П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Дивовижний університет!

 

Найстаріший музей Європи

ВІД РЕДАКЦІЇ. Другого квітня виповнилося  214 років Державному  Музею Природи Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна — одному із найстаріших музеїв Європи, вагомому  науково-просвітницькому та навчальному центру України.

Після відкриття Імператорського Харківського університету в січні 1805 р. його правління звернулося до всіх директорів училищ з проханням надсилати до університету видатні витвори краю. У 1805 р. опікун Харківського навчального округу граф Северин Потоцький закупає в Ганновері колекцію професора Андре, а у Санкт-Петербурзі колекцію італійця Четті, яка складалася з багатьох видів тварин: коралів, мушлів, молюсків, комах, птахів, а також скам’янілостей та мінералів. До Харкова вони прибули 2 квітня 1807 р. Ця дата і вважається днем заснування музею. У поповненні колекцій музею та сприянні його розвитку брали та беруть участь відомі вчені та суспільні діячі, а також усі шанувальники природи.

Музей став місцем зберігання унікальних наукових цінностей. У його наукових фондах зберігаються понад 250 тис. експонатів з усього світу. Це чучела і тушки, черепи, скелети, яйця птахів, мокрі та сухі препарати різних тварин, комахи, зразки гірських порід та мінералів, викопні рештки і скелети, муляжі, гіпсові зліпки вимерлих тварин. У 23 залах музею розгорнуті експозиції чотирьох відділів: геологічного, безхребетних і хребетних тварин, еволюції органічного світу та охорони природи. Експонати демонструються у вигляді систематичних колекцій, а також біогруп та яскравих діорам, обладнаних аудіовізуальними засобами. Музей виконує навчальні функції, забезпечує проведення занять зі студентами, надає консультації науковим співробітникам та вченим, організовує тимчасові виставки зз природоохоронної тематики, мінералогії та палеонтології. Музей природи підтримує зв’язки з багатьма науковими закладами та музеями світу. Щороку з експозиціями знайомляться близько 40 тис. мешканців міста, туристів, іноземних гостей, фахівців з різних галузей  науки, вчених.            Починає працювати наш спецкор, готуючи  для Вас розповідь про сьогодення  МУЗЕЮ ПРИРОДИ, найстарішого в Європі. Не пропустіть!

О.ДЕУС