Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вступна кампанія-2021.Ексклюзив

«У 2021-му вступна кампанія проходила значно спокійніше і легше» – Ольга Олексіївна АНОЩЕНКО, відповідальний секретар приймальної комісії

ВІД РЕДАКЦІЇ: цьогорічна вступна кампанія, на відміну від минулорічної, відбувалась у звичному режимі, і ще не завершена для вступників-іноземців а також для тих, хто планує вступити на навчання для здобуття ступеня магістра. Про особливості вступної кампанії-2021 в інтерв’ю розповіла відповідальний секретар приймальної комісії Харківського університету доцент Ольга Олексіївна АНОЩЕНКО.


Ольго Олексіївно, які Ваші враження від цьогорічної вступної кампанії, якщо порівнювати з минулим роком?

Вступна кампанія 2020 року взагалі була особлива. Зокрема через те, що вона проводилась у незвичайні для вступної кампанії терміни і більша її частина припала на вересень, коли в інших студентів уже почалось навчання. Це її значно ускладнювало. Ті, хто працювали в приймальній комісії, мали, окрім того, проводити заняття. Навчальний рік для перших курсів бакалавріату і магістратури почався майже на місяць пізніше. З цього боку, в 2021-му році вступна кампанія проходила значно спокійніше і легше для тих, хто працював у відбіркових комісіях факультетів і навчально-наукових інститутів. Щодо термінів її проведення, все було, як завжди. Розпочалась вона 14-го липня для більшості вступників, хоча насправді все почалося ще в червні: з 7-го червня в університеті вже працював освітній центр «Крим –  Донбас Україна», з 24-го червня розпочалася реєстрація тих вступників, які мали намір брати участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів в університеті і могли підтвердити своє право на це. Крім цього, кожного дня на очах збільшувалась кількість тих, хто приходив до інформаційного центру приймальної комісії, а це майбутні вступники, їх батьки, і ставили запитання. Тобто, насправді вже з середини червня вступна кампанія розпочалась. Але офіційно термін подання заяв, а заяви протягом останніх років здебільшого подаються в електронній формі, стартував із 14 липня, а для вступників до магістратури – з 15-го липня. Цього року на те, щоб подати заяву, відводилося 10 днів. Це, з одного боку, не дуже великий період часу, але, з іншого боку, для подання електронної заяви не дуже багато часу і необхідно.

Отже, заяви з першого дня почали надходити у достатньо великій кількості і це відбувалося не тільки протягом першої половини терміну, а досить рівномірно вони до нас надходили до останнього дня. Їх кількість була, якщо вести мову про вступників на основі повної загальної середньої освіти (які становлять більшу частину наших вступників), майже на 9 тис. більша, ніж у 2020-році. Основними причинами, на мій погляд, було, по-перше, те, що цього року кількість випускників закладів середньої освіти збільшилась на 4 % відповідно до даних Міністерства освіти і науки України. По-друге, на мій погляд, розширення можливостей щодо вибору третього конкурсного предмету також вплинуло на збільшення кількості заяв. Третій конкурсний предмет цього року можна було обрати для вступу на більшість спеціальностей із шести дисциплін, тоді як у попередні роки з двох, максимум з трьох дисциплін. По-третє, в університеті другий рік поспіль збільшується кількість структурних підрозділів, які здійснюють прийом вступників (у 2020 році з’явився Каразінський банківський інститут, у 2021 році – Інститут державного управління). Крім того, неоціненним внеском у збільшення популярності університету була рекламна кампанія і профорієнтаційна робота, яку проводили усі факультети і навчально-наукові інститути, а організовував Центр зв’язків з громадськістю Отже, минулого року було близько 22 тис. заяв, а цього року близько 31 тис.

Чи з’явилися нові освітні спеціальності?

У 2021 році прийом за новими спеціальностями не здійснювався, але ж у нас їх вже є чимало – 52. Зазначу, що заяви вступники подають не на спеціальності, а на конкурсні пропозиції, а вони, в свою чергу, відповідають освітнім програмам, яких для вступників на навчання для здобуття ступеня бакалавра у 2021 році пропонувалось 106.

Чи змінився обсяг державного замовлення?

Цього року на великій кількості конкурсних пропозицій було надано рекомендацій на державне замовлення у повному обсязі, але, на жаль, це не означає, що всі вступники приймають ці рекомендації. Потім протягом 5 днів ми нетерпляче чекаємо на їх рішення. Але можна сказати, що у цілому, особливо порівнюючи з минулим роком, кількість виконаних рекомендацій збільшилася. Можливо на це вплинуло зростання майже втричі кількості тих вступників, які вступали на місця державного замовлення за квотою-2 через освітній центр «Крим – Донбас Україна». Якщо минулого року ми протягом першого етапу вступу для даної категорії вступників прийняли 29 осіб, то цього року 78 осіб, за рахунок максимального обсягу державного замовлення. Адже на квоту-2 виділяється 10 % місць від максимального обсягу державного замовлення кожної конкурсної пропозиції. На деяких вони не були використані, а подекуди зайняті повністю.

Яка частка студентів вступила за заявами з першим пріоритетом?

