Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська скарбниця

 

Кандидати у сорти тюльпанів

ВІД РЕДАКЦІЇ. Колекція тюльпанів ботанічного саду Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна налічує понад 60 видів та понад 330 сортів. Із них вісім результат селекційної роботи каразінських науковців. Наступного року два кандидати у сорти можуть поповнити цю скарбницю відповідну заяву до комісії із сортовипробування сортів України готують до відправлення цієї осені.


Олександр Олексійович АЛЬОХІН, директор ботанічного саду Каразінського, розповідає: «Ми займаємось інтродукцією тюльпанів (залученням нових видів рослин в умови, де вони раніше не зростали) вже майже 60 років. На основі роботи із інтродукції тюльпанів ми проводимо селекційні дослідження – схрещуємо різні сорти і види. Цю роботу почав Пащенко Юрій Андрійович у 1962-му році. Найбільш декоративні гібриди ми передаємо на сортовипробування. Із них вісім гібридів отримали вже статус сорту (‘Академік Барабашов’, ‘Арлекин’, ‘Кам’яна квітка’, ‘Травневий ранок’, ‘Микола Вавілов’, ‘Славутич’, ‘Тарантела’, ‘Тарас Шевченко’). Ми відбираємо гібриди за декоративними ознаками та за такими критеріями: вони мають бути стійкими у наших умовах та розмножуватись вегетативно. Цього року ми підготували два кандидати у сорти, які  намагаємось запустити на сортовипробування.


Щоб залучити жителів міста, які під час карантинних обмежень не можуть відвідувати ботанічний сад, на нашому сайті ми запропонували харків’янам дати назви цим майбутнім двом сортам тюльпанів. Так, є два кандидати у сорти, але це не швидке рішення. Вироблена  певна процедура. Вона може тривати рік і більше. Ми цю процедуру почали. Результати ще відсутні. До листопаду подамо заяву до комісії із сортовипробування сортів України. Комісія приймає рішення. Потім є два варіанти розвитку подій: або під час цвітіння тюльпанів до нас приїздить представник цієї комісії, або ми повинні передати певну кількість цибулин, які вони випробовуватимуть власноруч».

Нагадаємо, що ботанічний сад Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна – структурна науково-дослідна природоохоронна установа університету є об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. Він був заснований одночасно з Харківським університетом в 1804 році. Це найстаріший ботанічний сад України.

«В колекції ботанічного саду зібрано понад 8000 видів і сортів декоративних рослин відкритого та закритого ґрунту. В саду ростуть 95 видів, занесених до Червоної книги України, 15 видів, занесених до Європейського Червоного списку, 77 ендемічних рослин. Понад 1400 видів, форм і сортів деревних і трав'янистих рослин вперше інтродуковані на північному сході України», – зазначає Поліна Василівна ГОРДЄЄВА, яка виконує обов’язки завідуючого відділом тропічних і субтропічних рослин ботсаду. А на сайті саду ми можемо дізнатися, що Каразінський ботанічний сад – член Міжнародної Ради ботанічних садів із охорони рослин, підтримує зв'язки із 230 ботанічними установами 40 країн світу, вносить вагомий внесок у зростання екологічної культури населення та формування у нього екологічного світогляду.

Надія ВОЛНА.