П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Зимові жнива

БУДЬМО СИЛЬНИМИ!

ВІД РЕДАКЦІЇ: ГІРКА Ігор Олександрович – директор навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет», член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор поділився інформацією стосовно завершення навчального семестру.


Осінній семестр завершився успішно. Жодних надзвичайних ситуацій протягом сесії не виникло. До наказу про відрахування потрапили четверо. Це не багато і не мало. Один із них тягся з трійки в одному семестрі на трійку з мінусом в іншому, а тут дистанційна форма навчання. Треба хоча б увімкнути ZOOM, але ж для того слід мати силу волі! Волі немає і, як наслідок, немає результату. Одна дівчина навчалась протягом семестру в університеті за кордоном. Усвідомила, що до України не повернеться. Добре, що написала нам про свої плани. Третій студент отримав запрошення на навчання у магістратурі за океаном і забрав документи з Каразінського. Я впевнений, що на новому місці хлопець досягне успіху, бо отримав гарну базу знань. Четвертий у 2020 р. удруге вступив на ФТФ, цього разу за контрактом, але ставлення до занять не змінив. Протягом семестру ми з куратором намагалися долучити студента до навчання: телефонували, писали на пошту – все марно. Врятувати можна лише того, хто сам прагне бути врятованим.

Фізико-технічний факультет тримається гідно і ми готові похвалитися стипендіатами: Поліна Кофман і Михайло Щука. Також спеціальної уваги гідні першокурсники, які вступали з найвищими балами на ФТФ і підтвердили свій високий рівень: Саша Кіценко – випускник 62-ї школи, Ілья Демиденко – випускник ліцею № 173, Саша Повітчан – випускник 51-ї школи, Андрій Панасюк – випускник Забузького ліцею Волинської області, Богдан Кушнарьов – випускник 103-ї школи.

 

Я радий, що наші студенти розуміють, що дистанційне навчання не може замінити лекції в аудиторіях. У цьому семестрі викладачі і студенти пристосувалися до дистанційних методів, але всі сподіваються на якнайшвидше відновлення звичного всім спілкування. На ФТФ ця різниця відчувається особливо гостро, бо теоретичне навчання у нас має бути підкріплено виконанням лабораторних робіт на спеціальному складному устаткуванні. Гадаю, що ми ще довго будемо відчувати той стан, який принесла із собою пандемія та карантин. Отож, у всі часи студенти є найрухливішою, найактивнішою частиною суспільства. Цей карантин – випробування. Усе найважче ще попереду. Але я переконаний, що сьогодні студенти проходять таку школу життя, що в майбутньому будуть готові до будь-яких випробувань і зможуть подолати будь-які перешкоди. Побажаю ж їм мене (і себе) не розчарувати.

Ю.БРЄЖНЄВА.