Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Карантин

Каразінський досвід

ВІД РЕДАКЦІЇ. Епопея з коронавірусом перейшла на інший вимір існування. Другий місяць ізоляції, найсуворіші обмеження, спрямовані на локалізацію коронавірусу, захисні маски, спорожнілі вулиці та коридори, дистанційне навчання та робота вдома – усе це стало частиною нашого буття. КОРОНАВІРУС таки Є, і нам із ним потрібно навчитися жити. Як саме ми живимо, розповідає проректор з науково-педагогічної роботи А. В. БАБІЧЕВ.

- - Анатолію Валерійовичу, як ХНУ імені В. Н. Каразіна призвичаївся до карантину?

- - Головне, що варто підсумувати - університет працює! Нам вдалося за кілька тижнів поглибити та розширити можливості дистанційного навчання. Власне, завдяки Центру дистанційної освіти опанували багато нового. Передусім, онлайн-навчання на платформі «Moodle». Почали активно використовувати зручні сервіси для дистанційної роботи: «Google Classroom», «Zoom», «Hangouts Google» тощо. Разом з тим з’явилося багато інших відеобаз, Інтернет-ресурсів для наших студентів та співробітників, які також вдалося успішно впровадити в освітній та науковий процес. Каразінському вдалося безкоштовно отримати доступ до освітніх ресурсів провідних університетів на платформах «Coursera», «Association for Computing Machinery», «Springer Nature», «AccessEngineering», «Oxford University Press» тощо. До коронавірусу ми не так активно ними користувалися. Як свідчать останні соцопитування та Інтернет-дослідження нашої Студради та Профспілки, студентам подобається дистанційний формат. Онлайн-освіта – це не лише виклик часу, а й скоріше  майбутня альтернатива традиційній школі.

- - Натякаєте, що після карантину-2020 грядуть глобальні зміни?

- Моя особиста думка така: після карантину зміниться усе – навчання, економіка, життєві цінності. Відбувається переформатизація суспільства не лише в Україні, а й у всьому світі. Гадаю, це неминуче. Але, підкреслюю, Каразінський університет до цих змін готовий! В усіх процесах треба шукати позитив. Очевидно, що після Ковід-досвіду у наших людей з’явиться більше піклування про літніх людей, обачне ставлення до гігієни, зростуть навички користуватися електронними ресурсами у всіх поколінь тощо… А це вагомі привілеї і плюси.

- - Як ми подбали про своїх співробітників під час пандемії?

- - У цей надзвичайний час Оперативний штаб Каразінського університету особливу увагу та допомогу надає людям літнього віку, які сьогодні знаходяться в зоні ризику захворювання. За потреби надсилаються відповідні ліки, продукти харчування тощо. Сформовано волонтерський загін, який організувала Студрада з Профкомом через оголошення в соцмережах. Працює група волонтерів – 70 осіб, які відгукуються на різні прохання в боротьбі з коронавірусом. Каразінці допомагають не лише тим, хто працює в університеті, але й звичайним мешканцям міста. Щодо співробітників кадрових служб, які вимушені ходити на роботу щодня – для них організовано зручний безпечний транспортний підвіз. Окремо слід відзначити наш культурний сектор, сектор спорту та здорового способу життя, студраду та студентську профспілку – вони проводять корисні флешмоби, задля підтримки гарного настрою, адже позитив запорука сильного імунітету!

- - Анатолію Валерійовичу, і наостанок, як ми завершуємо навчальний рік?

- - Ректор університету академік В. С. Бакіров дав розпорядження кожному факультету визначитися з дедлайнами сесії, підсумкових робіт. Разом з МОН проводяться відеонаради, розглядаються різні варіанти дистанційного складання іспитів. Деякі спеціальності, звичайно, не зможуть в повному обсязі зробити лабораторні роботи, практикуми, але для них розглядаються дистанційні формати. І ректорат, і Вчена рада, і декани активно, за графіком, працюють в он-лайн режимі. Через спонтанне поширення Ковід-19 важко спланувати як складатимуть ЗНО, як пройде вступна кампанія-2020 та коли розпочнеться новий навчальний рік. Але, підсумовую: університет з позитивним досвідом вийде з карантину. Каразінський – єдина родина, і все у нас буде добре!

Ліна ТИМАРСЬКА.