П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Люди. Події. Століття

І наша історія

ВІД РЕДАКЦІЇ. Історія Північного корпусу КАРАЗІНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ! До карантину редакція університетської газети закінчили публікації про історію споруд колишньої площі ім.. Дзержинського – нині Свободи -. Наші спецкори зібрали і опублікували серйозні публікації про Будинок Проектів (Головний корпус Каразінського , Військову академі. (Північний корпус Каразінського, Держпром. І ось Музей історії університету розповів  у мережах  і таку історію…


…У 1924 – 1925 рр., коли Харків був столицею УРСР, з’явилися плани створення в північно-західній частині міста нового громадського центру столичного масштабу. Першим втіленням цієї ідеї став Будинок державної промисловості, виконаний у стилі конструктивізм. Будівля Держпрому є головною домінантою майдану Свободи і замикає його західний бік. У тому ж стилі були задумані Будинок уряду та Будинок кооперації, які передбачалося розмістити ліворуч і праворуч від Держпрому. Зведення Будинку кооперації розпочалося в 1929 р. У 1930 р. його було законсервовано. У 1933 р. згідно з рішенням Ради наркому УРСР будівництво було передано Військовій академії. Особливістю цієї унікальної споруди є два підземні поверхи, які проектувалися вже в умовах підготовки до війни. На цих поверхах частково розміщувалися навчально-виробничі майстерні, а також бомбосховище. Будівля мала підземний вихід в сторону центральної частини площі Свободи (Дзержинського). У період Великої Вітчизняної війни навчальний корпус Академії частково був зруйнований. У 1947 – 1958 рр. проведена реконструкція зруйнованого будинку для розміщення інженерної академії імені Л. О. Говорова. У 2004 р. будівля була передана Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна і ось уже 17 років працює  Північним навчальним  навчальним корпусом Каразінського. Дякуємо Музею історії нашого університету за матеріали із архівів.


О. НОВИКОВА