П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Подарунки

 

НОВЕ ОБЛИЧЧЯ ФІЛОЛОГІЧНОГО

ВІД РЕДАКЦІЇ. А ви вже побували на оновленому філологічному? Завітайте і погляньте, тут стіни пронизані мистецтвом. Відтепер коридорні простори другого поверху прикрашають 17 портретів видатних українських митців. Освітньо-культурний проект, виконаний на замовлення ректора університету, академіка В. С. БАКІРОВА з нагоди 216-річчя університету. Це ще один неймовірний подарунок до дня народження Каразінського!


…17 славетних постатей класиків української літератури, випускників альма-матер. Портретна галерея належить пензлю одного майстра, знаного друга університету, нашого Почесного доктора, народного художника України Віктора КОВТУНА.  Прямую на філологічний факультет, аби на власні очі роздивитися новенькі полотна, збагнути та відчути відтінки арт-простору.  Тут з’явилося більше світла, нові двері, вікна. З першого кроку потрапляю до великої філологічної родини, 17 портретів дивляться на мене уважним поглядом. І кожен портрет, наче цілу долю, хочеться розглядати і розглядати годинами.  Перше обличчя, що вітає мене зі стіни – національний герой і символ України – славетний Кобзар… Далі Олесь Гончар, Григорій та Григір Тютюнники, Іван Білодід, Іван Світличний, Оксана Іваненко… Як побудована картинна концепція, і який меседж несе арт-проект на філологічному, розповідає декан факультету, проф. Ю. М. БЕЗХУТРИЙ:

- Шевченківська премія - державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Цієї премії удостоєні багато випускників Харківського університету. Саме тому арт-експозицію розпочато портретом Тараса Григоровича Шевченка, на честь якого премія і заснована. До культурно-просвітницького проекту долучився Центр краєзнавства на чолі з проф. С. М. КУДЕЛКОМ. Завдяки підтримці Центру краєзнавства вдалося відшукати необхідні візуальні та історичні документи, що забезпечує точність і достовірність зображень.

- Юрію Миколайовичу, про що говорять ці портрети?

- Передусім, про те, що університет є не просто кузнею кадрів науковців, педагогів, але і митців найвищого рівня. Серед героїв галереї – видатні письменники, журналісти, літературознавці, художники, актори. Кожен портрет – унікальний і чудово репрезентує постать лауреата. По-друге, галерея важлива насамперед для наших студентів, адже тут зображені славетні сини України, які колись теж були студентами, і які зробили значний внесок у розвиток культури і мистецтва. По-третє, у традиціях університету шанувати видатних діячів науки та культури – тих, чия діяльність утверджує добре ім’я, примножує славу України. Пишаємося, що на нашому факультеті є такий арт-простір, вчимо, даємо зрозуміти нащадкам, що той, хто прагне великої мети, зможе її досягти.

Впевнена, філологічний арт-майданчик не залишить байдужим нікого. Проходячи повз і вдивляючись у ці обличчя, студент замислиться, що він може зробити для того, щоб продовжити історію славетного рідного університету та держави.

Ліна ТИМАРСЬКА