Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Особистості

Проф. Ю. Г. ШКУРАТОВ: «Люблю свою роботу!»

ВІД РЕДАКЦІЇ. До численних нагород проф.. Ю.Г.ШКУРАТОВА в кінці минулого року додалася ше одна нагорода в конкурсі «Вища школа – кращі імена» в номінації «Кращий науковець». Як ми і обіцяли пропонуємо Вашій увазі зустріч із лауреатом конкурсу, університетською особистістю – Юрієм Григоровиче ШКУРАТОВИМ.

-Юрію Григоровичу, Ваше ставлення до нагород?

- Деякі - люблю. Вони додають стимулу та гордості. А до деяких – байдуже. Космос, зірки, планети завжди вабили непізнаним.  І чим більше людина вивчає Космос, тим більше виникає запитань. В Україні завдяки енергії та натхненню науковців астрономія  завжди мала добру основу для розвитку .

-До вагомого списку Ваших нагород та досягнень додалас ще одна – «Вища школа кращі імена». Юрій Григорович - лауреат Державної премії України, багатьох академічних нагород, міжнародних премій в галузі космонавтики, кавалер Ордена за заслуги III ступеня, має понад 700 наукових публікацій у провідних міжнародних астрономічних виданнях….  За що отримали дану відзнаку?

-Я звик працювати в царині астрономії щоденно, люблю свою роботу, не замислюючись над тим, як високо її оцінюють.

- Над чим працюєте зараз?

- Пишу книгу «Optics of the Moon» – справу свого життя. Не буду розкривати секрети задуму, додам інтриги. Працюю в редколегії журналу «Кінематика та фізика небесних тіл», головою Спеціалізованої наукової ради фізичного факультету по захисту кандидатських та докторських дисертацій. Викладаю курси: «Оптика планетних поверхонь» та «Методика і організація наукової роботи». Напрями наукової діяльності професора – фізика тіл Сонячної системи, фотометрія та поляриметрія Місяця.

- Юрію Григоровичу, слово науковець - від слова наука... Ваші думки щодо науки в університеті і в глобальних вимірах сьогодні? Як виживати і працювати науковцю в 2021 році?

- Прийнято вважати, що наша наука відстає від світової. Але це не зовсім так. Якщо наздоганяти західну науку, то завжди будеш відставати. Треба знаходити ті задачі, які актуальні, і одночасно доступні саме для нашого наукового контингенту. І таких завдань велика кількість! Також у нас залишається вихід — інтегруватися у світ. Дуже багато людей виїхали в Європу та Америку на постійне місце роботи й там представляють Україну. У астрономів також є інші можливості. Так, вчений може замовляти час спостережень на деяких телескопах світу — не потрібно їхати в обсерваторію. Сучасні методи керування телескопами і отримання результатів дозволяють працювати он-лайн, а комп’ютери дозволяють обробляти інформацію у віддаленому доступі. У нас є велика спільнота, інтегрована у світ. До цього треба звикнути і з цим працювати як з перевагою.

- Труднощі для Вас в науковій роботі з чим пов'язані?

- Вік. Час летить швидше, ніж хотілось би.

- Мрії та плани…

- Мрію завершити книгу, про яку згадував вище.

- Маєте певний девіз для душі?

- Мій девіз – сторонись людей, які мають девізи… Якщо серйозно, вважаю, що треба вірити і любити те, чим займаєшся без усіляких стереотипів та рамок. Усіх цікавлять відкриття, але це - фінальний момент. Будь-яка наука - це напружена праця багатьох твоїх років життя.

-Рецепт успіху від професора Шкуратова?

-Творчість не повинна стояти на заваді розвитку науки (жарт).

 

Л. ТИМАРСЬКА.