П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Особистості

Олександр Миколайович ЛАКТІОНОВ

 

Професора нашого факультету, Лактіонова Олександра Миколайовича, ми згадуємо дуже часто: його інтелігентність, вихованість, ерудованість, креативність, оптимізм, жарти. В цьому році у нього був би ювілей.  Але його немає з нами вже понад 10 років. Ми згадуємо його як університетського випускника, відданого університету вченого, декана нашого факультету. Він – яскрава особистість, який і досі надихає науковців, викладачів і студентів, одним словом, каразінців, працювати, творити та турбуватися про всіх, хто поруч, про Університет.

…Він був унікальною особистістю, кожний, хто його знав, може розповісти про нього щось власне, ми ж виділяємо ті його риси, які на наш погляд, найяскравіше його характеризують: психологічність, толерантність та ініціативність. Одного разу мова зайшла про ідентичність – що кожен себе ідентифікує через деякі сфери життя, з якими себе ототожнює. Хтось може сказати, що по-перше, він інженер, по-друге – він рибалка, а по-третє – він книголюб, інший – щось ще і т. ін. А Олександр Миколайович казав про себе: «…я можу сказати, що по-перше, я – психолог, по-друге, я – психолог і по-третє – я психолог…». Він надзвичайно любив психологію – і науку, і практику. Вислів «якщо знайдеш професію, яку будеш любити, то тобі не прийдеться працювати» – це точно про нього. Він працював безперервно, психологія була для нього і працею, і хобі, і відпочинком.

Ще він був дуже толерантний – розмовляв м’яко, нікого не засуджував та не оцінював, приймав іншого таким, яким він є.. Він поважав і цінував студентство взагалі і кожного конкретного студента окремо. Його порада: «якщо вагаєшся з оцінкою студенту між «відмінно» чи «добре» – став «відмінно» ми ж не застраховані від похибки вимірювання»  –  це перш за все прояв віри у студента і довіри йому ж. Студент в університеті – головна діюча особа.

Професор Лактіонов був дуже наполегливим та ініціативним. Але він ніколи не казав про власну наполегливість, а любив слово «упертість», наприклад, говорив, що він достатньо упертий, щоб довести до результату те, що вважає важливим.

І при усій власній м’якості, ліберальності та ненав’язливості він був ініціативним, розпочинав такі справи, які до нього мало хто наважувався робити. Це й було підставою саме Олександра Миколайовича, призначити на посаду декана першого в Україні самостійного факультету психології, який було відкрито в нашому університеті у 2000 році.

Час плине, його немає на факультеті, і університеті… Але кожного року, першого вересня саме в аудиторії імені професора Олександра Миколайовича Лактіонова традиційно збираються першокурсники, студенти факультету, і згадують його, і ніби до них, до кожного студента факультету звертається Олександр Миколайович: «Нині студенти цінують свою молодість, жваво цікавляться всім, гарно сміються. Вони талановиті. Мені подобається спостерігати й розшифровувати молодість. Мені здається, ще трохи – і я зможу прилучитися до їхнього життя». Він завжди зі своїм факультетом. Ми вдячні, ми пам’ятаємо.

Проф. В.КРЕЙДУН,  декан факультету психології.
Доц. О. ЛУЦЕНКО, завідувач кафедри прикладної психології.