Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

На кафедрах

 

Многая літа!

ВІД РЕДАКЦІЇ: Кафедрі англійської філології факультету іноземних мов виповнилося 90 років. Цей ювілей став знаменною подією не лише для всіх поколінь працівників кафедри, а й важливим етапом у житті вітчизняної науки та освіти. За роки, що минули, кафедра підготувала тисячі висококваліфікованих викладачів та вчених, які наразі працюють в усіх куточках нашої держави та за її межами. Славний шлях кафедри – це яскравий приклад самовідданої праці колективу, якому притаманна талановитість, висока професійність та вміння долати труднощі, яких вистачає в усі часи. Сьогодні на кафедрі працюють 27 фахівців, з яких 2 академіки, 5 докторів наук, 15 кандидатів наук, доцентів, які захистилися протягом останніх 15 років. Наразі на кафедрі працюють над дисертаціями 5 аспірантів.


З 2005 року кафедру очолює Відмінник освіти України, доктор філологічних наук, професор, академік НАН ВО України Вікторія Опанасівна САМОХІНА.

Багато поколінь науково-педагогічних співробітників зробили вагомий внесок у навчально-методичну, наукову та виховну діяльність, залишили власну наукову спадщину і славні традиції в педагогічному процесі. Їхні імена є втіленням самовідданості, високої професійності та доброчесності.  Яскравими стрічками вплелася у барвисте панно кафедри англійської філології багаторічна діяльність педагогів та науковців Б.Й. Роговської, Б.С. Хаймовича, О.В. Тарасової, Р.Г. Ткаченко, Т.К. Меркулової, Ю.М. Ткаченка, Д.В. Меняйла, Ю.Ф. Єщенко, О.І. Денисова, Т.Ф. Локшиної, Е.Г. Паповянц, О.П, Андреєвої, Н.М. Гуль. Ці люди стали корінням великої та розгалуженої школи англійської філології, яка прославляє ім’я нашої Аlma Mater. Видатний науковець і педагог, доцент Беатриса Йосифівна Роговська є автором підручника з теоретичної граматики англійської мови. Доцент Рената Григорівна Ткаченко, відома парадоксальністю мислення та іскрометним гумором, була наставником студентів й молодих викладачів, надихаючи їх на професійне зростання і науковий пошук. 47 років свого життя присвятила кафедрі Емілія Георгіївна Паповянц.  З них, у тому числі, 5 років – служінню на засаді керівника кафедри. Е.Г. Паповянц відзначена багатьма винагородами: Почесними грамотами університету імені В.Н. Каразіна, медаллю «Ветеран Труда», дипломами лауреату університетського конкурсу, а також званням «Заслужений викладач Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна».

Ветераном кафедри з 1976 року є високопрофесійний фахівець-філолог, мудрий наставник молодих колег, старший викладач Віра Сергіївна Кузьміна, для якої наш університет – це не просто місце роботи, але й величезна частина життя, віддана навчанню англійської мови й вихованню студентів.

Сьогодні кафедра англійської філології, -  лідер в  навчально-методичній та науковій роботі серед структурних  підрозділів факультету іноземних мов, постійно посідає перше місце у рейтингу кафедр. На її базі, як і в попередні роки, продовжують готувати висококваліфікованих фахівців у сфері науково-педагогічної діяльності. При кафедрі існує аспірантура, де навчаються аспіранти та здобувачі. Наукова проблематика, над якою працюють співробітники кафедри, включає такі галузі, як аналіз дискурсу, когнітивна лінгвістика, функціонально-комунікативна стилістика тексту, невербальні аспекти комунікації, лінгвофольклористика, методика викладання іноземних мов. Наукове керівництво аспірантами та пошукачами здійснюють доктори філологічних наук, професори О.І. Морозова, В.О. Самохіна, Л.В. Солощук, Є.В. Бондаренко, І.С. Шевченко та доцент І.І. Морозова.

Завідуюча кафедрою Вікторія Опанасівна Самохіна - людина працездатна, добра, чуйна, відкрита до підкорення нових горизонтів, впровадила на кафедрі добрі традиції: вітання з днями народження, а також щорічне визначення «Людини року» – в цій номінації нагороджуються дипломами і статуетками кращі викладачі і методисти. Протягом 16 років кафедрою було проведено дев'ять міжнародних наукових форумів «Сучасна англістика» та 10 «Бакалаврських читань: Пошук молодих англістів».

Професійно-викладацький колектив кафедри активно працює над підвищенням навчально-методичного рівня викладання англійської мови. З цією метою видаються авторські підручники і методичні посібники, напр. “Analytical Reading: Fields of Vision” (В.О. Самохіна, О.І. Морозова,.В. Легейда), «Усна практика: “Let’s Talk!”» (Ю.С. Скриннік, С.О. Тарасова) та ін. Всі лекції навчально-тематичного плану з англійської мови супроводжуються мультимедійною презентацією. Під час складних умов пандемії кафедра також виступає флагманом і у сфері залучення нових інтерактивних онлайн технологій. Багато навчальних курсів уже адаптовано для інтерактивного навчання на різних платформах (Moodle, Canvas, Zoom). Викладачі кафедри вільно володіють техніками ведення відеоконференцій.

З нагоди 90-річчя за видатні заслуги перед університетом багато викладачів кафедри нагороджено медалями, грамотами та дипломами. Зустрічаючи славний ювілей, шануючи наукову спадщину своїх учителів і попередників, науково-педагогічні співробітники кафедри зберігають і розвивають сформовані за 90-річну історію кафедральні освітні традиції. Можна з упевненістю сказати, що в умовах, коли швидка адаптація до викликів академічному середовищу є запорукою самого існування навчальних закладів, кафедра англійської філології залишається молодим, згуртованим колективом, здатним учитися та змінюватися на краще. Побажаємо їй успіхів та нових досягнень!

Спецкор. Л. НОВИКОВА.