П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Міжнародне співробітництво

 

НАЙСТАРІШИЙ ПАРТНЕР за 100 РОКІВ

ВІД РЕДАКЦІЇ. У далекому 1967 р. Харківський університет підписав договір про співпрацю з університетом ім. Адама Міцкевича в Познані (УАМ). А в кінці 2019 до Каразінського прибула Делегація професорів-істориків Університету імені Адама Міцкевича в Познані.. У Програмі візиту центральними стали заходи, присвячені 100-річчю Познанського та 215-річчю Каразінського університетів. 50 років співпраці.

У Каразінському університеті перебувала делегація професорів-істориків університету ім. Адама Міцкевича в Познані – Станіслава Янковяка, Пйотра Окулевича, Агнєшки Савич та Марека Міколайчика. Головна мета візиту - відкриття виставки і презентація спільної монографії, присвячених 50-річній історії співпраці наших закладів. Гості прочитали лекції для студентів історичного факультету на теми нової і найновішій історії Польщі та польсько-українських стосунків.

Двомовна монографія є спільним проектом Інституту Історії УАМ, історичного факультету і Українсько-Польського академічного центру науки та культури нашого університету. Її відкривають дві статті про історію обох університетів. Старший з партнерів, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, цього року відзначає своє 215-річчя, а університет ім. Адама Міцкевича у Познані - 100-річчя існування. Автори першої статті кандидат історичних наук О. І.Вовк і проф..С.І. Посохов, другої - проф.. С. Янковяк. Далі йдуть статті, у яких представлено історію співпраці між двома університетами з 1967 р. по теперішній час авторства М. Міколайчика, Г. І. Бондаренка, проф.. С.І. Куделко, А. І.Савіч, Т.В. Біткової. До книги також включено звіти про різні заходи, пов’язані зі співпрацею двох університетів та спогади їх учасників. У вигляді додатків включено матеріали з архівів обох університетів та приватних зібрань.

Ця книга та конференція «Познань–Харків: тенденції освітнього розвитку і співпраці двох університетських осередків протягом століть», до якої приурочено видання, не сталися б, якби не допомога Генерального Консульства Республіки Польща в Харкові, яке забезпечило фінансову підтримку харківської частини проекту - конференції «Харків-Познань: спільні тенденції історичного розвитку протягом століть». Кошти на реалізацію познанського етапу проекту і видання монографії отримано завдяки допомозі Інституту Історії університету ім. Адама Міцкевича й особисто його директора, професора, доктора наук Юзефа Добоша.

Ректор Каразінського університету академік В.С. Бакіров відзначив «…ми пам’ятаємо історичний момент підписання вже згаданої першої угоду з університетом ім. Адама Міцкевича в Познані.. Чимало тих студентів та молодих викладачів нашого університету, які свого часу брали участь у обмінах та відвідали Познань, тепер доктори наук, професори, завідувачі кафедр. Добрі справи не забуваються. Мені приємно усвідомлювати, що в ювілейний рік для Познанського університету вийде друком книга про наше співробітництво».

Презентація книги пройшла в урочистій і дружній атмосфері за підтримки Генерального консульства РП у Харкові. Після повернення до Польщі гости написали нам: «Гостинність та компанія під час візиту були чудовими – чого ще хотіти!? Можливо, лише наступних зустрічей».

Т. БІТКОВА, керівник Українсько-польського академічного центру

науки та культури.