П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу

Факультет готує фахівців за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти за чотирма спеціальностями та 11 освітніми програмами:

- «Міжнародні економічні відносини» (освітні програми «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародна логістика і митна справа», «Міжнародний бізнес», «Міжнародні фінанси», «Міжнародна електронна комерція»);

- «Туризм» (освітні програми «Туризм» та «Міжнародний туристичний бізнес»);

- «Готельно-ресторанна справа»;

- «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (освітні програми «Міжнародні відносини та регіональні студії», «Міжнародна інформація та міжнародні комунікації», «Міжнародні відносини»).

За всіма спеціальностями є можливість вступити до магістратури.

На факультеті діє аспірантура, по закінченні якої аспірант має змогу захистити свій науковий доробок та отримати науковий ступінь доктора філософії (PhD).

У 2020 році студенти приймали участь у проектах Еразмус+КА1 та мали можливість навчатися або проходити стажування у вищих навчальних закладах Німеччини, Франції, Чехії, Польщі, Туреччини та ін.; отримали стипендії Уряду Китаю на річне навчання у вищих навчальних закладах Китаю, стипендії Інституту Конфуція, стипендії Міністерства закордонних справ; дистанційно приймали участь у міжнародних форумах, у проєкті «Німецьке півріччя Харкова 2020–2021» з презентацією Німецької служби академічних обмінів DAAD (DAAD є однією з найбільших у світі організацій у галузі освіти, що забезпечує мобільність студентів, аспірантів і викладачів та надає можливість талановитій молоді всього світу пройти наукове стажування або підвищити кваліфікацію в Німеччині), у Міжнародному онлайн-проєкті “Youth Normandy Talks”, що об’єднав молодих дипломатів з України, Німеччини, Франції та Росії та започаткував переговори Нормандської “четвірки” в молодіжному вимірі. Протягом тижня учасники форуму розробляли конкретні пункти співпраці чотирьох країн у сферах економіки, політики та безпеки; у Міжнародному освітньому онлайн-проєкті “Diplomacy Talks”, діяльність якого спрямована на підвищення обізнаності студентів щодо професійної діяльності у сфері дипломатії та міжнародних відносин і у рамках якого пройшли 17 вебінарів із запрошеними спікерами: Мариною Кальюранд (колишня міністерка закордонних справ Естонії), Георгіосом Катругалосом (колишнім міністром закордонних справ Греції), Петером Балашем (колишнім міністром закордонних справ Угорщини), Срджаном Керімом (колишнім міністром закордонних справ Північної Македонії та президентом Генеральної Асамблеї ООН), Девідом Роєм Лідінгтоном (колишнім міністром Великобританії у справах Європи), Могенсом Ліккетофтом (колишнім міністром закордонних справ Данії) та ін.

На факультеті в рамках Еразмус+ реалізуються Європейські Модулі Жана Моне, які розраховані на три навчальні роки: кафедрою міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки - Модуль «Зовнішня політика Європейського Союзу», кафедрою міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова - Модуль «Європейська інтеграція України в умовах Індустрії 4.0» та кафедрою міжнародної електронної комерції та готельно-ресторанної справи спільно з кафедрами історичного факультету - Модуль «Інфраструктура, яка об'єднала Європу: погляди в історію, новітні розробки та перспективи для потенціалу».

З метою підвищення обізнаності студентів щодо професійної діяльності у сфері дипломатії та міжнародних відносин, разом зі Студентським науковим товариством факультету, діє проєкт “Мастер-клас від експерта” в рамках якого було проведено онлан-зустрічі студентів з Сергієм Корсунським (Надзвичайним та повноважним послом України у Японії), Вадимом Пристайко (Надзвичайним та повноважним послом України у Великій Британії), Володимиром Єльченком (Надзвичайним та повноважним послом України у США).

З метою посилення практичної складової освітнього процесу на факультеті проводилися зустрічі студентів з керівництвом Харківської митниці, екскурсії на митний пост «Харків-Аеропорт», до Харківської міської ради, до Бізнес-сервісу Центру компанії AB InBev у Харкові, онлайн-зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Японії Сергієм Корсунським, Надзвичайним та Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії Вадимом Пристайком, Надзвичайним та Повноважним Послом України у Сполучених Штатах Америки Володимиром Єльченком. Протягом навчального року студенти факультету проходять практику у Міністерстві закордонних справ України, Верховній Раді України, провідних почесних консульствах, Департаментах й управліннях Харківської ОДА, Харківській міській раді й інших державних установах, провідних туристичних агенціях, у кращих закладах готельно-ресторанного господарства, міжнародних компаніях, зокрема ПрАТ «Філіп Морріс Україна», AB InBev та ін.

До освітнього процесу на факультеті також залучаються іноземні науковці та фахівці. Так, у минулому році було проведено: онлайн-лекцію на тему «Фінансування інвестиційних проєктів» від старшого викладача Університету Ліннея (Швеція), сертифікованого члена Рад директорів (Шведської академії наук), менеджера та координатора багатьох європейських наукових проєктів Магнуса Віллессона; веб-дискусію "Медіа та новий міжнародний економічний порядок" з професором Університету ім. Ібн Зохра - Гасімом Салахом (м. Аґадір, Королівство Марокко); онлайн-лекцію на тему «Сучасний стан та перспективи українсько-американських відносин» від Стівена Пайфера (Інститут Брукінґса, м. Вашингтон, США) та ін.

Наші студенти проводять та беруть участь у значній кількості різноманітних заходів: проводять ділові ігри-дискусії «Модель парламенту», інтелектуальні ігри «Що? Де? Коли?», засідання дебатних клубів, майстер-класи, круглі столи. На факультеті створені та діють студентські клуби підвищення практичних навичок Diplomatic community, Speaking club «Speech», IRTB Hospitality school. Студенти активно залучаються до участі в житті міста: приймають участь у форумах, наукових конкурсах молодих вчених, молодіжних та соціальних проектах, благодійних акціях.

Валерій РЄЗНІКОВ, декан факультету МЕВ та ТБ