Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Фотовиставка

Пори року в «тепловому» прихованому діапазоні

ВІД РЕДАКЦІЇ. В. П. ХИЖКОВИЙ, доцент-консультант кафедри експериментальної фізики фізичного факультету, захоплюється фотографією зі студентських років. Найбільше любить знімати природу, адже вважає, що лише в гармонії з нею можливо повноцінно жити на нашій планеті. Наприкінці 2019 року в холі ЦНБ він провів фотовиставку на тему:  «Природні візерунки - прихована реальність». Василь Петрович пояснює, чому саме так назвав виставку. «Природні візерунки, як відомо, це переплетіння ліній, фігур, кольорів. Прихована реальність це те, що ми не можемо побачити оком». Весняні, літні, осінні та зимові світлини (всього 161 фото) представив не лише в звичайній області спектра, а й в «тепловому» прихованому діапазоні. Автор вказав провідну ідею виставки: «Я не один, поки зі мною навколишній світ людини й природи, такий знайомий і несподіваний...»

Після ознайомлення з експонатами кожен міг залишити відгук у записнику. Першими своє враження описала родина Валійових (Б. М. і Т. О.): «Виставка вражає ліризмом, душевністю, свіжістю сприйняття довколишнього світу, умінням підмітити в несподіваному, здавалося б звичному для нас, дивовижні фарби… вдивлятися в них і відкривати для себе світ такий знайомий і водночас такий чарівний. У цьому поєднанні кольорів і поезії просвічується поетична душа автора-художника. Палітра його тематики не залишає байдужими відвідувачів виставки, бо природа, як і людина, має різний настрій («Не в дусі»). Вражає «Джерело родючості світла й тепла» — чудо довершеності, майстерності автора».

ЛЕБЕДЄВА Л. Т., інженер служби радіаційної безпеки: «Це та краса, яку ми не завжди помічаємо. Дякую, що зафіксували ці моменти і ще раз сказали: «Світ, який нас оточує – чудовий!»

До виставки автор додав невеликий інтерактив. Наприклад, провів психотест, із запитанням «Що насамперед бачиш на фото: квітку чи комаху?». Також Василь Петрович відібрав улюблені вірші та розмістив їх у відповідних зонах, які підкреслюють неповторність пір року.

ХИЖКОВИЙ В. П.: «На фото «Весна прийшла» зображується селезень. На відміну від звичайної фотографії, у «тепловому» діапазоні ми бачимо, що тепло там, де шия та груди, а крило має холодний відтінок. Це свідчить про те, що там температура менша, ніж в інших частинах тіла. До речі, у цих птахів прийнято, щоб качка обирала собі пару. Тобто селезень має показати себе в усій красі».

Фотограф зазначає, що його знімки у тепловому діапазоні мають не лише естетичне, але й практичне значення. На світлині «Сніг у квітні» зображується балкон, перекритий засніженою гілкою. У тепловому випромінюванні помітно, де якою є температура. Наприклад, якщо зробити фотографію будинку, то можна буде визначити, де його потрібно утепляти.

РАЖБА Г. І., в. о. завідувача кафедри теоретичної фізики фізичного факультету: «Завдяки таланту та великій праці над створенням робіт автору вдалося ввійти у внутрішній світ глядача. Автор навчає відвідувачів (викладачів, студентів та ін.) уважно придивлятися до оточуючого середовища та любити навколишній світ».

На фотографіях Василя Петровича завдяки ефекту симетрії можна помітити божественні переплетіння. Однією з таких є «Джерело родючості, світла і тепла», на якій зображений дубовий листочок тощо. Без обробки світлини фото виглядало сіро, оскільки листок уже майже засох. Завдяки «тепловій» обробці Василь Петрович додав нового сенсу фото та вдихнув у нього життя.

КІЦ Валерія, студентка 2 курсу Коледжу НФаУ: «Ваші світлини надихають,   захоплюють та закохують у себе. У різній обробці природа відкривається глядачу зовсім по-новому».

Деякі відвідувачі навіть присвятили вірші на честь виставки. БЛИНОВА Н. К., доцент факультету РБЕКС: «Когда по фотовыставке шагаешь, Ты будто в сказку попадаешь! Здесь каждый миг пронизан глубиною Он резонирует в душе натянутой струною!»

Серед фотовізерунків автор також відзначає «Природний Саржин світ», «Світлова мімікрія», «Синій простір», «Мороз і сонце», «Окраса осені», «Краплі роси на павутинці» та інші. Одним з найзагадковіших називає фото, присвячене рівноденню, на якому таємничо поєднуються день та ніч.

В. П. ХИЖКОВИЙ: «На світлині «Теплова мімікрія» ми бачимо ящірку, яка за допомогою своєї кольорової гами пристосовується до довкілля. І на звичайній світлині, і на «тепловій» вона зливається з навколишніми умовами».

В. А. МОСКАЛЕНКО, однокурсник, старший науковий співробітник ФТІНТ імені Б. І. Вєркіна: «Дорогий Василю, ці світлини – неповторне відображення природи – прояв твоєї тяги до прекрасного. Друже, продовжуй дарувати людям радість навколишнього світу».

Карина БОНДАР.