Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Досвід!

 

Секрет успіху Майзеліса

ВІД РЕДАКЦІЇ: У грудні 2019 р. відбувся XVIII Всеукраїнський студентський турнір фізиків у КНУ ім. Т. Г. Шевченка. У ньому взяли участь 11 команд, три з яких – студенти 1-5 курсів фізичного та ННІ "Фізико-технічний факультет" Каразінського університету. І ми знову раділи їхнім досягненням. Вже близько 10-ти років керівником університетської команди є доцент кафедри теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця фізичного факультету МАЙЗЕЛІС.

Одна з команд каразінців, «ФФФТ» – переможець останніх двох Всеукраїнських турнірів. В її складі грали Ольга Зайцева (капітан), Григорій Овчаренко, Олег Іваштенко, Поліна Кофман, Михайло Гриценко та Семен Кононенко. Саме ця команда у фіналі й перемогла, отримавши право представляти Україну на Міжнародному турнірі фізиків у Польщі 11-15 квітня 2020 р. Дві інші команди під назвами «Боб» й «Ультрафіолетова катастрофа» складалися із шести студентів фізичного та фізико-технічного факультету. Вони посіли 4-те та 5-те місце.

- Захаре Олександровичу, як проходив цьогорічний турнір?

- Головними нашими суперниками були команди КНУ з факультету радіоелектроніки і комп’ютерних систем та фізичного факультету. Цього року вони зробили дуже сильні доповіді. Грали чотири відбірних бої, за результатами яких до фіналу пройшли «ФФФТ», ФРЕКС КНУ та ФФ КНУ. Наша команда у фіналі здобула найбільшу кількість балів та отримала перемогу!

- Ви досягаєте неймовірних результатів вже не перший рік поспіль. Скільки часу витрачаєте на підготовку до турнірів?

- Розклад у нас незвичайний, тому що всеукраїнські етапи проходять у кінці листопада або на початку грудня, а міжнародні розкидані протягом року. Наприклад, студентський – у квітні, шкільний – аж у липні. Виходить, що коли всі відпочивають та спокійно чекають на наступний турнір, ми все готуємося і готуємося. Процес ніколи не закінчується, і тільки-но в липні відіграли шкільний «міжнар», як вже опубліковані питання на наступний рік. Але все ж таки вересень, жовтень та перша половина листопада – «найгарячіший» сезон, бо в цей період треба вирішити більшу частину завдань та сформувати основне рішення. Підготовка – це складний процес. Усі завдання вирішуються заздалегідь, розробляється стратегія гри, ми робимо експерименти, формулюємо теорії, малюємо графіки, порівнюємо теорію з експериментом, знімаємо демонстрацію у вигляді фото та відео і з усього цього робимо презентацію. Після проробленої роботи студенти іноді з посмішкою дивляться на презентації навіть на наукових конференціях. Бо підготовка до турніру – це повноцінне тренування справжнього наукового процесу.

-  Як Ви можете сформулювати свій «секрет успіху»?

-  Мені здається, що справа у досвіді. Учасники не просто передають один одному досвід, а помножують, збагачують його кожного року. Ми як одна велика родина: усі взаємодіють між собою, допомагають, тож процес відбувається набагато швидше та ефективніше. Звичайно, треба не лише грати, але й здобувати певну мораль зі зробленого. Ми завжди збираємося та проводимо аналіз гри та роботу над помилками. Це дуже важливо, і обов’язково має брати участь уся команда..Тож досвід, командна гра та робота над помилками – три запоруки успіху від нашої команди фізиків!

- Дякуємо за розмову!


 

Даша КОСТЄВА.