Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вибори ректора

Вашій увазі – організаційні моменти

ВІД РЕДАКЦІЇ. 5 березня 2021 р. Міністерство освіти і науки України видало наказ №87-к «Про оголошення конкурсу на заміщення посади ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна». Вибори призначено на 26 травня 2021 року. Створено і діють дві необхідні для організації виборів інституції: організаційний комітет з проведення виборів та головну виборчу комісію. До оргкомітету увійшли академік проф.В.С. Бакіров  (голова), в. о. ректора університету; Є.Ю. Захарченко, завідувач лабораторії історичної інформатики історичного факультету; С.М.Куліш (заступник голови) начальник служби управління персоналом; І.М.Маркова, начальник юридичного відділу; А.М. Піксасова, студентка філфаку; В.М.Сухов, начальник НДЧ; М.А. Фоломєєв (секретар), директор центру зв’язків з громадськістю. До складу головної виборчої комісії було включено дев’ять осіб від усіх категорій виборців. Головою комісії обрано В. Г.Левчука, директора інституту післядипломної освіти та заочного (дистанційного) навчання, заступниками – С.С.Махновського, заступника начальника служби управління персоналом та О.В.Чурсіна, провідного фахівця з антикорупційної діяльності, секретарем — В. М. Салімон, завідувача лабораторії топографії, картографії та геоінформаційних технологій факультету геології, географії, рекреації і туризму. до головної виборчої комісії входять Н.І. Бараник, заступник начальника юридичного відділу; Л.О. Іваненко, начальник управління якості освіти; В.А.Луньова, вчений секретар науково-дослідної частини; Г.Г.Руденко, доцент філфаку; В.П. Чумаков, голова студентської ради університету.  Слово надається.


