Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Жива профспілка

 

«Дотація на путівки для членів профспілки склала 407 тис. грн.» - А.В.ГОЛТВ’ЯНСЬКИЙ

ВІД РЕДАКЦІЇ. 11 лютого 2020 р. ГОЛТВЯНСЬКИЙ Анатолій Володимирович був обраний на посаду голови Первинної профспілкової організації співробітників університету. Минув рік роботи. Що вже ж зроблено?

…Анатолій Володимирович очолив профспілковий комітет у непростий час і для університету, і для країни: на початку розповсюдження планетою коронавірусної інфекції. Університет було зачинено на карантин, велика частина щоденних справ перейшла в онлайн. Працювати у такому форматі було дійсно непросто, але необхідно. Про роботу в умовах карантину пішла наша розмова. А ще - про плани профспілки на майбутнє.

Анатолій Володимирович:

2020 став непростим роком, адже чимало напрямків нашої роботи пов’язано з масовими заходами, але через карантин ми були змушені скоригувати плани та перейти в режим роботи онлайн, що не завадило активній діяльності профкому. Спільно з адміністрацією приймали виважені нагальні рішення щодо оплати праці під час простою, пов’язаного з карантином, не допустили примусового відправлення працівників у відпустки. Зберегли членство в профспілці, наразі профспілкова організація нашого університету найчисельніша серед закладів вищої освіти міста Харкова.

Традиційно до Дня Перемоги ветерани війни були відзначені профспілковими виплатами. Ми відвідали вдома і також відзначили профспілковими виплатами найстаріших ветеранів університету.

Контролювали хід виконання Колективного договору, Комплексних заходів з охорони праці. Звертали увагу на питання стимулювання праці співробітників, надання пільг, доплат, премій. У рамках карантинних обмежень також приділяли увагу організації оздоровлення і відпочинку співробітників та їх сімей. Улітку надали дотації з профспілкового бюджету до 18 санаторних путівок, в університетський спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка» надали 223 путівки, щоб наші співробітники та їхні родини могли відпочити. Профспілковий комітет виділив кошти на придбання спортінвентарю та інших господарчих товарів для табору на суму 40 тис. грн. Дотація на путівки для членів профспілки склала 407 тис.грн.

До початку карантину відсвяткували Масницю в Диканьці та Сковородиновці. В Україні багато цікавих місць для подорожей, тож протягом року ми організовували екскурсії: у вересні виїжджали до Дворічанського національного парку та пустелі в Кицівці, у жовтні відвідали дендрологічний парк «Олександрія» у Білій Церкві, парк «Софіївка» в Умані та Буцький каньон. У грудні з екскурсіями відвідали Куп’янський завод ялинкових прикрас “Артан”, де співробітники могли власноруч розмалювати та прикрасити ялинкову іграшку. У заходах взяли участь співробітники  17 підрозділів університету. Вважаю, що завжди необхідно знаходити можливість змінити довкілля, відволіктися від справ, побачити і дізнатися про щось нове, розвантажитись емоційно, особливо у такий непростий час.

— А як справи з дитячим блоком діяльності профкому?

— З цим було складніше, традиційні заходи під час канікул ми не мали змоги проводити. Але пропонували онлайн-екскурсії до нашого Музею природи та надавали посилання на онлайн-відвідування інших музеїв. На початку січня дистанційно провели виставку дитячої творчості. У виставці брали участь 223 дитячі роботи, усі учасники отримали солодкі призи. Плануємо проведення інших заходів, але все буде залежати від подовження карантинних обмежень.

— Яким став карантин для співробітників профкому?

— Профком працював, плідно поєднуючи звичайний режим роботи з онлайн-форматом, використовували змішаний формат проведення засідань профспілкового комітету.

За минулий рік ми здійснили 665 профспілкових виплат на суму близько 1,5 млн.грн. У тому числі, 53 працівника, що перехворіли на COVID -19, отримали від профспілкового комітету допомогу на суму 99 тис. грн. 24 працівника з важким перебігом хвороби отримали від обласного комітету профспілки допомогу на суму 72 тис.грн.

Узгоджувальна комісія провела чималу роботу по вдосконаленню Колективного договору, та його узгодженню з нормативно-правовими документами. Усі соціальні гарантії, передбачені попереднім Колективним договором, збережені в повному обсязі. Брали участь у формуванні «Комплексних заходів з охорони праці на 2021 рік». Активно працювала  комісія соціального страхування. Оформлено 1487 листків непрацездатності,

Разом з адміністрацією було направлено запит до Харківської міської ради щодо надання права безоплатного паркування співробітникам університету. Отримали роз’яснення, але питання ще потребує часу на його вирішення.

— Які плани на цей рік?

— Ми вже провели цьогорічну Масницю 13 березня. Їздили у Великі Будища та Абазівку Полтавської області. Відвідали майстер-клас з приготування справжнього полтавського частування — галушок. Плануємо інші цікаві подорожі та заходи, якщо не завадить карантин.

Що стосується серйозних справ, то важливо буде зберегти та примножити ті соціальні гарантії та виплати, які передбачені Колективним договором, зберегти кадровий потенціал. Люди тривалий час позбавлені звичайного спілкування, а існувати у режимі онлайн складно. Людей потрібно підтримувати та консолідувати.

Щиро бажаю спілчанам наснаги і здоров’я, вірю, що все в нас буде добре!

Анна УДНІКОВА