П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Захисти

D.Sc. Віктор Тимофійович РОЗУМЕНКО: «Наука любить чесних!»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Захист дисертацій завжди неординарна подія в житті науковця і вищого навчального закладу. На радіофізичному факультеті впродовж лише одного місяця травня, за словами декана, проф. С. М. Шульги, відбувся справжній бум захистів, пов’язаний з тим, що закінчується повноваження ради -  4 захисти докторських  та 8 кандидатських робіт науковців Каразінського та інших ВНЗ України.  По два захисти мало не щодня. Це щільний графік,  велике навантаження, на учених секретарів, співробітників Каразінських вчених рад, відділу аспірантури та інших підрозділів. Вітаємо радіофізичний факультет – із завершеними жнивами та успішними захистами!


Отже, у травні 2021 р.  Каразінський університет отримав три захисти докторських дисертацій! Звання доктора фіз.-мат наук отримали викладачі радіофізичного -  О. М. Думін, С. Л. Бєрднік та В. Т. Розуменко. Сьогодні - гість редакції – наш відданий читач, а тепер вже доктор наук – викладач кафедри космічної радіофізики  Віктор Тимофійович РОЗУМЕНКО.

14 травня 2021 року на засіданні  спеціалізованої вченої ради радіофізичного факультету в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна Віктор Тимофійович через ZOOM-платформу публічно захистив докторську дисертацію на тему "Дія високоенергетичних джерел на атмосферно-космічні радіоканали". Науковий консультант – проф. Л. Ф. Черногор, завідувач кафедри космічної радіофізики Харківського університету. Офіційні опоненти – проф. О. П. Ніколаєнко (інститут радіофізики та електроніки ім. О. Я. Усикова НАН України), проф. О. В. Колосков (Радіофізичний інститут НАН України), проф. І. Ф. Домнін (директор Інституту іоносфери Усикова НАН та МОН України). Рішенням ради В. Т. РОЗУМЕНКУ присуджено вчений ступінь доктора технічних наук (D.Sc.). Віктор Тимофійович: «Наснагу, всебічну підтримку до написання моєї докторської дав енергійний завідувач кафедри космічної радіофізики проф. Л. Ф.Черногор. Леонід Феоктистович поглянув на мій список наукових робіт – а їх тоді вже було 111 публікацій – і сказав: «Негайно захищатися!». Можна сказати «вигнав», «змусив» у хорошому сенсі відважитися на захист, бо самотужки я ще б довго збирався. Захист моєї докторської, вважаю, повністю його заслугою, нашого блискучого науковця-астрофізика та сильної людини Л. Ф. Черногора.

-        «Дія високоенергетичних джерел на атмосферно-космічні радіоканали» - таку назву має Ваша дисертація, яка складається  з 379 сторінок… Так про що вона і чим унікальна?

- Це стандартна тематика для нашої  кафедри космічної радіофізики.  Об’єктом дослідження є верхня атмосфера та геокосмос.  Дисертаційна робота присвячена розв’язанню актуальної проблеми – експериментальному та теоретичному дослідженню впливу високоенергетичних джерел природного та штучного походження на характеристики радіохвиль і атмосферно-космічні радіоканали, які використовуються засобами телекомунікації, радіолокації, радіонавігації, радіопеленгації, тощо. Практичне значення отриманих результатів полягає в отриманні кількісних значень збурень характеристик радіохвиль і параметрів атмосферно-іоносферного радіоканалу під дією високоенергетичних джерел (падінь метеороїдів, геокосмічних бур, тайфунів і землетрусів, а також стартів і польотів потужних космічних апаратів), що визначають ефективність функціонування систем телекомунікації, радіонавігації, радіолокації, радіоастрономії та дистанційного радіозондування.  Унікальність мого внеску як науковця, полягає у постановці низки задач, таких як дослідження іоносферних ефектів великих метеороїдів, землетрусів, тайфунів, геокосмічних бур та стартів і польотів потужних космічних апаратів, також у аналізі космічної погоди, стану іоносфери, визначенні іоносферних ефектів високоенергетичних джерел, у пошуку досліджуваних ефектів, обговорюванні результатів експериментальних і теоретичних досліджень і формулюванні основних результатів.  Тобто аналіз радіофізичних ефектів у збурених умовах.

- Найскладніші моменти в роботі над дисертацією?

- Свою кандидатську я захищав  в далекому 1974 р. Тематика була зовсім іншою. Докторська моя - не є продовженням попередніх робіт. Наука сьогодні стоїть на інших фундаментах: грантових, рейтингових, міжнародних.  Задачі самої науки класичні, не змінилися, змінився теоретично-експериментальний рівень досліджень та фінансування.  Хвилювали найбільш дедлайни, здавалося постійно, що обмаль часу.  Адже  дисертація – це, по суті,  збірник публікацій. Зі 111 наукових робіт відділ аспірантури пропустив лише 23. Їх було достатньо. Було багато  технічної роботи, автореферат.  До 1  травня   треба було відправити дві публікації, до 13 травня  - третю публікацію, до 24 – ще три направити, а потім іще три опублікувати. І всі  ці матеріали треба було опублікувати, аби захист докторської відбувся, спершу привести в належні наукові і стандарти, а потім обов’язково опублікувати у різних високо рейтингових вітчизняних та  міжнародних виданнях. З останніх зазначу  - Springer, ІEEE, Radio Science (США),  Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial (Великобританія), Advances in Space Research (США), Physics Turkish Journal of Physics (Туреччина) та ін. Отож в результаті матеріали дисертації опубліковані у 111 наукових працях, серед яких 9 – статті у наукових фахових виданнях України, 14 – праці в зарубіжних наукових спеціалізованих виданнях (з них 10 – статті у виданнях, що входять до міжнародної наукометричної бази Scopus), 15 – статті, що додатково відображають зміст дисертації,73 –матеріали доповідей на конференціях (зокрема 16 тез, що входять до наукометричних баз Scopusта Web of Science).

- Вікторе Тимофійовичу,  проводити захист в ZOOM було незвично?

- Існує установлена процедура – захист тривав три години спілкування на камеру. Голосування відбулося таємно по ZOOM через каразінську корпоративну пошту. Усі документи, автореферат, відео-запис захисту, протоколи засідання відправляються у ВАК у термін  не більше, ніж за тридцять днів. Далі ВАК розглядає пакет  документів і ухвалює рішення.

- Ваші  емоції від захисту, оцінка такої для Вас довгоочікуваної наукової події?

- Пожартую у відповідь, після захисту – немов все для тебе закінчується. Якщо без жартів, захистившись, розумію, що з’явилася надія на «нове краще»,  на новий відлік життя. Основна емоція і девіз по життю – наука любить чесних.

Бажаємо В. Т. РОЗУМЕНКУ міцного здоров’я, талановитих учнів, нових цікавих оригінальних ідей, наукових успіхів, наснаги, завзяття на благо університету та держави. Вітаємо з захистом та дякуємо за чудове інтерв’ю.

Л. МОРСЬКА