П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

16-річчя МЕВ та ТБ

Ступінь доктора наук – до Дня народження факультету!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Інформує  В. В.  РЕЗНІКОВ.


-Валерію Володимировичу, як зустріли весну 2021 р.?

- 30 березня 2021 року відбулася унікальна наукова конференція, присвячена розвитку третього сектора та соціальної економіки у світі та Україні. Співорганізаторами заходу стали Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Полтавська державна аграрна академія та німецький Лейбніц Інститут IAMO. У конференції взяли участь понад 40 науковців із університетів 10 країн. Привітав учасників Президент “EUROCOOP” Матіас Фідлер.

Зарубіжні вчені поділились досвідом і звернули увагу українських колег на те, що тематика третього сектора  дуже популярна у світі. Французький професор Стефан Рос відзначив, що в різних країнах існує широкий спектр соціально-орієнтованих підприємств та організацій, об’єднаних загальним терміном «третій сектор» (“third sector”) або підприємства «соціальної економіки» (“social economy”), які за своїми цілями, принципами та механізмами діяльності суттєво відрізняються від державного та приватного секторів. Його німецький колега, Владислав Валентинов, звернув увагу, що кооперативи, асоціації, громадські організації, фонди місцевого розвитку, соціальні підприємства та інші представники «третього сектора» виконують свою соціально-економічну місію у сільському господарстві, екології, фінансах, місцевому розвитку та багатьох інших сферах, яким із різних причин недостатньо уваги приділяється з боку бізнесу чи держави. Італійський професор Ерманно Тортія відзначив, що підприємства «третього сектору» у своїй діяльності не прагнуть до отримання прибутку, тому роблять економіку та суспільство більш соціальними й орієнтованими на потреби людей.

27 березня 2021 р.  на щорічній звітно-виборній конференції Академії наук вищої школи України проф..О.А. Довгаль кафедри міжнародних економічних відносин ім.  А. Голікова обрано академіком відділення економіки Академії наук вищої школи України.

01 квітня 2021 р. відбувся перший етап ІІ туру (рецензування робіт) Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт «Актуальні питання співробітництва з Європейським Союзом» на факультеті МЕВ та ТБ.

- Валерію Володимировичу а як розвиваються «ювілейні»! висаджені дерева?

-Факультет поважає та дотримується університетських традицій.  Ми пам»ятаємо, що  сад имені Т.Г. Шевченко до початку ХХ століття мав назву «Університетський сад». На 215 річницю заснування Каразінського університету було висаджено 215 дерев у Ботанічному саду, у тому числі й представниками факультету МЕВ та ТБ. Можна сміливо стверджувати, що працівники факультету та студенти зробили свій внесок у розвиток озеленення міста Харкова та підтримку університетських традицій.  І наші деревця – у цих лавах!

- Валерію Володимировичу, які маєте весняні плани?

- 29 січня 2021 р. у 216 річницю заснування університету декан факультету МЕВ та ТБ захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора наук. Це – раз. По-друге (не знаю, чи це в тему?) – 13 квітня у Рєзнікова В.В. день народження.! Чекаю на більш теплу та сонячну погоду, щоб відкрити сезон велопрогулянок. А з нагоди заснування (15.04.2005) факультету МЕВ та ТБ з 5 по 9 квітня 2021 року пройдуть  низка заходів з цього привиду:  пройде лекція про заснування та діяльність факультету, історія та діяльність відомих особистостей факультету,   відбудеться урочистий концерт студентів у «Student hall», інтерв’ю на факультетському ютуб-каналі, випускників, студентів та викладачів. Пройдуть онлайн-вікторин та ігри.

- Дякуємо за розповідь про «ЖИВИЙ факультет».

Розмовляла Юлія БРЕЖНЄВА.