Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У руслі Стратегії розвитку університету

Перший симуляційний центр на Слобожанщині

ВІД РЕДАКЦІЇ. На медичному факультеті Каразінського на честь 215-річчя університету відкрили симуляційний центр. Робота над проектом розпочалася три роки тому. Симуляційний центр займає чверть 6 поверху Північного корпусу: від 633 аудиторії до 640. Нині в центрі працює 9 осіб. На манекени за тендером витратили близько 80 млн гривень. У симуляційному центрі є понад 50 манекенів для відпрацювання медичних навичок.

Проф. І. В. БЕЛОЗЬОРОВ, декан медичного факультету: «Ідея створення симуляційного центру була підтримана керівництвом Каразінського університету як перший крок до відкриття університетської клініки у рамках Стратегії розвитку університету на 2019–2025 роки. На сьогодні неможливо уявити сучасну медичну освіту без відпрацювання практичних навичок на симуляторах. Це своєрідний буфер між студентом-майбутнім лікарем і пацієнтом. У такий спосіб долається психологічний бар’єр майбутнього фахівця. Створення симуляційного центру – великий успіх Каразінського університету в медичній освіті. Симуляційний центр складається з таких підрозділів: приймальне відділення, відділення невідкладної допомоги та реанімаційна зала (emergency department, trauma shock room), акушерсько-гінекологічне відділення (labor and delivery room) з неонатальним та педіатричним блоками, хірургічний операційний блок, інтерактивна комп’ютерна симуляція, ЗD-симуляція. У такий спосіб повністю моделює Університетську клініку! Отримати нові навички та підвищити свою кваліфікацію в симуляційному центрі медичної підготовки зможуть лікарі-інтерни, аспіранти, науковці, студенти-медики та медичні працівники. Спочатку планується підготовка персоналу центру, потім – викладацького складу. Після цього відкриють курси для охочих, а з наступного семестру постане можливість проводити тут заняття зі студентами та курсантами».

Директор симуляційного центру медичної підготовки, асистент кафедри хірургічних хвороб Андрій ТЕЛЕЖНИЙ провів екскурсію ЕКСКЛЮЗИВНО для університетської газети: «Я закінчив медичний факультет Каразінського університету в 2005 році. З того часу брав участь у різних медичних проектах, у рамках проекту «Хірургічний клуб "КОР ФОРТІС"» ми створювали хірургічну симуляцію та організовували такі заходи з 2016 року. Завдяки проекту ATLS в Естонії ми з викладачами університету та співробітниками харківських лікарень ознайомилися з симуляційним навчанням. Схожі центри існують в усій Європі, наприклад, зараз створюється в Університеті Масарика (Брно, Чехія)».


 

За планами симуляційного центру навчання спрямовуватимуть не лише на засвоєння базових медичних маніпуляцій, а і на всі рівні надання невідкладної допомоги. Тут впроваджуватимуть стандарти всесвітньо відомих авторитетних організацій European Resuscitation Council, American College of Surgeons, National Association of Emergency Medical Technicians, тощо. Спочатку Андрій Сергійович демонструє центральний хол симуляційного центру, де проходитимуть презентації проектів та різноманітні зустрічі. З холу - вхід до акушерсько-гінекологічного відділення: в аудиторії містяться акушерські станції для породіль, пологовий блок, тазові торси. Поруч з пологовою станцією - неонатальний столик. Далі йдемо до педіатричного кабінету: на станції педіатрії є дитяча реанімація та куточок для догляду за дитиною.

Марія ТОМАХ, фахівець симуляційного центру: «Я відповідаю за акушерсько-гінекологічне відділення. За допомогою наших манекенів розглядаємо, які проблеми можуть виникнути при пологах та як з ними впоратися. Є різні тренажери, тобто сучасні манекени пологів з новонародженим. Наприклад, лялька NOELLE – симулятор матері та родового процесу, симулятор нормальних пологів. До комплекту входять плоди дитини хлопчика та дівчинки, пуповина і плацента, два пупочних затискача. Усе як по-справжньому». Ці відділення обладнані: супер Хлоє манекен жінки з клінічного догляду за пацієнтом, PEDI Blue симулятор новонародженої дитини з SmartSkin та OMNI, манекен новонародженої дитини для надання першої медичної допомоги при серцево-легеневій реанімації, симуляційний манекен новонародженої дитини, симулятор новонародженої дитини для надання розширеної медичної допомоги і далі, і далі…. Не будемо вдаватися до перерахування, підкреслимо лише, що симуляційний центр використовує обладнання провідних виробників: «Ambu», «Gaumard», «Simbionix», «Simulab», тощо. Аудиторія 638 - інтерактивна зала. Кімната обладнана комп’ютерами для проходження тестування. Далі коридор = робоча зона. Відеоспостереження дає змогу спостерігати за тим, що відбувається у кімнатах. Кімната для засвоєння технологій УЗІ, хірургічної ендоскопії.


Андрій Тележний: «Допомагаємо спеціалістам отримати кваліфікацію з ультразвукового дослідження зі старту. Працюватимуть відповідні сертифікаційні курси. Університет Каразіна не на малюнках, а в реальності навчатиме працювати медика в екстрених ситуаціях». Анастасія ДЯКІВНИЧ, фахівець центру, лікар-інтерн з ЕМД, працює з лапароскопічним симулятором: «Ми можемо розглядати навіть такі базові речі, як укол у вену, які препарати вживати. Починаємо з азів медицини, а закінчуємо просунутими операціями».

Хірургічне відділення із окремою передопераційною, там фахівець зробить свої перші кроки: навчиться тримати ножиці, ознайомиться з принципом миття обладнання, обробкою рук, роботою із силіконом (симулятор тканини людини) та біоматеріалами. Ці базові моменти майбутній лікар відшліфує студентом та скоротить період адаптації на роботі. Мені було дуже цікаво, які ж манекени має центр? Симуляційний манекен CODE BLUE – манекен для надання екстреної допомоги при невідкладних станах. Тренажер для відновлювання прохідності дихальних шляхів дорослого та тренажер серцево-легеневої реанімації. Рука-симулятор для вимірювання артеріального тиску, удосконалений манекен руки для судинних ін’єкцій при інфаркті міокарду. Тренажери для надання допомоги при невідкладних станах при травмі та кровотечі й при травматичній ампутації кінцівок та багато чого іншого.


Кандидат медичних наук, провідний фахівець Володимир ЛОГОВСЬКИЙ: «Наше завдання навчати лікарів орієнтуватися в різних ситуаціях. На манекенах ми симулюємо конкретні ситуації. Розглядаємо надання домедичної допомоги і кваліфікованої медичної допомоги». Віват, Каразінський! Вівант, професурі університету! Віват, всьому керівництву університету! Без кого б не реалізували цей проект.

Карина БОНДАР.