Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До 250-річчя В.Н.Каразіна

 

Подарунок Василя Назаровича

ВІД РЕДПКЦІЇ. Коли зірки перестають існувати, їхнє світло продовжує сяяти для нас іще довгі роки. Те ж саме можна сказати про великих людей. Василь Назарович Каразін, «батько» нашого університету, пішов із життя 179 років тому, але науковці і досі знаходять важливі документи, що стосуються його особистості та діянь. Із архівів  редакції: під час проходження краєзнавчої практики під керівництвом доц. О. Г. Павлової студенти історичного факультету зробили важливе відкриття, яке постало особливо значущим у світлі тоді 210-річного ювілею університету. Вони знайшли в архіві Центральної наукової бібліотеки раніше невідомий лист Василя Назаровича Каразіна, адресований  тодішньому ректорові університету Василю Сергійовичу Комлишинському.

…Цей документ датований 8 жовтня 1837 року. У ньому йдеться про те, що Василь Назарович передає до бібліотеки Імператорського Харківського університету раніше не опубліковану таблицю відстаней між найважливішими форпостами, що знаходяться на Чорному морі. Четвертокурсниця Олександра Кир’ян розповіла тоді нашій кореспондентці Олі ЯКОВЧЕНКО: «Я  не приховувала захвату від несподіванки, яку приніс звичайний день у відділі рідкісних видань ЦНБ. Ми розбирали папки з документами, і на одному з непримітних листочків я прочитала слова, написані  знайомим почерком В. Н. Каразіна. Годі й передати, який азарт науковця розбудила в мені така важлива знахідка! Що може бути кращим для студента-історика?».

Пропонуємо ознайомитися із текстом листа Василя Назаровича Каразіна.

О. ЯКОВЧЕНКО