Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Як підробити і вижити студенту?

Щоб не свистів вітер у голові та кишені

ВІД РЕДАКЦІЇ. Як вижити студенту в чужому місті, повинен думати сам студент.  Добре, якщо батьки достатньо заробляють і можуть забезпечити регулярну фінансову підтримку, але частіше за все, молоді люди змушені самі піклуватися про себе. Подивимося, як прожити студенту в місті Харків.


Почнемо з прожиткового мінімуму, який у 2021 році становить 2021  2270 гривень, для дорослого працездатного населення. При підрахунках враховувався лише мінімальний продуктовий набір, щоб не померти з голоду, і такий же мінімальний набір промтоварів. Такої суми з великою натяжкою вистачить тому, хто живе у власній квартирі та нікуди, крім як, на роботу не ходить. У студентів інші потреби, їм потрібно одягатися, оплачувати житло, мобільний зв'язок, транспортні витрати. Є ВНЗ, де іногороднім надається гуртожиток, але буває, що кімнат на всіх не вистачає. Тоді потрібно шукати квартиру, і «прожитковий рівень» студента автоматично зростає приблизно на 5000 гривень. Мало хто з молодих людей вміє самостійно планувати бюджет. Це нерідко призводить до того, що студенти дійсно ходять голодні, а до батьківської допомоги, або стипендії ще дуже далеко. У режимі жорсткої економії, при самостійному приготуванні страв, на продукти в місяць буде йти близько 3000 гривень. І це в тому випадку, якщо купувати частину продуктів по акціях і навчитися готувати «1001 і 1 страва з картоплі».

 

Варіанти підробітку для студентів у Харкові є і їх багато. Деякі роботодавці йдуть назустріч студентам і пропонують їм гнучкий графік роботи та погодинну оплату. Це зручно студентам, у яких на роботу є всього лише кілька годин. Розглянемо, де працювати студенту в Харкові?  Як правило, найчастіше студенти влаштовуються кур'єрами в різні організації.  Нерідко йдуть промоутерами й роздають рекламки на вулицях, але отримують за це копійки. Робота «на ногах» не завжди виправдовує засоби. Можна заробити близько 300 гривень на день, при повній зайнятості. У Call-центри беруть студентів для приймання дзвінків і обробки замовлень. Ця робота для стресостійких людей. Тут зарплата трохи вище, ніж у кур'єрів, але рідко хто витримує понад місяць. Конєв Олександр, студент другого курсу філологічного факультету ХНУ імені В.Н Каразіна, відмічає роботу в Call-центрі як відмінний досвід для комунікабельних людей: «Я підробляю в колл центрі вже близько року.  Для мене ця робота ідеально підходить.  Вона не займає багато часу і сил та приносить гарний додатковий дохід, що дозволяє мені мати «власні» гроші.  Єдиний мінус  постійне спілкування з людьми, особливо з грубими, час від часу вимотує». Простіше знайти роботу в закладах громадського харчування. Багато пройшли через KFC або МакДональдз. Ці заклади охоче беруть студентів на роботу, але вимоги у них високі та божевільний ритм роботи. Не всі витримують такий темп і влаштовуються офіціантами у кафе і ресторани. Нерідко чайові за вечір істотно перевищують місячну зарплату промоутером або кур'єром, але є своя специфіка роботи. На їжу витрачатися не доведеться і як мінімум пару раз за зміну студента нагодують.

 

Шевага Світлана, студентка другого курсу філологічного факультету ХНУ імені В.Н Каразіна, працювала під час навчання офіціанткою і каже про свій досвід так: «Робота офіціанткою була дуже неоднозначною.  На тлі того, що дуже добре виходить економити на їжі, тому що годують тебе на роботі.  Крім того виходила досить пристойна для студента зарплата  10000 гривень. Але графік був пекельним, по 13 годин на ногах. Після роботи ще потрібно було встигнути підготуватися до пар і поспати. Я швидко втомилася і звільнилася. Такий розпорядок життя підходить тільки дуже стійким людям ».

 

Студенти 3-4 курсу можуть спробувати себе в репетиторстві.  Це прекрасна можливість повторити власний пройдений матеріал, але, знову-таки викладати потрібно вміти.  Адже студенту здається, що це елементарні речі, а учень їх не розуміє. Кавун Анастасія, випускниця факультету іноземних мов ХНУ імені В.Н Каразіна, за часів свого студентства займалась репетиторством і вважає це найкращим варіантом підробітку: « Я навчалась на факультеті іноземних мов і основним моїм предметом була китайська. Після другого курсу, я зрозуміла, що маю вже досить непоганий базовий рівень знань і можу брати учнів на репетиторство.  Це був прекрасний досвід.  Я сама складала собі графік роботи.  Завдяки навчанню інших я також дізналася багато нового. Такий досвід подарував мені можливість поспілкуватися з безліччю цікавих людей і підзаробити грошей на тому, що мені подобається».

Харків місто великих можливостей, і студентам потрібно всього лише відкинути страх і повірити в себе. Те, що ти раніше цього не робив, не привід сидіти на стільці й чекати допомоги від батьків. Студентське життя для активних людей, які знають, чого хочуть, і вони це роблять. Багатьом роботодавцям не важливий вік і досвід роботи студента, головне, щоб було присутнє бажання працювати та навчатися. Саме цього чекають від молодого фахівця.

 

Яна ТРЕГУБОВА, другокурсниця-журналіст