Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв’ю в номер

Народний художник України  В. І. КОВТУН,

ВІД РЕДАКЦІЇ. Народний художник України, Почесний доктор Каразінського університету, професор Харківської державної Академії дизайну та мистецтв Віктор Іванович КОВТУН співпрацює з класичним  університетом вже понад 25 років. Його внесок у естетичне оформлення альма матер важко переоцінити. Його роботи прикрашають від зали Вченої ради до іменних аудиторій, від коридорів філологічного факультету до холу Північного корпусу. Художник ствердив новий жанр в образотворчому мистецтві – урбаністично-університетський.


Віктор Іванович є послідовником «рєпінської школи» в образотворчому мистецтві, та реалістичного живопису, пейзажного і портретного. У 2010-му, коли Віктор Іванович став  Почесним громадянином Харківської області, творчий доробок автора складав понад 5000 картин. Художника надихає рідна Слобожанщина, він народився і виріс у селі Мезин на Чернігівщині. Значна частина пейзажних робіт автора присвячена саме слобожанському селу. Саме у 2010-му році Віктор Іванович став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за цикл живописних робіт «Мій край — Слобожанщина», а у 2018-му, художник опублікував альбом «Мистецька антологія Харківщини: історія, традиції, сучасність», присвячений 80-річчю від дня створення Харківської організації Національної спілки художників України.

…Художник ствердив новий жанр в образотворчому мистецтві – урбаністично-університетський. Університетська сторінка творчості Віктора Івановича різноманітна і знакова. «Коли Віль Савбанович став ректором, був готовий інтер’єр зали Вченої ради. На стіні з’явився триптих, один із найбільших в Україні і за змістом конкретно пов’язаний із університетом. До 200-річчя університету я з товаришами його виконав. А 2 роки тому із протилежної сторони залу засідань додалися дві великі роботи: 2х3 метри кожна: Головний і Північний корпуси університету», – розповідає Віктор Іванович.    Ми пам’ятаємо, як у січні 2020 в Каразінському університеті працювала виставка робіт В. І. Ковтуна «З університетом у серці», де було представлено 40 творів митця, що різнобічно зображають образи університету, його випускників і працівників. А до 216-ої річниці від дня заснування Харківського університету  відкрилася виставка портретів лауреатів премії імені Т. Г. Шевченка (15 потретів лауреатів і портрет Тараса Григоровича) у приміщеннях філологічного факультету. Це теж робота В. І. Ковтуна. Сьогодні Віктор Іванович працює над виставкою, присвяченою І. І. Мечникову: «Виставка готова, яка, на жаль, ще не відбулась через коронавірус. 16-го травня до  175-ої річниці від дня народження Мечникова, була створена  виставка із 30-ти робіт, теж тематично присвячена Мечникову. Незабаром має відбутися міжнародна конференція на базі медичного факультету, до її відкриття у Північному корпусі на 1-му поверсі у великому колонному залі все це буде виставлено». У планах художника створення портрету І. І. Мечникова під час нагородження Нобелівською премією у 1908-му р. А до 90-річчя від дня заснування Харківського національного економічного університету ім. Кузнеця Віктор Іванович завершує портрет С. Кузнеця (напівфігура заввишки 2 м).

В. І. Ковтун співпрацює з мистецькими закладами України і світу. У Шостці художник сприяв відкриттю картинної галереї площею понад 2000 кв. м., подарувавши місту 100 своїх робіт. Митець підтримує дружні стосунки із колегами з Китаю. Минулого року під час відзначення 175-ї річниці від дня народження І. Рєпіна відкрилося два художніх інститути його імені при Харбінському та Шенчженському університетах, в першому Віктор Іванович став почесним ректором, у другому – почесним професором. Митець активно підтримує «рєпінські традиції»: вже 21 рік  проводиться міжнародний турнір, започатковано премію імені І. Рєпіна, а також створено майстерню: «Ілля Рєпін після святкування 70-річчя мріяв переїхати до Чугуєва, на Слобожанщину,  створити майстерню сюжетно-тематичної картини. Так-от, я таку майстерню створив 17 років  тому в академії, де викладаю. Сьогодні майстерня діє: тут  навчаються 26 студентів».

У планах Почесного доктора Віктор Іванович КОВТУНА подальша співпраця із Каразінським університетом: «Для мене університет , це УНІВЕРСИТЕТ. Мене обрано  Почесним доктором і у Бекетовському університеті і ще  понад 20-ти років я професор в академії мистецтва і дизайну, але Каразінський Університет – це та брила, звідки все почалося,  і я відчуваю себе  його частинкою.  Vivat,  Universitas!».

Надія ВОЛНА