П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Назустріч 250-річчю В.Н.Каразіна

Історичний виступ

У 2022 р.  виповниться 220 років від виступу Василя Назаровича Каразіна 30 серпня 1802 року на загальних губернських зборах дворянства. Перед харківським дворянством В.Н. Каразін, який приїхав у цей час із Петербурга до Харкова, щоб особисто взяти участь, оголосив перед присутніми своє «ПРЕДНАЧЕРТАНИЕ О ХАРЬКОВСКОМ УНИВЕРСИТЕТЕ». Основні положення документа зводилися до наступ­ного: «Университет будет принадлежать к числу высших училищ в Империи, назначаемых для приготовления юношества к общественным и государственным должностям, посредством познаний свойственных каждой».

В університеті передбачалося поступово створити дев’ять відділень: «1. общих познаний, 2. приятных искусств (рисования, музыки, танцев, фехтования, верховой езды), 3. богословия, 4. гражданских познаний (для подготовки чиновников судебных, административных, дипломатических учреждений), 5. военных позаний, 6. врачебных познаний, 7. гражданских искусств (архитектуры, механики, гидравлики, геодезии), 8. учености, 9. изящных художеств (живописи, скульптуры). При університеті проектувалося також відкрити для нижчих прошарків училище сільського домознавства та школу ремесла і рукоділля. Студентами університету, на думку В.Н. Каразіна, могли бути особи, що закінчили губернські народні училища, пізніше – гімназії – Харківське, Курське, Чернігівське, Орловське, Полтавське, Новоросійське та ін.

На думку Василя Назаровича університет повинен був існу­вати незалежно від казни, тобто існувати на громадські кошти. Бо лише таким чином можна було забезпечити підготовку кадрів, що відповідають практичним потребам держави. Прагнучи вплинути на поміщиків і посилити потік пожертвувань 1 вересня 1802 року Василь Назарович Каразін виступив на загальних зборах дворян з новою промовою, що стала широко відомою.

О.НОВИКОВА.

Із архівів редакції,  рубрику до 200-річчя Харківського університету вів Член Громадської ради газети, доц. Б.П.ЗАЙЦЕВ.