Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вступна кампанія-2020, Ексклюзив

 

НАПРУЖЕНА, ВИСНАЖЛИВА, але РЕЗУЛЬТАТИВНА

ВІД РЕДАКЦІЇ. Основна частина вступної кампанії-2020 року завершена, хоча вона ще продовжується для тих, хто має намір вступити на навчання для здобуття ступеня магістра, а також для іноземних громадян. Тому час підбивати підсумки цього періоду, який був досить складним і напруженим.  Відповідальний секретар приймальної комісії Харківського університету доц. О. О. АНОЩЕНКО коментує вступну кампанію-2020. Наше традиційне інтерв’ю у номер про особливості роботи приймальної комісії, цього року в умовах карантину.


-          Ольго Олексіївно, Ваші враження від нинішньої вступної кампанії?

- Вступна кампанія-2020 була НАПРУЖЕНА, ВИСНАЖЛИВА, але РЕЗУЛЬТАТИВНА. Вперше основна частина вступної кампанії відбувалась у вересні паралельно з освітнім процесом на старших курсах, що значно ускладнило роботу членів відбіркових комісій. У зв’язку з перенесенням термінів вступної кампанії майже усі  заключні дні її етапів випали на вихідні, тому з 10 серпня по 18 вересня у відбіркових комісій було два вихідні дні – 24 серпня і 13 вересня. Крім того, вперше при приймальній комісії працював Освітній центр «Крим-Донбас-Україна» для спрощеної процедури вступу тих осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, а також в окремих районах Донецької і Луганської областей. Зразу зазначу, що через цей освітній центр до університету на даний момент вступили 33 особи (32 за денною формою і 1 за заочною формою здобуття освіти). Для цієї категорії вступників є можливість подавати заяви до 23 жовтня 2020 року, отже, для них вступна кампанія також триває. Іноземні студенти також продовжуватимуть вступати до університету до 01 листопада. Додатковий прийом заяв і документів до магістратури триватиме до 30 листопада.

-          Скільки було подано заяв на вступ у порівнянні з минулим роком?  Які спеціальності користувалися цього року популярністю?

-          Прийом абітурієнтів, які вступали на навчання  на  основі  повної  загальної  середньої освіти, здійснювався за 51 спеціальністю (спеціалізаціями) і 107 освітніми програмами (у 2019 році освітніх програм було 100). Кількість заяв від вступників цієї категорії для навчання за денною формою зросла у порівнянні з минулим роком, а саме, 22085 (у 2019 році – 19006). За загальною кількістю заяв від усіх категорій вступників (27877 заяв), університет у 2020 році, як і протягом двох попередніх років, був на сьомому місці в Україні, але за кількістю заяв від вступників на основі повної загальної середньої освіти, а також за кількістю отриманих за результатами широкого конкурсу рекомендацій на місця державного замовлення ми посіли п’яте місце серед закладів вищої освіти нашої країни. Це свідчить про зростання інтересу до нашого університету з боку вступників. Найбільша кількість заяв була подана за спеціальностями 073 Менеджмент – 1491, 122 Комп’ютерні науки – 1414, 081 Право – 1370, 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 1304, 292 Міжнародні економічні відносини – 1134 і 1046 заяв було подано на спеціалізацію 035.041 Філологія (германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська). Кількість рекомендацій на місця максимального обсягу державного замовлення (1555 місць), що були отримані 27  серпня 2020 року, становила 1336 (минулого року їх було 1226), на 110 більше, ніж у 2019 році…Але, традиційно не всі вступники виконують умови для зарахування на місця державного замовлення, спочатку 05 вересня були зараховані 1150 осіб. Потім 14 вересня в результаті переведення на вакантні місця державного замовлення відповідно до Умов і Правил прийому кількість зарахованих збільшилась ще на 80 чоловік. Після цього за рішенням конкурсної комісії 24 вересня 2020 року університету було виділено 43 додаткових місця державного замовлення для вступників, які мають спеціальні права.

