Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ніч науки

 

Торжество РОЗУМУ

ВІД РЕДАКЦІЇ. Помітною подією у Харкові став  популярний освітній проект – «Ніч науки». Особливо незабутньо пройшов він у стінах Каразінського: 55 локацій від 15 факультетів, що   пропонували відвідувачам  свої унікальні наукові проекти! На святі побувала спецкор університетської газети Катерина ОВЕРЧУК. Ми Вам обіцяли її репортаж.



Цього дня до пізнього вечора були відкриті  двері Каразінського університету для всіх харків’ян. Цього разу організатори підготували надзвичайно цікаву програму: проекти молодих учених, можливість стати учасниками наукових експериментів, дискусій та насолодитися програмою пізнавальних заходів.
Проф. Т. Є. КАГАНОВСЬКА, ректор університету:
- Каразінський університет традиційно приділяє увагу популяризації науки серед школярів та абітурієнтів. Як найкраще протидіяти стереотипам і показати, що наука – це не лише теорії та монографії. Побачити все наживо, взяти участь особисто. Саме це ми пропонуємо, коли запрошуємо школярів на такі заходи як «Ніч науки». Це відкриває можливість і відчути атмосферу університету, і побачити інтерактивні наукові досліди, до того ж і зрозуміти, чому так відбувається. Хімічні та фізичні досліди, екологічні виміри, знайомство з біологічним та геологічним різноманіттям, фінансові ігри... А ще музеї, ЛандауЦентр, симуляційний центр медичної підготовки… Нам є що продемонструвати та чим зацікавити! Та найцінніше – сповнені подиву, щастя та натхнення від науки очі дітей. Калейдоскоп емоцій від побаченого, адже для дітей наука – це ще магія чи казка, а університет – той самий Хогвартс. Саме такими подіями ми можемо зародити у молоді любов до науки та пізнання, бо саме за дітьми та молоддю – майбутнє та розвиток! І ми разом повинні це підтримувати ще змалку!



Доц. М. А. ФОЛОМЄЄВ, директор Центру роботи з громадськістю:
- Важливо, що Каразінський університет долучається до наукового івенту "Ніч науки". Це вже своєрідна традиція – знайомити школярів з науковими можливостями університету. Адже в нас 23 факультети та інститути, представлені майже всі спеціальності, є що показати. Нарешті за два роки пандемії, в умовах пом'якшення карантину, вдалося запросити школярів до університету. Адже це найкращий спосіб ближче познайомитися, наочно побачити наукові досліди та й ще взяти участь у деяких. 15 факультетів та інститутів взяли участь, і не тільки фізико-математичного та природничого спрямування. Економісти та психологи цьогоріч також презентувати багато чого, зокрема й унікальні фінансові ігри, авторські розробки, психологічні тести. Була можливість познайомитися і з нашим симуляційним центром медичної підготовки, і музейним комплексом, і з астрономічною обсерваторію. Резонанс в медіа, реакція громадськості - додаткове підтвердження того, що університет робить вірні кроки!


Доц. А. В. БАБІЧЕВ, проректор з науково-педагогічної роботи:

