Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Особистості

«КАРАЗІНСЬКИЙ – РІДНИЙ ДІМ» - проф. М.М. ПОПОВ

ВІД РЕДАКЦІЇ: Завідувач кафедри медичного факультету проф.. М.М. ПОПОВ нагороджений відзнакою «За служіння університету».


- Миколо Миколайовичу,  що для Вас значить ця нагорода?

- Шлях до медицини я розпочав з Харківського медичного університету, аспірантуру закінчив в Інституті проблем кріобіології та кріомедицини НАН України. З 1993 р.  працюю в найкращому університеті держави – Каразінському,  досліджую інфекційні хвороби та імунітет. І цим – все сказано.  За цей час підготував одинадцять кандидатів медичних наук. Маю монографію «Механизмы изменчивости вирусов», у 2020 р. видав підручник «Клінічна імунологія». Маю  медаль академії медичних наук, Грамоту Міністра освіти та науки, Подяку від мера міста, отримував річну стипендію Мечникова ... Але «За служіння університету». Це – особлива нагорода!

-Що для Вас означає університет?

-Ми із проф.. М.І. Яблучанським у 1993 р. стояли у витоків  Медичного  факультету. На той момент я вже був доктором медичних наук. З гордістю кажу, що університет ім. В.Н.Каразіна – мій рідний дім. Перша кафедра на відродженому медичному була Миколи Івановича « кафедра терапії», у 1994 була створена моя кафедра «імунології та алергології».

…Завжди варто пам`ятати про тих, хто допомагав та  підтримував. На моєму шляху була і є велика кількість неймовірних людей, разом ми працювали, вивчали, досліджували. Коли я навчався в аспірантурі, то в мене було два наукових керівника, КУШКАР Миколай Сидорович та ЦУЦАЕВА Алла Олександрівна. Саме завдяки цим людям, я зміг захиститися та рухатися у науковому напрямі далі. Мені приємно усвідомлювати, що саме наш університет є першим у ланці науки в Україні. Відчуваю гордість за наш Дім-Храм науки і освіти. Я люблю свій колектив, студентів та затишну атмосферу університету.

–       Які плани на майбутнє?

–       У 2021 році виході на  захист мій дисертант, який досліджував кір. Плани будь-якого професора – це наукові дослідження та науковий процес. У 2021 році плануємо видати підручник «Клиническая аллергология».

–          Хто пішов вашими  стопами, медичним шляхом?

- Моя донечка Аліса закінчила медичний університет та працює педіатром-інтерном.

-Бажаємо плідного і  вдалого  року 2021!

Ю. БРЕГ.