Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана медфаку

МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

У 2020 році виповнюється 215 років з дня заснування медичного факультету, який був перший у складі факультетів з моменту відродження університету у 1804 році. Факультет готує фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Магістр» за спеціальністю 222 «Медицина», термін навчання 6 років, форма навчання денна.

Медичний факультет Каразінського університету є найстарішим медичним закладом вищої освіти в Україні та Східної Європи. За період свого існування підготував тисячі лікарів, науковців та освітян, багато з яких стали всесвітньо відомими. Вихованцями медичного факультету були такі відомі професори, як Ф.І.Іноземцев та О.М.Філомафітський; ректори Харківського університету, хірурги М.І.Єллінський та І.П.Щелков; харківський міський голова Є.С.Гордієнко; засновник Харківського інституту судової експертизи М.С.Бокаріус; професор М.І.Сітенко, на честь якого названо Інститут патології хребта та суглобів; засновник Інституту медичної радіології С.П.Григор'єв; талановиті лікарі-терапевти П.І.Шатилов та В.П.Бобін; засновник дитячої медичної допомоги в Харкові професор В.А.Франковський; відомі в Україні та за її межами брати Данилевські – Олександр, Василь та Костянтин; видатні урологи А.Г.Підріз, І.І.Маклецов, І.В.Кудінцев та Я.Б.Войташевський; талановитий хірург М.П.Трінклер; офтальмолог Л.Л.Гіршман; анатом академік В.П.Воробйов та багатьох інших, чиї імена лунають у підручниках та навіть у назвах вулиць та медичних установ Харкова. До числа своїх вихованців медичний факультет може сміло додати і Нобелівського лауреата І.І.Мечникова, який проводив свої перші дослідження в медичній лабораторії під керівництвом професора І.П.Щелкова. Серед викладачів медичного факультету було багато зірок світової науки: психіатр П.О.Бутковський (автор першого вітчизняного підручника з психіатрії); патолог Д.Ф.Лямбль (на його честь названо лямблії та лямбліоз); акушер-гінеколог І.П.Лазаревич (автор численних підручників, винахідник багатьох гінекологічних інструментів, серед яких щипці Лазеревича, та методів лікування, серед яких прийом Креде-Лазаревича); гістолог М.К.Кульчицький (на його честь названі рідина Кульчицького, «Метод Кульчицького» та клітини Кульчицького), відомі хірурги, професор В.Ф.Грубе - засновник Харківського медичного товариства, та професор П.М.Шумлянський – перший декан медичного факультету.

У теперішній час у складі Каразінського університету медичний факультет входить за даними різних міжнародних та вітчизняних рейтингів до трійки кращих закладів вищої освіти України.

Факультет готує високоякісних лікарів європейського рівню освітньо-кваліфікаційного рівню «Магістр» за спеціальністю 222 Медицина у галузі знань 22 Охорона здоров’я (денна форма навчання).

З 2016 року до цього часу факультету очолює декан, доктор медичних наук, професор Белозьоров Ігор Вікторович.

На факультеті ведуть викладацьку діяльність визнані в Україні та за її межами фахівці, серед яких понад 60 професорів, докторів медичних наук, та понад 200 доцентів, кандидатів медичних наук.

Навчання на факультеті проводиться на 14 кафедрах та у 2 навчальних центрах: Симуляційний центр медичної підготовки та Центр естетичної медицини, із залученням фахівців інших факультетів університету під час вивчення фундаментальних дисциплін. Кафедри розташовані на 27 провідних клінічних базах, з яких 6 науково-дослідних інститутів Національної Академії медичних наук  України, де студенти факультету отримують клінічні навички. Під час навчання використовуються інноваційні педагогічні техніки та сучасні технології навчання (дистанційні онлайн-курси, мультимедійні навчальні матеріали, видалені інтернет-консультації, онлайн-конференції тощо). Сьогодні на медичному факультеті отримують вищу медичну освіту понад 5000 студентів з 64 країн світу, а попит на освітні послуги факультету щорічно збільшується як серед вітчизняних абітурієнтів, так і серед іноземних громадян.  Термін навчання – 6 років. Випускники факультету отримують диплом про вищу освіту державного зразка українською та англійською мовами, який визнається всіма країнами світу. Після отримання диплому випускники медичного факультету на протязі 1-3 роки проходять інтернатуру (післядипломне навчання) за всіма лікарськими спеціальностями (за винятком «Стоматології» та «Медико-профілактичної справи»). Всі випускники після закінчення факультету продовжують навчання в інтернатурі за 31 спеціалізацією. Наші випускники мають понад 100% працевлаштування на Україні та за кордоном. Наразі до складу факультету входить 14 кафедр, на яких працює 55 професорів – докторів медичних наук, 250 доцентів – кандидатів медичних наук.

Враховуючи високий рівень навчання, дипломи випускників медичного факультету конкурентоспроможні не лише в Україні, а і у країнах Європи, Азії, Африки, Близького Сходу. Багато уваги приділяється розвитку матеріально-технічної, наукової та клінічних баз факультету. Медичний факультет є організатором та активним учасником багатьох щорічних українських та міжнародних наукових конференцій та з’їздів. Активно функціонує студентський науковий гурток, який об’єднує понад 150 студентів.

На медичному факультеті планується відкриття нових спеціальностей Громадське здоров’я 229 та Фізична реабілітація 227.

Проф. І.  БЕЛОЗЬОРОВ, декан медичного факультету.