Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Учитель року – 2021!

 

Учитель української мови та літератури

ВІД РЕДАКЦІЇ: Переможницею міського конкурсу «Учитель року – 2021» у номінації «Українська мова та література» стала вчителька комунального закладу «Харківська спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів №3 Харківської міської ради Харківської області» Діана Олегівна ПОЛІЩУК. Випускниця Каразінського університету 2014-го року, яка навчалась на відділенні «Українська мова та література» філологічного факультету Каразінського.


– Діано Олегівно, Альма матер вітає Вас із перемогою! Розкажіть читачам «Харківського університету», із чого складалися випробування на конкурсі?

– Конкурс «Учитель року 2021» на міському рівні проходив у 3 етапи. По-перше, тестування із психології, педагогіки, методики та предмету, а також аналіз поетичного твору. По-друге, дистанційний урок та майстер-клас. Фінальним третім етапом став очний урок.

– Завдяки чому, як вважаєте, вам вдалося перемогти?

– Поєднувала традиційні методики із сучасними, навіть під час очних уроків мої учні могли користуватися мобільними телефонами, щоб знайти необхідно інформацію, перейти за QR-кодом, виконати онлайн-вправи і тому подібне. Гадаю, саме це і допомогло мені перемогти. Конкурс дав можливість розкрити весь свій потенціал, шукати нові підходи, нестандартні рішення, тому участь у ньому стала важливим етапом мого професійного розвитку.


– Ви випускниця Каразінського, чи не так? Згадуєте студентські роки?

– Студентські роки я згадую із теплом: перечитано купи книг – і це було основним джерелом інформації. Пам’ятаю, на першій лекції з літературознавства викладач нам сказав, що читати ми будемо кожну свою вільну хвилину, і це зовсім мене не лякало. Викладачі у мене були кращі із найкращих, я всім їм вдячна за отримані знання. Це і мій науковий керівник – Хомік О. Є, і Філон М. І., і Калашник Ю. І., Борзенко О. І., Матвєєва Т. С. – всі викладачі щедро ділилися своїми знаннями. Бажання працювати у школі в мене з’явилося під час педагогічної практики на 4 та 5 курсі. І вже у ІІ семестрі 5-го курсу я почала працювати у школі і працюю досі. Все було складно спочатку…



Плюси і мінуси  шкільного викладання?

Як і  будь-яка професія,  робота вчителя має свої плюси й мінуси. Основний плюс – можливість передавати знання дитині, допомагати їй пізнавати світ. А це забирає багато часу та енергії, адже вчитель не перестає працювати над собою і після того, як продзвенить дзвоник.

Як ставитеся до дистанційного формату навчання?

–       Я досить позитивно ставлюсь до дистанційного формату навчання, хоча живий урок у класі з дітьми він замінити не може. Коли навесні почався карантин і відповідно онлайн-уроки, ми у школі досить швидко почали працювати у Zoom, дітям сподобався такий формат, багато хто навіть підвищив свої оцінки.

Дякуємо за розмову, бажаємо успіхів і надалі!

Надія ВОЛНА