Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У руслі Стратегії розвитку Університету на 2019-2025 рр.

 

Вчена рада-2020: підсумки та плани

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. На останньому засіданні Вченої ради у поточному навчальному році, яке відбулося 23 червня в Актовій залі Головного корпусу, підбили підсумки зробленого, підсумували відпрацьоване та будували плани подальшої роботи.  І НЕ порушували протокольних правил карантину, працювали у масках та рукавичках, дотримували соціальну дистанцію! Традиційно ректор університету, академік В. С. БАКІРОВ у вступному слові відкрив засідання, а далі за порядком денним доповів присутнім про хід виконання Стратегії розвитку Каразінського університету на 2019–2025 роки та про підсумки роботи Вченої ради-2020.

Академік проф.В. С. БАКІРОВ, ректор університету:

- Шановні члени Вченої ради університету! Перш ніж окреслити деякі особливості виконання Стратегії розвитку Каразінського університету на 2019-2025 роки за період з  січня по  червень 2020 року, дозвольте повідомити приємну новину. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна успішно пройшов  міжнародний аудит та отримав сертифікат якості роботи, менеджменту, навчання ISO 9001:2015.  Окрім цього, Каразінський університет покращив свої позиції в рейтингу QS–2020 на 14 сходинок вище, ніж минулого року.  Нам є чим пишатися, завершуючи цей екстраординарний навчальний рік! Хоча нелегко було миттєво переналаштовуватися! Але ми це зробили! Виконали усі наші програми, зробили все необхідне, аби зберегти якісний навчальний процес та наукову роботу.

Сьогодні підбиваємо підсумки поточного навчального року в умовах карантину. За Напрямом Стратегії розвитку «Університетська наука» – на факультетах, ННІ створені авторські колективи, які виконують дослідження за грантовими проєктами спільно з науковцями інших установ. Підготовлені та відправлені до МОН України матеріали для проведення державної атестації університету за науковими напрямами: математичні науки та природничі науки; суспільні науки; гуманітарні науки та мистецтво; біологія та охорона здоров’я. На жаль, отримання університетом базового фінансування за відповідними науковими напрямами було призупинено МОН України.

Розроблено веб-сайт Центру колективного користування коштовним та унікальним обладнанням: http://karazinlab.com. Наразі вирішується питання щодо подовження термінів дії домену та оновлення сайту.

Наявність сучасного обладнання дозволила університету у 2020 році отримати понад 18 мільйонів гривень, а саме фінансування отримали 10 фундаментальних, 5 прикладних робіт та 1 наукова робота молодих учених. Домовлені угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин більш ніж з 10 партнерами.

За Напрямом «Освітня діяльність» також актуалізовано інформацію спеціалізованого сайту «Абітурієнт Каразінського» щодо всіх програм підготовки за всіма рівнями освіти на підставі матеріалів, підготовлених та поданих факультетами. Завершується підготовка макетів на стадії узгодження у зв’язку з нещодавно затвердженими змінами. Освітньо-професійні і освітньо-наукові програми з відповідними компетентностями випускників університету затверджені 27 квітня 2020 р. на Вченій раді університету. Розроблено матеріали тренінгів з кар’єрного орієнтування студентів, проведено серію профорієнтаційних заходів у рамках онлайн Днів кар’єри Каразінського університету 8-12 червня 2020 року.

Продовжується робота з розвитку дистанційного навчання. Показник використання готових дистанційних курсів досяг 65%, а їх кількість на 01 червня сягнула 203 курси, і ще 20 готові до сертифікації. Підготовлені списки працівників університету  для проходження навчання з метою підвищення рівня інформаційно-комп’ютерної компетентності. Розроблено цикл інтерактивних семінарів з методики викладання предметів англійською мовою із застосуванням методики CLIL (Content and Language Integrated Learning).  Студентською радою проведено  моніторинг у 2019/2020 навчальному році

Результати моніторингу висвітлені на засіданні Вченої Ради. На травневому засіданні Вченої ради було затверджено «Положення про проведення студентського моніторингу якості освіти»/

За напрямом «Університет у глобальному науково-освітньому просторі» виконано та виконуються ряд заходів, зокрема: оновлено україномовну та англомовну версії розділу сайту Університету про міжнародну діяльність. Російськомовна версія розділу - у розробці, триває підготовка контенту. Реалізовано запуск бази освітніх міжнародних програм академічної мобільності. Розділ регулярно оновлюється пропозиціями актуальних конкурсів та академічних програм. Актуалізовано інформацію на веб-сайті для іноземних абітурієнтів («International Applicants Karazin University») щодо всіх програм підготовки за всіма рівнями освіти на підставі матеріалів.

За напрямом «Університетська інфраструктура» виконується значний обсяг ремонтних та інших робіт продовжуються ремонтні роботи на Спортивному Комплексі «Каразінський» (уже відремонтовано зал боксу, душові тощо). Багато в чому виконані, але продовжуються роботи з покращення стану біобази «Гайдари», бази радіофізичної обсерваторії, Фігуровки. Проведено капітальний ремонт системи теплопостачання оранжерейного комплексу Ботанічного саду, відбуваються ремонти у студентських гуртожитках. Відкрито Музей Астрономії, багато робіт виконано у музейному комплексі університету, який потребує значної уваги. Розпочато роботи з ремонту приміщень ЦНБ у Північному корпусі.

За напрямом «Університетський менеджмент» багато уваги приділяється запровадженню системи електронного документообігу в університеті. Зокрема, затверджено та введено в дію Положення Про систему електронного документообігу Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Продовжуються роботи з виконання Колективного договору між адміністрацією та працівниками університету.

Це все лише частина виконаних заходів в рамках проектів з реалізації Стратегії розвитку університету. Багато заходів не були вчасно виконані через запровадження карантину та брак коштів. Саме тому ми пропонуємо скоригувати їх через Раду стратегічного планування і розвитку».

Ректор подякував кожному університетському працівнику та студенту, хто самовіддано працює під час карантину в університеті, адже саме людський капітал, людські компетенції  формують успіх Каразінського університету.

Після обговорення стратегічного бачення університетського майбутнього та зміцнення позицій в рамках світового наукового простору, удосконалення участі університету в рейтингу QS World University Rankings проректор, доцент А. В. ПАНТЕЛЕЙМОНОВ  перейшов до заслужених перемог та нагород!  Почесними відзнаками, грамотами та медалями було нагороджено університетських представників. Аудиторію студентів-випускників цього року представляла вісімка найкращих! Медалі та почесні дипломи з рук ректора отримали такі магістри-відмінники: Денис Бондарь (фізтех), Іван Вєрушкін факультет комп»ютерної техніки), Саїд Аль Тавіль Джабер Аббас та Анастасія Стрижак (медики), Іван Камишан (мехмат), Ніна Квітка (фізик), студентка Каразінської школи бізнесу Наталія Мерінова, студентка хімічного факультету Маргарита Блажинська.

Наприкінці засідання Вчена рада університету затвердила звернення до колективу університету.

На засіданні Вченої ради працювала Ліна ТИМАРСЬКА.