Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

75-річчя Великої Перемоги!

Борис Андрійович ШРАМКО

ВІД РЕДАКЦІЇ. ПРОДОВЖУЄМО розповідати про членів університетського колективу, ветеранів  праці і Великої Вітчизняної війни, фронтовиків, які захищали наше з Вами майбутнє від фашистської навали і нацизму.

17 січня виповнилося 99 років талановитому сину Харківського університету професору, доктору історичних наук, Заслуженому діячу науки і техніки України, Заслуженому професору Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Почесному громадянину  м. Харків. Борису Андрійович Шрамко Борис Андрійович  народився 1921 року у м. Гомелі в 1921 р. Через кілька років батьки Бориса Андрійовича переїхали до Харкова, де він закінчив середню школу № 13.  В 1939 році він став студентом історичного факультету Харківського державного університету. Археологія стала сенсом всього його життя. На фронт Б. А. Шрамко пішов з перших днів війни.  У 1943 – при визволенні рідного  Харкова, був тяжко поранений. За мужність і героїзм Бориса Андрійовича було нагороджено двома орденами «Червоної Зірки» та медалями «За бойові заслуги», «За взятие Вены». Пожовклі підшивки університетської газети «Харківський університет» зберігають інтерв»ю із Борисом  Андрійовичем. Учений-археолог із світовим іменем  завжди йшов на розмову із кореспондентами, багато розповідав про жахи війни… Борис Андрійовичч ШРАМКО, відомий  у світі учений-археолог. Два ордени  Червоної Зірки, медаль «За бойові заслуги! Перша бойова нагорода завжди нагадувала  ученому-воїну про визволення рідного Харкова у серпні 1943…, поранення, коли лежав у госпіталі півроку Його перший курс на історичному факультеті перервала Велика Вітчизнянна Зв»язківцем пройшов фронтовими дорогами Західного фронту, Курську  дугу. Перемогу зустрів у Альпах… А по війні – знову університет, знову улюблена археологія. Саме проф. Б.А.Шрамко створив Сіверсько-Донецьку та Скіфо-слов’янську археологічні експедиції Харківського університету, які очолював протягом трьох десятиліть. Керував польовими роботами, якими були охоплені території Вінницької, Донецької, Київської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Чернігівської областей України, Білгородської та Курської областей Росії. Широкомасштабні дослідження проводились на пам’ятниках бронзового віку, предскіфського та скіфського часу, раннього середньовіччя та Київської Русі.

О. НОВИКОВА.