Вівторок, квітня 16, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Universitates» : 10-ліття!

«Universitates» : 10-ліття!


2010-й став ювілейним для Всеукраїнського журналу «Universitates». Йому виповнилося 10 років. А як все починалось, розповідає Вікторія Володимирівна КРУГЛОВА, відповідальний секретар журналу:

- Сама ідея створити це видання належала Івану Євгеновичу Тарапову, ректору, який і став першим головним редактором журналу. Він чудово розумів, що в такому навчальному закладі, як наш, повинна бути своєрідна трибуна для вчених, тих, кому є що сказати. На сьогодні засновником і видавцем «Universitates» є Асоціація випускників, викладачів і друзів університету. Із 2001 року головний редактор - Юрій Валентинович Холін, проректор ХНУ з науково-педагогічної роботи.

Із одного боку, ми намагаємося дотримуватися однієї лінії, яка б вела нас у світ науки, мистецтва, цікавих людей і знахідок, а з іншого –створюємо на сторінках журналу умови для розмови на сучасні тенденції життя. Журнал має бути і стабільним, і динамічним. Гадаю, що ця ідея реалізована на сьогодні. В журналі друкуються роботи багатьох молодих авторів, які відрізняються стилем написання, свіжістю та неординарністю думки, наприклад, Тетяни Гукової (юридична наука), Анатолія Парфиненка (туристичний бізнес), Валерії Трусової (медична фізика) та ін. Свого часу для науковців-початківців була створена рубрика «Молоді голоси». З іншого боку, ми публікуємо роботи відомих учених: В. Т. Толока, член-кореспондента НАН України, фізик, В. М. Кукліна, завідувача кафедри штучного інтелекту та інтерактивних систем факультетуту комп’ютерних наук, Б. П. Зайцева, історика з кафедри археології, Н. В. Волкової, філолога, викладача НУА.

Тематика найрізноманітніша, тому й читачі різні. До реакції періодично надходять матеріали з різних країн світу, адже за кордоном журнал також відомий, головним чином, завдяки його електронній версії. Різні теми цікавлять і студентів ХНУ, які приходять до редакції за новим випуском чи просять підібрати матеріали для написання реферату або курсової роботи.

У наш час, коли навколо багато «жовтої» преси, важливо дотримуватися своєї лінії, щоб журнал залишався науковим, але й популярним, і користувався попитом у читачів. Плануємо й далі співпрацювати з НАН України та іншими ВНЗ, брати участь у виставках-ярмарках, таких, як вереснева у Львові та квітнева в Харкові.

Навколо журналу «Universitates» формується наукова спільнота. Тож наша місія - не тільки просвіщати, але й інтегрувати науковців, шукати однодумців, розвивати нові ідеї, втілювати в життя цікаві проекти. Адже на ниві популяризаторства обмежень для творчості немає.


Подарунки від року Старого збирала Т. БОБИЛЬОВА, наш студкор.