодуйко», крем-мед від «Tantely Creamhoney» і чізкейки від «Sugar Fro» з кавою. Кіносеансу того вечора не передбачалося.  Праворуч з першого ряду в другий, на гостей чекали не менш талановиті дизайнери та їхні вироби. Бренд, який виготовляє картини та домашній декор з епоксидної смоли. Яскраві кольорові тарілки з блискітками, дворівневі блюда, підставки для чашок і дощечки нікого не залишили байдужими. В ярмарку також взяли участь виробники стильних масок для обличчя «Waumask» – незамінного аксесуару на кожен день. Вони мають унікальний дизайн, бо виготовлені за інноваційними технологіями без резинок або липучок.

…Поруч з косметикою ручної роботи від «Бульк» дві дівчини  обирають вироби бренду. Анна, студентка, не вперше завітала на маркет українських дизайнерів: «Мені подобається відвідувати подібні фестивалі, знайомитися з новими людьми і підтримувати творчість молодих хендмейдерів», – розповідає дівчина. Анна придбала собі бальзам для губ, а також мило з люфою на подарунок подрузі.

Фестиваль «Slow market» також мав незвичайну фотозону, де кожен другий відвідувач зробив собі фото на пам’ять і оцінив локацію для знімків. Загалом хендмейд ярмарок залишив приємні враження у більшості гостей. Подібний захід планують провести наступного разу в листопаді.

Словничок для не зовсім «просунутих».

Арт-завод «Механіка» – культурно-мистецький центр у Харкові, який знаходиться за адресою вул. Плеханівська, 126 (ст. метро «Завод ім. Малишева»).

«Slow market» або Слоумаркет – ярмарка сучасних українських дизайнерів, які прагнуть поділитися своєю творчістю та продати власні вироби.

Хендмейд – речі зроблені своїми руками; не серійне виробництво. Хендмейдери – творчі люди, що займаються виготовленням виробів власноруч.

Фудкорт –зона харчування, де гості можуть придбати їжу від кількох виробників і скуштувати у спеціально відведеному місці.

Діджей – людина, яка публічно відтворює музичні твори зі змінами або без за допомогою спеціального технічного обладнання.

Фотозона – спеціальне місце, яке облаштували та прикрасили так, щоб кожен зміг зробити гарне фото на пам'ять.                                                                                                                                        

Даша ЖИДКОВА,  другокурсниця  відділення журналістики, ЛЖ-21, Творча майстерня викладача О.НЕРУХ.