Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Люди. Події. Століття.

Феномен Ю.І.ТЕРЕХОВА

ВІД РЕДАКЦІЇ. Виповнилося 95 років Юрію Івановичу ТЕРЕХОВУ. 200-літня історія Альма матер подарувала нам десятки видатних діячів на всіх етапах свого розвитку. Гідне місце у даній когорті посідає вихованець свого університету – Юрій Іванович Терехов. Феномен УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ людини: воїн-фронтовик, перший декан відновленого економічного факультету, завідувач кафедри планування народного господарства та економіки промисловості, секретар партійного комітету університету. Плідна праця незабутнього Юрія Івановичаневід’ємна частка не лише історії економічного факультету, але й університету в цілому.


У чому ж феномен Терехова? Людина непересічна, хоробрий воїн Великої Вітчизняної війни, талановитий педагог і організатор – Юрій Іванович, завжди живий, ось уже майже 35 років без нього поруч, а  з нами  завжди у нашій вдячній пам’яті. …Архівна особова справа № 305. У ній – все життя людини. Народився Юрій Іванович 6 травня 1925 р. у Читі в сім’ї лікаря. У 1941 р. закінчує середню школу і відразу ж вступає до військово-піхотного училища в м. Ачинську Красноярського краю. З третього травня 1942 р. почався бойовий шлях офіцера: Волховський фронт, Ленінградський, 1 Український… Командир взводу, роти, начальник штабу окремого лижного батальйону стрілецької дивізії, викладач тактики на курсах молодших лейтенантів 59-ої армії. Сьогоднішній молоді важко уявити за цими сухими фактами ті страшні оборонні та наступальні бої на Волховському і Ленінградському фронтах. Фронтовики знають – надлюдські випробування. Наскрізь заболочена місцевість, непрохідні хащі, відсутність будь-яких доріг для постачання військ боєприпасами, продовольством. Та радянські війська вистояли і не просто вистояли, а й вщент розгромили ворога – німецькі угруповання в цьому регіоні.

У серпні 1946 Юрій Іванович викладач тактики першого Орджонікідзевського військово-піхотного училища, звільняється у запас у званні капітана. Сильний потяг до знань приводить юнака у 1946 р. на економічний факультет Харківського університету, який він закінчує із відзнакою в 1950. Все подальше життя і діяльність – аспірантура на кафедрі політичної економії, успішний захист у 1953 р. кандидатської дисертації, отримання вченого звання кандидата економічних наук та доцента кафедри - Ю.І.Терехова пов’язані із рідним університетом.

Юрій Іванович був людиною особливою, любив працювати з людьми, поважав їх – а вони відповідали йому взаємністю. Початківець-кореспондент, першокурсниця філфаку прийшла до нього на перше своє інтерв’ю… Страшно!   А Юрій Іванович привітався за руку, напоїв гарячим чаєм із бубликами, все детально розповів, перевірив, чи записала правильно до записнички,  і на прощання подарував ручку, щоб гарно писалося…  І передав привіт головному редактору: мовляв, гарні студентські кореспонденти  гартуються на факультеті громадських професій.

На всіх посадах, які він обіймав,  працював захоплено, самовіддано, був умілим керівником і блискучим організатором. Так було і на посаді декана нововідродженого економічного факультету. Факультет під його умілим керівництвом швидко став провідним в університеті. Тут гартувалися економісти п’яти спеціальностей не лише для СРСР, а й для зарубіжних країн. Глибока теоретична підготовка йшла пліч-о-пліч із фундаментальною практикою. Так було і на кафедрі планування народного господарств, яку Юрій Іванович очолив у 1968 р. (пізніше кафедра була перейменована у кафедру планування народного господарства і економіки промисловості). Учений-економіст доц. Ю.І. Терехов опублікував понад 50 наукових праць – монографій, статей, науково-методичних розробок. Особливе місце в його працях посідають питання аграрної економічної науки, зокрема інтенсифікації сільського господарства, переведення його на рейки нових технологій, піднесення продуктивності праці, пошуків резервів зростання ефективного виробництва.

Світло зірки Ю.І.Терехова рівно і яскраво світить нам ось уже майже 35 років, закликаючи нас всіх любити свій університет і так трудитися на його славу, як робив це він – університетська особистість, Терехов Юрій Іванович.

О.НЕРУХ, головний редактор.