-          Спільно із центром виховної позаосвітньої роботи та науковою частиною ми відбирали ті проекти, які було б цікаво показати громадськості, обирали волонтерів, яких цього року працювало на локаціях понад 70! Саме вони активно допомагали: супроводжували школярів, орієнтували на території університету гостей. Нам дуже хотілося, щоб університет показав себе з найпрекраснішого боку, як це і є насправді, ще раз довів, що наука може бути цікавою та корисною. І  головне – щоб усім гостям було цікаво. Каразінський КЛАСИЧНИЙ університет має все: від філології до факультету комп’ютерних наук, від біології до математики, від іноземних мов до соціології, від психології до хімії, від фізики до історії! Головне завдання – спонукати факультети яскраво себе презентувати. Цього року вперше додався симуляційний центр медичного факультету, каразінська школа бізнесу та каразінський банківський інститут. Я не хочу називати свою  найулюбленішу локацію. Мені сподобалися всі. Я був в університеті з ранку  до 22 години, доки всі локації не завершили свою роботу. Дуже сподобався симуляційний центр медичного факультету. Показали,  як роблять операції сучасними методами, яким чином надавати першу медичну допомогу. Хімічні та фізичні факультети були чудові. Цікаві були мікроскопи у біологів та в лабораторіях  фізичного факультету. Я вперше дізнався, що ми маємо лабораторії з аналізу води, що ми  можемо перевіряти фрукти та овочі на нітрати. Мені сподобався стенд ГГРТ з дорогоцінним камінням. А школа бізнесу та банківський інститут показали всім,  як можна заробляти гроші. Особисто мені було дуже цікаво. Людей було дуже багато – сотні: малюки, діти старші, цілі сім’ї, були гості із інших областей України. Харківський університет – це інтелектуальна еліта України, це  фундамент освіти та науки усієї країни. І ми є найкращими.
На переконання слів організаторів Каразінського свята науки, я побачила на власні очі, що  саме цього  вечора усі факультети та підрозділи університету дійсно об’єдналися, щоби показати силу та красу розуму, знань та освіти.


Факультет геології, географії, рекреації і туризму. Ірина Валеріївна КОЛОСОВА, старший викладач:

-     Ми показуємо мінерали та гірські породи, стародавні скам’янілості. Мінерали представлені природними самоцвітами. На це звертають увагу частіше за все. Тому що це корисні копалини, дорогоцінне та напівдорогіценне каміння, яке потім використовуються в ювелірній промисловості. На цьому заході факультет представляють ті хлопці та дівчата, які близькі мені по духу та захопленню. З деякими з них ми їздили в експедиції. Тож я впевнена в тому, що ці студенти зацікавлені та можуть розповісти максимум інформації.


П’ятикурсниця кафедри гідрогеології, підземних вод та геології Наталя УМЕР, розказала нам, що коли вона йде вулицями міста, може зробити аналіз будь-якої будівлі, зрозуміти як утворене  каміння споруди, яким чином його добували. Наталя закликає усіх, кому подобається хімія, фізика, біологія приєднатися до їхнього факультету.


Екологічний факультет демонструє, яким чином водорості очищають воду, пропонує створювати дивовижні букети із сухоцвіту.

На біологічному факультеті кожен міг почухати животик представника з найбільших кажанів на території України, потримати в руках равлика Ахатіна, розгледіти через мікроскоп мутацію мух та мох на корі дерева.


Фізики показували доріжки з різнокольорових лампочок, кульку з написом факультету, назвою університету та справжнього робота. На другому поверсі більшість територій окупував фізико-технічний факультет. Тут студенти показували дію неньютонівської рідини, штучний торнадо, підтримували вогонь за допомогою обертання платформи, втримували кульку за допомогою повітряних потоків, показували дію великих магнітів. «Ми намагаємося показати, що фізика це класно, цікаво. Багато хто боїться йти на природничі спеціальності. Тож ми хочемо донести, що це дуже цікаво і важливо. Фізико-технічний факультет –  одна сім’я, беремо участь в усіх заходах та святах», - розповіла Олена, третьокурсниця.


Волонтери.  Я поспілкувалася з Аліною, студенткою факультету іноземних мов та Вікторією з біологічного факультету. Ось що розказали дівчата.  «Вирішили допомогти в цьому заході. Бути волонтером – фізично складно. Ми приїхали в університет о другій годині, зустрічаємо гостей з третьої. Під вечір болять ноги та спина, але ми все одно раді тут знаходитися…»

Наукове свято в Каразінському відвідало сотні людей, родини з дітьми та  бабусями, групи школярів. Бабуся Ганна, гість свята: «Ми дізналися про цей захід завдяки викладачам університету. Нам дуже сподобалось усе…»

А мені, кореспонденту університетської газети припало до душі, що усі факультети такі дружні, закохані у свій університет, у свою роботу. У мене навіть з’явилося бажання не просто порадити майбутнім абітурієнтам вступати до Каразінського, а й самій повторити вже свій пройдений шлях у цих історичних стінах! Віват, КАРАЗІНСЬКИЙ!

Катя ОВЕРЧУК, студентка, наш спецкор.