 

-          Отож, скільки першокурсників та бакалаврів зараховано до університету цього року?

-          У результаті  на даний момент зараховано 1270 осіб, що на 117 більше, ніж у 2019 році (приріст на 10%). Кількість студентів-контрактників, їх на сьогодні зараховано 1570, майже на третину перевищує показники минулого року. Збільшилась у такій же пропорції і кількість вступників на навчання для здобуття ступеня бакалавра і за заочною формою здобуття освіти (273 особи замість 181). Загальна кількість першокурсників за денною і заочною формами здобуття освіти становить 3113, що на 23% більше у порівнянні з минулим роком.

-          Ольго Олексіївно, а як щодо якісного рівня?

-          Спершу хочу відзначити, що переважна більшість вступників, які отримали рекомендації і були зараховані на місця державного замовлення, подавали заяви з 1-шим пріоритетом (67,07 %) і 2-им пріоритетом (15,73 %). Це означає, що 82,8% першокурсників дійсно мріяли навчатись у нашому університеті. Але їх бажання у нас навчатись ще не є показником їх підготовленості. З цього боку більш значущим є прохідний бал, який підвищився на більшості спеціальностей (економічних, гуманітарних, природничих), а на інших залишився на рівні минулого року. Це означає, що у студентів-бюджетників рівень шкільної підготовки досить високий. Цього року серед вступників не було переможців IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів і ІІІ етапу конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів МАН, оскільки ці учнівські змагання не проводились через пандемію. Єдиним показником високих досягнень у навчанні були результати ЗНО. На десяти факультетах університету будуть навчатись 20 першокурсників, які отримали 200 балів з конкурсних предметів. Із них 8 осіб стали студентами факультету математики і інформатики, серед яких Віталіна Аліпова отримала 200 балів з двох предметів – з фізики і з математики. Троє з 200 балами ЗНО навчатимуться в ННІ «фізико-технічний факультет», двоє – на біологічному факультеті і по одному на факультеті геології, географії, рекреації і туризму, факультеті іноземних мов, медичному, соціологічному, фізичному, хімічному і юридичному факультетах.

-          Як пройшли вступні випробовування для  магістрів?

-          Прийом абітурієнтів, які вступали на навчання для здобуття  ступеня магістра, здійснювався за 45 спеціальностями (спеціалізаціями). На денну форму навчання було зараховано 439 осіб на місця державного замовлення (у минулому році – 626, тобто на 187 менше), але 321 вступник був зарахований на навчання з оплатою підготовки за кошти фізичних та/або юридичних осіб (на 81 більше). На заочну форму навчання було зараховано 20 абітурієнтів на місця держзамовлення (у 2019 році – 29) і 367 осіб зараховано на навчання за контрактом (у 2019 році – 323). У цілому кількість магістрів зменшилась на 6% у порівнянні із минулим роком. 42 особи вступили на навчання для здобуття ступеня бакалавра на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст (17 за денною і 25 за заочною формами навчання) і 111 абітурієнтів вступили для здобуття ступеня бакалавр за іншою спеціальністю (2019 – 108). Тут лідерами є факультет психології, юридичний і факультет іноземних мов.

-          Ольго Олексіївно, традиційне запитання: Ви задоволені роботою Приймальної комісії?

-          Цього року я сподівалася, що не зважаючи на пандемію,  вступників буде не менше, а їх стало значно більше. Звичайно, це радує, хочеться, щоб ця динаміка зберігалася і на подальші роки. Усі предметні екзаменаційні та фахові атестаційні комісії працювали на високому професійному рівні, чітко та злагоджено. Щиро дякую усім, хто безпосередньо брав участь у проведенні вступної кампанії, а також тим структурним підрозділам університету, які допомагали у цій великій і нелегкій роботі.

Ліна ТИМАРСЬКА.