Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Освоєння «Півночі»

 

 

Північний корпус-2020: пахне домом і теплом…

ВІД РЕДАКЦІЇ. Стало традицією «Харківського університету» напередодні Нового року розповідати про те, як відбувається освоєння Каразінського Північного корпусу. Традиційно  наші спецкори готують репортаж про «Приборкання Півночі», про перебіг ремонтних робіт у Північному велетні.


16 років напруженої роботи

…Сніг кружляє в повітрі, і в цій передноворічній атмосфері ми знову для Вас відчиняємо двері нашого красеня,  Північного корпусу  університету на майдані Свободи 6, який зустрічає нас оновленим, а цього року ще й теплішим... Сьогодні  жоден  каразінець не уявляє свого життя без нього! А рівно 16 років тому,  за словами проректора з економічних та соціальних питань А. М. УДОДА, ми отримали не придатну для навчання будівлю,  яку навіть і не сподівалися так швидко та по-сучасному облаштувати. Адже загальна площа корпусу складає 54248 кв. м., де знаходиться понад 1 300 різних за масштабом та призначенням приміщень. Варто пригадати, що першими Північний корпус почали освоювати соціологічний, юридичний факультети, факультет психології, Інститут високих технологій. Тоді Анатолій Миколайович  працював на посаді проректора з адміністративно-господарчої роботи: «До 1993 р. будівля належала Військовій Інженерній Радіотехнічній Академії імені Маршала Радянського Союзу Л. А. Говорова (ВІРТА). З 1993 до 2004 рр. – це  Харківський військовий університет. У 2004 р.  вона була передана Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна. Рішення про передачу корпусу університету було прийнято губернатором Харківської області Євгенієм Петровичем КУШНАРЬОВИМ. У спадок від військової академії ми отримали будівлю в жахливому стані. Приміщення вимагали термінових ремонтних робіт. Дах протікав, тому багато приміщень перебували в аварійному стані. Перше, ми почали лагодити 3500 кв. м. покрівлі, латати дерев’яні конструкції  за новими технологіями. Отже, отримавши будівлю, ми одразу розпочали освоєння Північного, яке триває ось уже 16 років».

ЦИФРИ ТА ФАКТИ. За 16 років освоєно близько 85% приміщень загального фонду Північного корпусу. На ремонтні роботи у Північному корпусі витрачено понад 40 млн. грн, з  яких капітальний ремонт – 33, 5 млн. грн.,  поточний ремонт – 6, 5 млн. грн. Відремонтовано 180 приміщень, серед яких аудиторії, кабінети, центри,  в тому числі 2150 квадратних метрів коридорів,  оновлені сходи, балкони, вбиральні.


Труднощі. Перемоги. Фінансування.

Як відбувалася реконструкція Північного велетня цього року, що нового та цікавого приніс нам 2020 рік,  ми дізнаємося у проректора з адміністративно-господарчої роботи В. С. ПАХАРЕНКА. Володимир Степанович:

 

-          Цього року, незважаючи на ситуацію надзвичайну з коронавірусом, відбудова Північного корпусу не тільки не припинялася, але і тривала  на належному рівні. Виграно та впроваджено два основних тендери. Один - з ремонту спортивного залу на 7-му поверсі, кошторис якого становить 9,8 млн. грн. Другий – з облаштування читацьких залів, книгосховищ, сучасного бібліотечного виміру, вартістю в понад 18,5 млн. грн. Роботи тривають, але вже на рівні 60% виконання.  Плануємо відкрити до початку 2021-2022 навчального року спортзал та бібліотеку з просторими читацькими залами для студентів! Порадуємо каразінців ще однією чудовою новиною – цього року виконаний капітальний ремонт ТЕПЛОПУНКТУ Північного корпусу університету. Адже було багато скарг щодо опалення, навіть ви у нашій газеті минулорічного інтерв’ю «Чи гріє душу Північ?» підкреслювали цю тему. Віднині є надія, що Північний корпус зігріватиме каразінців.

