Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Профспілка діє!

 

Посилюємо позиції!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Для Каразінської  первинної профспілкової організації працівників освіти і науки рік, що минає, був непростим:  дистанційний режим роботи, відміна планового графіку відпочинку й оздоровлення співробітників, екскурсій, перенесення з весни на осінь обласної звітно-виборної конференції. В перші  ж дні боротьби з хворобою Каразінська профспілка  спільно з обласною профспілковою організацією створила відповідний фонд допомоги тим, хто перехворів на COVID-19. 150 співробітників, що перехворіли, отримали профспілкові виплати. Слово голові профспілкового комітету викладачів та співробітників Каразінського університету, доценту кафедри молекулярної біології та біотехнології біологічного факультету А. В.  ГОЛТВЯНСЬКОМУ.


- Анатолію Володимировичу, минуло понад півтора роки, як Ви очолили профспілковий комітет…

- Так, у непростий час боротьби з COVID-19 працюємо в змішаному режимі, зокрема онлайн. Основні традиційні напрямки роботи профкому активно відпрацьовувалися: контроль виконання трудового законодавства, написання оновленого Колективного договору, поліпшення умов  праці та  охорони праці, соціального захисту співробітників університету. Також, приділяли увагу питанням педагогічного навантаження викладачів, оптимізації розкладу занять, виконанню норм діючого трудового законодавства щодо прийому та звільнення співробітників, надання доплат і премій, додаткової відпустки фахівцям, порядку ведення трудових книжок, виплаті повної зарплати у період  «простою». Цього року були внесені відповідні зміни та доповнення до  Колективного договору. До нас за минулий рік приєдналися Навчально-науковий інститут «Каразінський банківський інститут» та Навчально-науковий інститут «Інститут державного управління». Ми  налічуємо понад чотири з половиною тисячі членів профспілки, від ректора до техпрацівника, отже  Колективний договір – основний соціальний документ між адміністрацією та трудовим колективом, взаємний діалог. Укласти Колективний договір без взаєморозуміння неможливо. Ми розробили власний рекламний проспект,  де вказані основні напрямки роботи, інформація  з нашими контактами.

- Оздоровчий та екскурсійний блок діяльності профспілки?

- У «Фігуровці» традиційно відпочило кілька сотень каразінців разом зі своїми родинами.  Минулого року ми надали 223 путівки до СОТ «Фігуровка». У 2021 році – 186 членів профспілки мали можливість відпочити на природі, на березі Сіверського Дінця. Юлія Лазаренко, співробітник культурного центру університету,  за підтримки профспілкових організацій працівників та студентів, організовувала якісне дозвілля для найменших мешканців табору. Дитячий відпочинок цього року був  набагато кращим, ніж минулого: понад 60 путівок до дитячих таборів, передусім, це Бермінводи Харківської області. Ми  маємо стабільний спектр пропозицій таборів, оздоровчих закладів, з якими щорічно укладаємо договори. Цього року користувалися популярністю – бази «Ізумруд», «Заря», «Примор’є» - Затока Одеська область; база «Каравел» - Херсонська область, Трускавець – Карпати. Оздоровлення триває і восени. Оздоровлення та відпочинок співробітників та їх дітей дотується з бюджету профспілкової організації. Співробітники університету мають можливість відвідувати басейн «Локомотив» на пільгових умовах. Використовуємо можливості і для подорожей. Так у минулому році відвідали Дворічанський природний парк і екзотичну Кицівську пустелю, Куп’янську фабрику ялинкових прикрас у Харківській області; дендропарк «Олександрія» у Білій Церкві Київської області; парк «Софіївка» в Умані, Буцький каньйон у Черкаській області! В цьому напрямку ефективно працює профспілковий актив. Охочих подорожувати стало набагато більше , ніж раніше. 2021 рік розпочали традиційною Масницею, відвідали Музей Весілля (Великі Будища) та Абазівку Полтавської області. 19 червня, напередодні Трійці, відвідали Святогірську Лавру.  2 жовтня відвідали Миргород, Великі Сорочинці Полтавської області. На Покрову кілька днів подорожували містечками Житомирської області – Бердичів, Камінне село (український Стоунхендж), Коростишів, Радомишль. На екскурсійні тури профком надавав дотацію.  У вересні цього року співробітники університету мали можливість відвідати театри та філармонію, а також відвідати концерт Ірини Білик у оновленому кіноконцертному залі «Україна», організований Харківською обласною організацією профспілки з нагоди Дня працівника освіти.

- Для чого, Анатолію Володимировичу,  потрібна профспілка?

- Для багатьох профспілкова організація, як і раніше, залишається джерелом пільгових путівок на відпочинок для себе і для членів сім’ї. Для дитини - новорічні подарунки, матеріальна допомога тощо. Однак, на моє тверде переконання, мало бути просто членом профспілки, важливо мати активну життєву позицію. Звертайтеся до нас -  ми будемо радитися в правовому полі, вирішувати та покращувати необхідне разом. На останніх засіданнях профкому були присутні профільні проректори, яких  хвилювали проблеми колективу університету та шляхи їх вирішення разом з профспілкою.

- Інформаційна політика профкому?

- В університеті - 34 профспілкові організації, очолювані головами профбюро, досвідченими співробітниками, які в курсі справ своїх колег. На сайті профкому є можливість отримати інформацію стосовно важливих документів, оздоровлення, екскурсій, тощо. У вайбері є активна група профкому, яка отримує необхідну інформацію та розповсюджує її серед колег. Важливо, що в нас працюють небайдужі люди, адже вони працюють з турботою про колег.  Наша профспілкова організація найчисельніша серед закладів вищої освіти міста Харкова: маємо підрозділи з чисельністю понад 400 осіб. Звичайно, що повідомляти новини профкому непросто. Інформаційний зворотній зв'язок працює саме через профгрупоргів, колег-спілчан. Паралельно  працює моя особиста сторінка в Фейсбуці.

- Плани та побажання.

- Рік, що минає, був успішним. Планів багато, передусім, підсилити деякі позиції Колективного договору, на прохання спілчан додати декілька позицій з матеріальної допомоги. Разом з медіастудією університету на чолі з Михайлом Проценком плануємо створювати соціальні проморолики та запускати в соцмережі. Користуючись нагодою, окремі слова вдячності посилаю  профспілковим активістам. Бути профспілковим лідером непросто, але у команді ми можемо зробити значно більше! Щиро бажаю спілчанам наснаги і здоров’я, вірю, що все в нас буде добре. Університет і профспілка – єдині!

Розмову вела Ліна ТИМАРСЬКА.