Вибори в екстраординарних умовах карантинних обмежень

Каразінський університет проводить вибори в екстраординарних умовах карантинних обмежень. Безумовний пріоритет — здоров’я студентів та співробітників. Оргкомітет з проведення виборів акцентує увагу на забезпеченні всіх необхідних умов, щоб уникнути будь-якої загрози, щоб ніхто не постраждав. Відповідно, усі заходи виборчого процесу організовуються з дотриманням усіх протиепідемічних обмежень.
У виборах ректора беруть участь п’ять категорій виборців: штатні наукові; науково-педагогічні; педагогічні працівники; виборні представники від студентів та виборні представники від працівників, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками.   Якщо перші три категорії виборців є виборцями безпосередньо   (і це майже 
2 000 осіб), то для двох інших категорій передбачено представництво. На основі нормативних документів оргкомітетом встановлено квоти для всіх категорій виборців. Перші три категорії становлять 77 % від загальної кількості виборців. Для працівників, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками, квота становить 7 %, що в числах становить 174 виборні представники, тобто один представник від п’ятнадцяти працівників. Для студентів квота встановлена в розмірі 16 %, відповідно до чого на вибори запрошено 398 виборних представників від студентства, тобто один представник від тридцяти чотирьох студентів. 
Оргкомітет працює над складанням списків виборців, щоб надати їх головній виборчій комісії для організації голосування. Протягом 7–23 квітня 2021 року відбувається обрання виборних представників від працівників та студентів. Вибори представників від студентів відбуваються, відповідно до узгодженої процедури, в онлайн-форматі — за допомогою онлайн-сервісів для забезпечення таємного голосування. Вибори представників від працівників відбуваються в підрозділах (групах підрозділів) і в онлайн-, і в офлайн-форматі, відповідно до оприлюдненого на сайті університету графіку з врахуванням карантинних обмежень. У зв’язку з «червоною» карантинною зоною в Харкові для деяких підрозділів внесено зміни до складеного графіку проведення зборів та формату проведення таких зібрань, особливо у зв’язку з неможливістю зібрати в одному приміщенні понад 20 учасників. Відповідно, для підрозділів зі значною кількістю працівників (наприклад, студмістечко, господарча служба, інженерно-технічні підрозділи, служба охорони, центральна наукова бібліотека тощо) оргкомітетом було подовжено час проведення виборів до 6 травня 2021 року, а також, з метою уникнення скупчення людей в одному приміщенні, змінено формат проведення виборів — запропоновано або поєднання проведення зборів із включенням учасників онлайн та проведенням процедури таємного голосування офлайн, або дистанційне узгодження істотних моментів (повідомлення про право висуватися як виборний представник від свого підрозділу, формування переліку кандидатур для заповнення квоти виборних працівників, формування складу лічильної комісії тощо), але з подальшою процедурою таємного голосування для обрання виборних представників. Важливо, що ці процедури відбуваються з додержанням принципів відкритості, гласності, демократичності, забезпечення рівності прав учасників виборів, добровільної участі у виборах, таємного та вільного волевиявлення. 
Також під час підготовки до виборів оргкомітет працює над унормуванням переліку документів, які будуть необхідні виборцям для власної ідентифікації та отримання бюлетеня для голосування на виборчій дільниці, процедури виправлення можливих технічних помилок у списках виборців в день голосування, над розподілом виборців між шістьма виборчими дільницями. Відпрацьовується питання процедури акредитації представників ЗМІ в день виборів, громадських спостерігачів та спостерігачів від кандидатів. 
Щодо претендентів на посаду ректора, то з дня підписання наказу Міністерства освіти і науки України про конкурс на посаду ректора університету усі охочі, враховуючи встановлені вимоги, протягом двох місяців, тобто до 5 травня 2021 року, мають право висунути свою кандидатуру на посаду ректора, подавши, згідно із законодавством, документи до МОН України. Претенденти можуть бути висунені трудовим колективом університету чи його структурного підрозділу, первинною профспілковою організацією працівників та студентів університету, а також шляхом самовисування. 
На сьогодні до оргкомітету з проведення виборів надійшли:
витяг з протоколу засідання Вченої ради навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет» від 17 березня 2021 року щодо підтримки висунення на посаду ректора проф. І.О Гірки. Також витяг з протоколу засідання Вченої ради хімічного факультету від 19 березня 2021 року про підтримку висунення проф. І.О. Гірки. 
витяг з протоколу засідання Вченої ради факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем від 19 березня 2021 р. щодо підтримки висунення на посаду ректора проф. С. М. Шульги. Також витяг з протоколу загальних зборів трудового колективу факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем від 9 квітня 2021 р. про висунення кандидатури проф. С.М. Шульги для участі у виборах ректора.  
Витяг з протоколу загальних зборів трудового колективу юридичного факультету від 6 квітня 2021 р. щодо висунення на посаду ректора проф. Т. Є. Кагановської. Також витяг з протоколу засідання кафедри державно-правових дисциплін від 2 квітня 2021 р. та витяг з протоколу кафедри конституційного і муніципального права від 2 квітня 2021 р. про висунення кандидатури проф. Т. Є. Кагановської на посаду ректора. 
Після завершення прийому документів МОН України направляє лист з усіма зареєстрованими кандидатами до університету. Тоді ми дізнаємось про всіх кандидатів. І, власне, з цього часу можна говорити про кандидатів на посаду ректора університету і загалом про офіційний старт кампанії з передвиборчої комунікації кандидатів із виборцями, адже кандидати набувають гарантованого права проводити зустрічі, обговорювати положення своїх програм та, зокрема, оприлюднювати свої програми на сайті університету. Оргкомітет всіляко сприятиме організації зустрічей кандидатів із виборцями, звертаючи увагу на карантинні обмеження, а також на засадах відкритості, гласності, забезпечення рівності прав усіх учасників. 
26 травня 2021 р. безпосередньо відбудуться вибори ректора, які проходитимуть на 6 виборчих дільницях з дотриманням протиепідемічних обмежень, що дозволить забезпечити прийнятні умови для проведення виборів. І виборцям, і членам виборчих комісії рекомендовано дотримуватися маскового режиму та усіх протиепідемічних обмежень. Ми врахували досвід виборів в інших університетах України, які проводили вибори офлайн навіть в умовах локдауну. Вибори триватимуть із 09:00 до 15:00. Під час голосування та підрахунку голосів можуть бути присутніми спостерігачі від кожного кандидата, а також громадські спостерігачі та представники ЗМІ, акредитовані організаційним комітетом. 
Щодо перемоги кандидата, то в першому турі це можливо за умови, якщо кандидат набрав 50 % + 1 голос від загальної кількості виборців. Якщо ніхто не набирає потрібної кількості голосів, то оргкомітет оголошує другий тур. Тоді вважається обраним той кандидат, який набрав 50 % + 1 голос від кількості виборців, які прийшли на вибори.

 

М. ФОЛОМЄЄВ, секретар організаційного комітету
з проведення виборів ректора, 
директор центру зв’язків з громадськістю
Каразінського університету.

Працюють шість дільничних виборчих комісій

Для проведення голосування на виборах ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна було утворено головну виборчу комісію. Головну, оскільки в голосуванні братимуть участь майже 2 500 науково-педагогічних, педагогічних, наукових працівників, співробітників та студентів. Отже крім головної виборчої комісії, яка встановлює підсумкові результати,  працюватимуть і шість дільничних виборчих комісій безпосередньо на виборчих дільницях: майдан Свободи, 4, майдан Свободи, 6, вул. Міроносицька,1, проспект академіка Курчатова, 31, у Студентському клубі університету та Музеї природи університету. Головами дільничних комісій обрано:  І.А.Бойка, М.І.Писаревського, Д.В. Мангушева, І.Б.Цимбала, Д.О.Лобанова та С.М.Куделка. Комісії працюють. Виборчі комісії готуються до дня голосування і з матеріально-технічної, і зі змістової точки зору. Все повинно відповідати законодавству та заявленим принципам виборчого процесу: відкритості, гласності, таємного та вільного волевиявлення, добровільної участі у виборах, демократичності, забезпечення рівності прав учасників виборів.

 

В. ЛЕВЧУК, голова головної виборчої комісії, 
Директор інституту післядипломної освіти 
та заочного (дистанційного) навчання.