 

 

Замінено тепломагістралі, лічильники, насоси. Все працює злагоджено, і якщо будуть дотримані параметри,  теплоносії від постачальника, то Північний корпус буде прогрітий. Отже, якщо температура упаде нижче +8  впродовж п’яти днів – включається опалення. Окрім того, цього року у Північному корпусі університету частково замінено труби різних розмірів, що вийшли з ладу, приладів тепловіддачі, вікон, облаштовано два санвузли, відбулися дрібні ремонти аудиторного фонду. Оснащено та введено в експлуатацію 8 приміщень на першому поверсі, площею 660 кв. м. додаткових чотири навчальних аудиторії для студентів. Чотири аудиторії вартістю по півтора млн. грн. вже залучені до навчального процесу. Варто згадати і про видавництво, яке також цього року почало новий формат роботи, адже приміщення для співробітників видавництва вдалося облаштувати поруч з видавництвом на першому поверсі. Тобто все видавництво перемістилося на перший поверх,  а в підвальній частині функціонує власне друкарня, видавниче обладнання. Зауважу, що цього року придбано два переносні пандуси для студентів з вадами здоров’я. І вже у жовтні ми ними  скористалися, коли зламався ліфт. За що студенти факультету психології висловили подяку.

Володимире Степановичу, з чим довелося рахуватися цього року, основні проблеми?

Труднощі, перш за все, пов’язані з недофінансуванням. Друга проблема – нестача кадрів, робочих рук. У нас на два величезні об’єкти, на два корпуси, Головний та Північний, працює лише троє двірників. Під час карантину багато людей з АГЧ звільнилися, тому що бракує зарплатні, частина – захворіли. Ситуація з пандемією вірусу, звісно, забрала наш час, сили та здоров’я. Тому доводилося відкладати певні ділянки роботи на невизначений час. Зрозуміло, наразі значна частина бюджету витрачається на придбання дезінфікуючих засобів, захисних масок, термометрів тощо. Нещодавно придбали 6 кварцових ламп для профілактики приміщень від імовірних вірусів. Адже всі проблеми – ніщо, у порівнянні з життям людей.

– Що у перспективі?  Плани та задуми? Чим можете порадувати?

Найближчим часом планується ремонт 9-11 поверхів третього центрального корпусу  під книгосховища бібліотеки. Уздовж проспекту Перемоги, обабіч прилеглої території Свободи 6, цього року ми викорчували старі, засохлі дерева та висадили 9 нових райських яблунь. І вже цієї весни любувалися яблуневим цвітом. Сподіваємося, наступної весни яблуневий сад розквітне з новою силою, і ми будемо куштувати райські яблука.  За задумом ректора, маємо проект вхідну групу в Північний корпус зробити в мармурі (парадні двері). В планах – заміна правого ліфта, з урахуванням потреб людей із вадами руху. Вартість його зі встановлювальними  роботами – понад 1 млн. 450 тис грн. Для спільного блага та зручностей наших студентів ліфт буде зупинятися біля читальних залів і до останнього поверху. В перспективах новенькі аудиторії на філософському факультеті, на факультеті МЕВ та ТБ. Розрахунки маємо на три роки вперед,  очікуємо фінансування. Відповідно до Стратегії розвитку університету до 2025 р. передбачено придбання житла для співробітників Каразінського університету. Напевно, до кінця поточного року на Вченій раді будуть розглядатися питання щодо придбання 10 квартир для науково-педагогічних співробітників університету.

Увага! Розкриваємо секрет…

В.С.ПАХАРЕНКО: «Неймовірно приємною новиною хочу поділитися напередодні Нового року: за ініціативи ректора академіка В. С. БАКІРОВА буде встановлено пам’ятник видатному українському і польському художнику, нашому випускнику Генріху Семирадському. Монумент вже виготовлено (скульптор - О. М. РІДНИЙ) та чекає урочистого часу відкриття. Пам’ятник буде встановлено на одному з входів в Північний корпус, з боку Держпрому, на вході до картинної галереї. 29 січня 2021 р., на честь 216-ї річниці планується відкриття  пам’ятника Г. Семирадському в подарунок Альма-матер та каразінцям!».


«Візитівка» Північного

 

