Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Історичний факультет

 

2019-2020 навчальний рік був для історичного факультету продуктивним та багатим на події. Традиційно кафедри факультету мають високий рейтинг серед кафедр гуманітарного профілю університету. Усі кафедри долучилися до розробки курсів у системі електронного навчання, було сертифіковано три дистанційні курси. Аспіранти та співробітники захистили кілька дисертацій.

Факультет провів цілу низку міжнародних конференцій, зокрема 37-му краєзнавчу конференцію молодих учених до 175-ліття з дня народження І. Ю. Рєпіна, X-ту Міжнародну науково-практичну конференцію молодих вчених «Пам’яткоохоронні традиції Слобожанщини», науковий семінар "Слобідська Україна другої половини XVIII - початку ХІХ століття", круглий стіл «Пошуки, знахідки, перспективи: краєзнавство у вищій школі України і Білорусі», науковий семінар з до- та ранньоісторичної археології  (Ur- und Frühgeschichtes Seminar). Продовжує реалізуватися проект "Практики саморепрезентації багатонаціонального міста в індустріальну і постіндустріальну добу", який здійснюється за підтримки Канадського інституту українознавчих студій Альбертського університету.

Історичний факультет став організатором тематичної виставки «За вашу і нашу свободу 1968-2018 рр.». Співорганізаторами виставки стали Інститут дослідження тоталітарних режимів (Чехія), Чеський Центр, Галузевий державний архів СБ України, Український інститут національної пам'яті, Посольство Чеської Республіки в Україні.

Музеї презентували декілька цікавих виставок (зокрема, «Orbis Germanorum», «Звичайні хобі та незвичні колекції університетських людей»). Археологічні експедиції факультету здійснили розкопки на території Харківської та Полтавської областей, поповнивши колекції Музею археології університету золотими прикрасами скіфського часу. Під час музейно-архівної практики студенти відвідали провідні музеї та архіви України.

Історичний факультет відвідали чимало відомих учених. У межах міжнародного академічного обміну Erasmus+ відбувся цикл лекцій наукового співробітника Університету імені Фрідріха-Александра міст Ерлангена-Нюрнберга (ФРН) Георгіоса Тзіафети та Ольги Малинової. Протягом 2019-2020 н. р. на кафедрі історії України перебував Філіп Копатц з Університету Велша (США) для проведення дослідницької і асистентської роботи. Його стажування відбувалося за програмою English Teaching Assistantship в межах «Стипендії імені Фулбрайта».

У 2019 році студент магістратури Павло Пугачов перебував на навчанні в університеті Фрідріха-Олександра у німецькому місті Ерланген (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg). В цьому ж році студент 4-го курсу Ілля Федоров перебував на навчанні в Стамбульському університеті. Участь у програмі Erasmus+ надала змогу відчути на собі життя студентів з інших країн, познайомитися с величезною кількістю цікавих людей з усього світу, покращити свої мовні навички та закріпити їх щоденним спілкуванням у побуті і під час навчання.

Плідно працювали Студентське наукове товариство та Рада молодих учених. У навчальному році було опубліковано двадцять другий випуск фахового щорічника молодих учених «Актуальні проблеми вітчизняної та всесвітньої історії». Студенти, аспіранти та викладачі взяли участь у міжнародних конференціях у Польщі, Німеччині, Болгарії, Великобританії.

Команда факультету в складі В. Сабадаш (3 курс), І. Майорової (2 курс), В. Сидоренка (2 курс) здобула перемогу у Всеукраїнському турнірі юних істориків, який проходив у Київському університеті імені Б. Грінченка, посівши друге місце.

На факультеті функціонують клуби та гуртки за інтересами та спеціалізаціями кафедр. Студенти взяли участь у всіх загальноуніверситетських заходах: Alma Mater, Міс Першокурсниця, Містер Першокурсник, Міс університету, де гідно представили історичний факультет. Студентка Суєвова Софія стала переможницею конкурсу «Міс Першокурсниця». У грудні студрада провела щорічний захід – «Кубок історичного факультету з мініфутболу». Крім того, декілька разів відбулося засідання кіноклубу запідтримки студради факультету. Студенти факультету регулярно беруть участь в акціях волонтерського руху та благодійних акціях: «Від серця до серця», «Подаруй любов дітям».

Сергій ЛИТОВЧЕНКО, декан історичного факультету