П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Магістр-2020. Випускник – наша гордість!

 

«Дякую факультету й Альма-матер!» – Маргарита БЛАЖИНСЬКА, хімік

ВІД РЕДАКЦІЇ: Краща випускниця хімічного факультету Маргарита БЛАЖИНСЬКА на другому курсі магістратури навчалася в Лілльському університеті (Франція) за програмою подвійних магістратур «Advanced Spectroscopy in Chemistry» і є співавторкою п’яти наукових статей, три з яких було опубліковано у високорейтингових журналах, включених до SCOPUS.


Декан хімічного факультету, професор Олег Миколайович КАЛУГІН: «Маргарита відзначилася прагненням до навчання та саморозвивитку і саме тому брала участь у численних міжнародних конференціях. З третього курсу захопилась комп’ютерною хімєю, а вже у 2019-му році посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з хімії із темою «pH-чутливі смарт-полімери для покриття наночастинок срібла». Окрім того, студентка постійно удосконалює свої мовні навички із англійської та французької, що дозволило їй без перешкод навчатися у французькому університеті Лілля, а також публікувати статті англійською. Маргарита планує продовжувати наукову роботу в аспірантурі за кордоном».

Науковий керівник дипломної роботи Маргарити, професор Олександр Васильович КИРИЧЕНКО: «Маргарита виявила непересічні здібності у галузі молекулярно-динамічного моделювання, із якою пов’язана її дипломна робота. Студентка обрала унікальну тематику, яку реалізувала шляхом комп’ютерного моделювання. Маргарита продемонструвала свою цілеспрямованість, захоплення науковою роботою та ініціативність, що дозволило їй завершити із відзнакою навчання за програмою подвійних магістратур».

МАРГАРИТА: «Я навчалася в гімназії № 46 ім. М.В. Ломоносова. У 7-му класі обрала напрям – хіміко-біологічний. В 9 класі  брала участь у МАНі з біології і мій тодішній науковий керівник побачила в мені стрімке бажання пізнати все з хімічної точки зору. Мої батьки підтримали мене і дали змогу пізнавати хімію і надалі. Перший мій науковий проект в університеті був пов'язаний з наночастинками срібла. В хімії є дуже крутий напрям – молекулярно-динамічне моделювання (МД). За цим напрямом майбутнє!  Ця тема актуальна не тільки з точки зору наукового інтересу, а також з практичного боку. Такі системи мають всі шанси бути використані у сучасних drug delivery systems.
Проект на магістратурі також мав практичний напрям. Вважаю, що мені дуже пощастило брати участь у найкращих проектах хімічного! Дякую факультетові!

Труднощів було чимало, як і у кожного студента. Якщо вже чесно, ненавиджу  рейтингову систему. Вона робить нас усіх ворогами, ще до того як ми встигли б стати друзями. Я всі роки навчання не спускалася нижче 2-3 сходинки в турнірній таблиці, а у більшості випадків посідала перше, і я знаю про що кажу! Якщо б була змога щось змінити, змінила б визначення рейтингів, щоб студент змагався тільки з самим собою. Тоді буде мир і злагода! Але друзів я таки зустріла на хімічному, так що можна сказати, систему поборено. Навчатися було  складно, але цікаво! Всі сесії були без перескладань. Також вдячна за те, що мені дали змогу навчатися на подвійній магістратурі за згодою Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна та університету Лілля, у Франції. Це надзвичайний досвід!

–        Плануєш залишитися у науці?

–        Звісно! Планую стати видатним науковцем!

В. НАДІЯ.