…У супроводі головного інженера М. М. НОМЕРОВЧЕНКА, ми, кореспонденти газети «Харківський університет», вирушаємо до Північного корпусу. «Північний» з кожним роком стає дедалі кращим. Вхід та зовнішній вигляд – це візитівка. Першими каразінців зустрічають засніжені мовчазні пам’ятники академікам А. М. Ляпунову та Д. І. Багалію, увіковічнені в бронзі (скульптори - Олександр Рідний та Анна Іванова). Поруч на сходах  чисто та охайно, тут дбають про благоустрій прилеглої території.  Велика вдячність нашим двірникам, які за будь-якої погоди, прибирають територію. Уздовж проспекту, дійсно, ростуть невеличкі яблуньки.  Перед входом вимощена плитка та асфальт, полаштовані сходи до самого фойє. Рік тому встановили розкішні вхідні двері, які доповнюють зовнішній вигляд зі збереженням академічного стилю. Минулого репортажу у 2019 році ми Вам про це детально розповідали на шпальтах нашої газети, тому не будемо повторюватися, а рухаємося далі, і запитуємо у головного інженера, на що цього року каразінцям слід звернути увагу у Північному корпусі… Микола Миколайович НОМЕРОВЧЕНКО коментує: «Цього року ми виконали низку робіт у будівлі за адресою пл. Свободи 6. Найбільш значущими можна назвати реконструкцію теплового пункту, що сприяє правильному розподілу теплоносіїв, а також капітальні ремонти аудиторій 107-109, 109а, приміщення друкарні, лекційної аудиторії 584, допоміжних приміщень глядацької зали. Окрім того, триває облаштування бібліотеки та спортзалу. Завершити роботу плануємо наступного року. Паралельно з цим проводимо поточні ремонтні роботи меншого масштабу на кшталт заміни покрівлі, санвузлів та вікон».

Довгоочікуване тепло!

Ми полегшено знімаємо рукавички і рухаємося на цокольний поверх. Цього разу нам випала унікальна нагода побувати у серцевині теплового пункту. Тут, звісно, немає світлих просторих приміщень, але саме звідси починається комфорт кожної аудиторії. Циркуляційні насоси, труби, бойлери, вентиляція, термометри - перед нами потужна і складна система теплопостачання. Цьогорічна його реконструкція має сприяти більш раціональному споживанню ресурсів і якісному опаленню. Відтепер «Північ»  буде теплішою для усіх каразінців. Ми радіємо з того, що минулорічні прогнози про капітальний ремонт теплопункту таки справдилися. Також тут велика робота проведена з переміщення та оснащення видавничого обладнання. Власне, поруч, безшумно працює у підвальній частині друкарня університетського видавництва. Тут народжуються каразінська продукція: нові книги та різна поліграфічна література.

Знизу вверх!

За словами Миколи Миколайовича, реставрація будівлі поступово проходить «знизу вверх». Так, весь 8-ий поверх має зайняти бібліотека. Це наймасштабніший проект у Північному  за всі 16 років відбудови, на який виділено понад 18 млн. грн. Будівельні роботи тут майже завершаються, залишилося зробити облицювання і встановити меблі. У приміщенні відчувається величезний масштаб простору, за рахунок не лише площі, а й високої стелі. Такий подарунок студентам буде у 2021-му році! Тут вони зацікавлено та заклопотано мандруватимуть у пошуках необхідних джерел інформації для своїх перших наукових розвідок. Ось ще тривають останні приготування з облаштування кімнат, а незабаром завозитимуть нову техніку, меблі. Відбувається облаштування паралельно читацьких залів бібліотеки із книгосховищем, тривають ремонтні роботи на 9-11 поверхах, відведені для абонентського відділу, збереження книжкової та електронної літератури… Отож, у новому 2021 р. на каразінців чекатиме новий  бібліотечний вимір зі зручними залами, легким доступом до будь-яких читацьких ресурсів світу, як взірець поєднання функціональності та сучасності.

Локдаун каразінського життя

 

На 7-му поверсі заплановано розмістити спортзал площею 200 м², так само світлий і затишний, як і майбутня бібліотека. Тут ремонтні роботи у самому розпалі: на підлозі всюди робочі матеріали, у приміщенні відчувається запах цементу, та все одно план спортзалу справляє захоплююче враження: над частиною приміщення біля входу розміщений другий ярус, схожий на балкон, який дозволить спостерігати за грою, наприклад, у волейбол.

На 5-му поверсі здійснено поточний ремонт лекційної аудиторії 584 медичного факультету. Вона виглядає свіжою, оновленою і викликає бажання скоріше повернутися до офлайн навчання після карантину.

Але сьогодні коридори, аудиторії Північного корпусу, як і Головного -  порожні… Не працюють буфети, роздягальні, зачинено кафедри та підрозділи на карантин, не чутно голосу студентів та викладачів. Локдаун каразінського життя…  Але ми добре знаємо, що це не надовго. Тому загадуємо бажання, щоб Новий 2021 рік приніс нам звичну класику навчання, відчинив рідні двері теплого яблуневого Північного корпусу університету!

Освоювали «Північ» наші спецкори Ліна ТИМАРСЬКА та Надія ВОЛНА