П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана філософського

ФІЛОСОФСЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Філософському факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна влітку 2020 р. виповнюється 19. За цей час на ньому підготовлено понад сім сотень фахівців, які отримали якісну філософсько-культурологічну освіту. Серед випускників філософського є депутати міської ради, працівники місцевого та республіканського телебачення, викладачі вищих навчальних закладів, шкіл, коледжів, гімназій, ліцеїв м. Харкова, Харківської області, України. Близько трьох десятків випускників філософського факультету захистили кандидатські дисертації.

Щорічно наші студенти посідають перші і призові місця на республіканських конкурсах студентських наукових робіт і олімпіадах з філософсько-культурологічних  дисциплін.

Готуючись до вступу на наш факультет, Ви можете відвідувати заняття Малого філософського факультету (безкоштовно, щовівторка о 17-00 на факультеті, в Північному корпусі університетуhttp://philosophy.karazin.ua/ua/abiturient/young_philosopher.pdf), спробувати свої сили у підготовці наукових робіт на секціях «Філософія» та «Релігієзнавство» (перших в Україні) Малої Академії Наук України, взяти участь в роботі Всеукраїнської філософської  історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді  «Пізнай себе, свій рід, свій нарід» http://philosophy.karazin.ua/ua/abiturient/olimp.html.

Вступивши на факультет, Ви зможете отримати освіту за спеціальністю «Філософія» (освітні програми: «Філософія», «Європейські студії)  та спеціальністю «Культурологія» (освітні програми: «Культурологія», «Урбаністичні студії», «Візуальне мистецтво та менеджмент культурних проектів»), студенти яких вивчають понад 200 дисциплін. Викладають ці дисципліни викладачі п’яти кафедр (теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада, теорії культури і філософії науки, політології, валеології, українознавства), серед яких близько 30 докторів наук і понад 60 кандидатів наук. І кожен з них готовий надати Вам допомогу і пораду з будь-яких навчальних, наукових чи життєвих проблем.

Студентом факультету Ви зможете відвідувати чисельні наукові гуртки, виступити на Міжнародній науковій конференції студентів і аспірантів «Харківські міжнародні студентські філософські читання»  і в її матеріалах опублікувати свою першу наукову працю http://philosophy.karazin.ua/ua/news/news_104.html. До Ваших наукових послуг на факультеті також п’ять наукових журналів. У разі відмінного навчання на факультеті та його успішного завершення Ви зможете вступити до аспірантури факультету і захистити кандидатську дисертацію в одній із трьох Спеціалізованих вчених радах, що працюють на факультеті.

Ваші щоденні студентські будні на факультеті прикрасять: посвята в студенти факультету в Національному літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди (с. Сковородинівка), конкурс першокурсників «Альма Матер», новорічний філософський бал – маскарад та багато ін.

Випускники філософського факультету з широкою гуманітарною підготовкою та ерудицією, знанням іноземної мови, відпрацьованими навичками ораторського мистецтва та здатністю комунікації - бажані фахівці найрізноманітніших закладів та установ – від навчальних закладів до засобів масової інформації.

Долучись до світового братства філософів в 250 рік від народження одного з найвидатніших філософів світу  – Ґео́рґа Вільге́льма Фрі́дріха Ге́ґеля. https://24smi.org/celebrity/12917-gegel.html

Проф. І. КАРПЕНКО, декан філософського факультету.