Кожного року частка тих, хто вступає за першим пріоритетом, не набагато, але збільшується. У 2021 році серед рекомендованих на місця державного замовлення було 61,2% тих, хто подавав заяву з першим пріоритетом і 16,7% вступників із заявами з другим пріоритетом, отже, близько 79% вступників на бюджетні місця дійсно мріяли навчатись в Каразінському університеті.

Як відбувався вступ на навчання на здобуття ступеня магістра?

Тут помітна тенденція до зменшення популярності здобуття ступеня магістра протягом кількох останніх років. З одного боку, можливо, через те, що з дипломом бакалавра можна вступати на будь-яку спеціальність і дійсно люди обирають не завжди той фах, за яким навчались протягом чотирьох років. Можливо тому, що можна працювати і з дипломом бакалавра, необов’язково при цьому мати диплом магістра. А більшість тих, хто вступає на навчання для здобуття ступеня магістра обирає заочну форму, що також дає можливість поєднувати навчання з роботою. На кількість вступників цієї категорії вплинули також результати єдиного вступного іспиту з іноземної мови. Цього року це була обов’язкова вимога для всіх спеціальностей. ЄВІ якось поступово входив в наше життя з 2018 року: спочатку частина спеціальностей, потім половина спеціальностей, минулого року майже всі спеціальності, крім декількох галузей знань, а починаючи з цього року це стовідсоткова вимога. І не всі впорались з першої спроби. Але для таких вступників була ще одна можливість: 11 вересня 2021 року була проведена спеціально організована сесія ЄВІ. З 15 до 22 вересня ми чекаємо на заяви від таких вступників. У нас йде перший етап додаткового прийому до магістратури, і заяви надходять, звісно, не в такій великій кількості, як влітку, але є.

Які освітні програми були найпопулярнішими?

Найчастіше вступники орієнтуються на спеціальність, яку хотіли б отримати, і на обсяг державного замовлення. Що стосується вступників на основі повної загальної середньої освіти, то взагалі по країні, і в нашому університеті, є сталі тенденції: це, як завжди, те, що пов’язано з вивченням іноземних мов, тобто спеціалізації спеціальності 035 Філологія. Взагалі, на факультеті іноземних мов проблем зі вступниками не було. Схожа ситуація на факультеті міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу. Щодо окремих спеціальностей, то найбільша кількість заяв була за спеціальністю 073 Менеджмент 2089, 122 Комп’ютерні науки – 2024, 061 Журналістика – 1839, 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 1603, 081 Право – 1493. Також приємно відзначити, що за спеціальністю «Середня освіта» (спеціалізації: «Біологія та здоров’я людини», «Географія» і «Математика») всі місця державного замовлення були зайняті, але ж їх, на жаль, дуже мало. Не зважаючи на це, з року в рік список рекомендацій до вступу на них заповнюється. Маю відзначити, що цього року помітно підвищився прохідний бал на місця державного замовлення, при чому не лише на популярні спеціальності.

Від чого залежить обсяг держзамовлення?

Якщо це нова спеціальність або спеціалізація, то відповідно до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти можна встановлювати максимальний обсяг державного замовлення не більше п’яти місць. А якщо вже були попередні набори, то цей показник залежить від кількості рекомендацій, які були надані під час проведення широкого конкурсу протягом попередньої вступної кампанії.

Скільки студентів мають 200 балів із ЗНО?

19 студентів, більшість із них вступили на факультети природничого та фізико-математичного профілю. Із них один має 200 балів із двох предметів студент факультету математики і інформатики Володимир Данилов отримав найвищий результат із математики та англійської мови. Крім того, на цей факультет вступив володар срібної медалі Міжнародної учнівської олімпіади з математики Климентій Золотарьов.

Скільки було подано заяв на заочну форму навчання?

Їх зазвичай значно менше близько 2200 заяв. Місць державного замовлення там кожного року дуже мало. Дуже часто вступники обирають заочну форму здобуття освіти паралельно з денною формою, щоб отримати одночасно дві спеціальності.

Як щодо вступу студентів-іноземців?

Вступ іноземців ще триває до 01 листопада, але у 2020 році цей термін було подовжено. Восени кількість цих вступників традиційно зростає. На медичному факультеті чисельність студентів-іноземців значно більша, ніж на всіх інших факультетах. Протягом двох попередніх років і цього року другою за кількістю вступників була спеціальність 293 Міжнародне право. Поступово зростає кількість цих вступників до Каразінської школи бізнесу, зокрема на магістерську програму «Бізнес-адміністрування». Іноземці здебільшого обирають програми з англійською мовою навчання.

В цілому, Ви задоволені цьогорічною вступною кампанією?

Так, звичайно. Але є бажання мати ще кращі результати. Минулого року ми були на п’ятому місці за кількістю заяв від вступників на основі повної загальної середньої освіти. Цього року на сьомому, на 150 заяв відстали від 6-го місця, але за кількістю зарахованих на місця державного замовлення університет знов п’ятий. Що стосується роботи працівників університету під час вступної кампанії, то вона була злагодженою, все, що необхідно і можливо, робили, скарг від вступників і їх батьків не надходило.

Розмову провела наш спецкор Надія ВОЛНА.