П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До 8 Березня

 

Мені по життю пощастило!

Доц. В. М. СУХОВ, начальник науково-дослідної частини:

- Керуючись офіційною нагодою – приходом Весни-2021 та 8 Березня – можу і хочу висловити нашим жінкам усе, що про них думаю. А думаю я про них лише позитивно, прекрасно, світло. Заради жінок ми щось робимо, заради і для них ми живемо. Мені з цим по життю пощастило. У мене чарівні і турботливі дружина, донька, мама, теща. Впродовж трудового шляху мене з юності і до сьогодні супроводжували  добрі і красиві душею, віддані роботі жінки-колеги, вчителі: неперевершений фізик Р. І. Зайчик, прекрасна колега Н. С. Бутакова, незмінний учений  секретар університету Р. І. Іванченко, неймовірно добра жінка та мудрий директор бібліотеки Е. В. Балла, надзвичайно людяна та порядна людина, справжній товариш по життю Г. В. Сердитова, С. І. Виноградова,  Калініченко С.І., Н.С. Хруслова сьогодення університету наповнене неймовірно прекрасними жіночими колективами – кафедра медичної фізики, колектив, який виплекала Галина Горбенко, а наразі очолює В. М. Трусова. Це гідні найкращих слів пошани – Катя Вус, Оля Житняківська. Чудовий колектив жінок, відданих роботі та університету на кафедрі генетики та цитології під керівництвом Л. О. Атраментової. А також не можу не згадати чарівних жінок факультету іноземних мов, філологічного, юридичного, факультету психології, інституту екології та інших працівниць університету. Про наших університетських чудових жінок можу продовжувати далі і далі… Адже університетські жінки - не просто прикраса нашого життя, це надійні, професійні, талановиті,  висококваліфіковані люди, з якими приємно працювати.

- Володимире Миколайовичу, Ваші погляди щодо повсякденної роботи. З чим ідемо у весну?

- Буду відвертий, без всякого пафосу. Ректор, ректорат і наукова частина завжди брали за мету зберегти наукові школи та колективи в університеті! Завдання №1 – збереження факультетів, інститутів, лабораторій. І цього разу ми, як завжди, брали участь в різних конкурсах, щоб забезпечити обсягами працевлаштування та фінансування. Маємо п’ять проектів з Національного фонду досліджень. Крім того, маємо три субпідряди з Національного  фонду досліджень, як приємний бонус. Без зайвої скромності,  підкреслюю, що Каразінський університет має світовий рівень публікацій. За останні п’ять років маємо понад два десятки монографій під видавництвом Springer, фахові наукові публікації в журналах з імпакт-фактором понад 50, 65, таких як Nature, Physics Review тощо. Варто наголосити, що ми забезпечуємо не лише обсягами роботи, а й віддачею. Готуємо серйозний проект, каталог, який незабаром буде опубліковано на сайті університету, а згодом  - у паперовому вигляді, що містить ілюстрований перелік наукових досягнень каразінських учених в світовому науковому просторі. Узагальнюємо досягнення каразінських учених за три роки, їх публікації на теренах світового наукового  ландшафту. На противагу песимістичному судженню, що вітчизняна  наука, наука в університеті буцімто  «загинається», відмовлю, що це не так. Каразінських учених постійно обирають до лав НАН України, а їх наукові роботи  щороку отримують  одну-дві Державних премії, визнання у різних світових рейтингах, проєктах. Отож, повертаючись до вашого запитання, погляди у мене оптимістичні, наукова робота в університеті  не припиняється навіть в жорстких рамках карантину. Маю надію, що весна нам принесе оновлення та чудовий настрій! Зі святом, вас, наші прекрасні жінки!

Ліна МОРСЬКА.