Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Honoris causa

 

Традиція болгаристики продовжується

ВІД РЕДАКЦІЇ: Почесним доктором Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна став голова Харківського міського товариства болгарської культури імені М. Дринова Володимир Юрійович САЛЕНКОВ. Інавгурація пройшла на спільному засіданні Наглядової ради і Вченої ради Каразінського університету, присвяченому 215-й річниці від дня відкриття університету.


Традиції болгаристики в Каразінському університеті майже 200 років. Вона пов’язана із В. Н. Каразіним, який мав болгарських пращурів, і з видатним болгарським професором-славістом Марином Дриновим, який протягом більше 30-ти років викладав у Харківському університеті та був одним із засновників нової Болгарської держави. «Не знаю жодного харків’янина (М. Дринов прожив тут достатньо років, щоб бути так названим), якому б відкрили пам’ятник у центрі європейської столиці. Більше того, болгари запропонували Каразінському університетові зробити символічний вклад у його встановлення у Софії на честь 170-річчя з дня народження, що свідчить про визнання ролі цього закладу у житті Марина Степановича», – зазначив Володимир Юрійович.

Харківське міське товариство болгарської культури ім. М. Дринова у 1993-му році організували проф. М. Г. Станчев, сестри Ірина Захаріївна та Євгенія Захаріївна Димитрови, В. Ю. Саленков,  С. Ю. Страшнюк та інші болгаристи.  Спільнота будувалась не за етнічним принципом, а об’єднала усіх поціновувачів і дослідників болгарської культури. У 1995-му році було підписано договір про побратимство між містами Харків і Варна, за умовами якого регулярно проводиться обмін делегаціями, влаштовуються конференції та семінари. Для повноцінної роботи товариства було відкрито кафе-клуб «Варна», де за 25 років відбулися десятки зустрічей із болгарськими науковцями, підприємцями, державними та культурними діячами.

У 2005-му Болгарська академія наук (БАН) спільно з Харківським товариством болгарської культури ініціювали створення Центру болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова у Каразінському університеті.

«Приміщення центру перед його відкриттям потребували капітального ремонту, адже північний корпус тоді тільки-но став частиною Каразінського. Володимир Юрійович допоміг нам їх облаштувати, надав матеріали для бібліотеки», – розповів доц. Сергій Юрійович СТРАШНЮК, директор центру.

Відкриття центру відбулося 28 лютого 2006 р. за участі Надзвичайного і Уповноваженого Посла Республіки Болгарії в Україні та Голови БАН, академіка Івана Юхновського. Головою наглядової ради став Володимир Саленков.

За 15 років діяльність центру виявилась плідною: проведено близько 30-ти конференцій, видано 12 томів «Дриновського збірника», який отримав міжнародне визнання і статус щорічника Каразінського університету та БАН. Презентація нового 12-го тому має відбутися у травні під час Кирило-Мифодіївськиї читань. У товаристві активно заохочується наукова діяльність студентів та молодих науковців, зокрема діють нагороди: премія імені М. Дринова за найкращу доповідь із історії Болгарії та премія імені І. З. Димитрової за найкраще дослідження болгарської діаспори й україно-болгарських відносин. Ще одним результатом став грант від болгарського уряду, який посприяв відкриттю у 2014-му році Кирило-Мифодіївського центру і надав техніку для мультимедійного класу, де проводяться курси болгарської мови. Обидва центри співпрацюють із Софійським, Великотирновським, Київським, Запорізьким, Одеським національними університетами та іншими вищими навчальними закладами.

Болгарська академія наук відзначила діяльність центру, нагородивши золотою медаллю імені М. Дринова ректора Каразінського університету академіка В. С. Бакірова, проф. М. Г. Станчева, В. Ю. Саленкова та доц. С. Ю. Страшнюка.

Володимир Юрійович стверджує: «Важливо, що ми досягли регулярної роботи центру і він приносить результати. Величезний вклад вносять проф. М. Г. СТАНЧЕВ, іноземний член Болгарської академії наук, завідуючий кафедрою нової та новітньої історії історичного факультету Каразінського та доц. С. Ю. СТРАШНЮК, директор центру. Цікаво спостерігати і за розвитком молодих науковців. Так, доц. Д. В. МИКОЛЕНКО був аспіратом, коли центр почав свою роботу, і став одним із перших лауреатів премії Дринова. Сьогодні він доктор історичних наук, талановитий викладач, автор 25 наукових публікацій та 2-х монографій.

Високе звання, яке мені присвоїв Університет, я сприймаю передусім як високу оцінку діяльності Центру і аванс собі, який необхідно відпрацьовувати. Найголовніше, що майже 200-річна традиція болгаристики у Каразінському продовжується!»

Надія ВОЛНА.