Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рік Щура

Новатор із дослідження водоростей

ВІД РЕДАКЦІЇ: Доцент кафедри ботаніки і екології рослин біологічного факультету Каразінського університету Вікторія Павлівна КОМАРИСТА досліджує культивування водоростей, зокрема для промислового виробництва каротиноїдів, натуральних барвників. У гороскопи науковець не вірить, вважає, що люди самі себе програмують на різні лінії поведінки.

– Як зацікавились біологією?

– У дитинстві полюбляла читати художню літературу письменниці Джой Адамсон, хоч і не про водорості, а про левів і гепардів, але для мене головне, що вони дали напрямок, а далі я визначилась самотужки. Значну роль у виборі професії зіграла шкільна вчителька біології Тетяна Вікторівна Моря, а вже в університеті лекції Тетяни Василівни Догадіної остаточно переконали мене у моїй спеціалізації.

–   Якими з Ваших нещодавніх досягнень пишаєтесь найбільше?

– Цього року мені вдалося сертифікувати дистанційний курс для магістрів «Інтелектуальна власність» – юридична дисципліна, адаптована для біологів. Прагну допомагати колегам захищати свої винаходи і права на них. У 2018 році я брала участь у розробці курсу «Біостатистика» та розділу «Біостатистика» в спецпрактикумі «Екоінформатика і біостатистика» для студентів 4-го курсу, який осучаснює навчальну програму. А ще я викладаю системну біологію – нову дисципліну, розроблену спільно з кафедрою біохімії у 2016-му році. Окрім нас лише два університети в Києві мають цей предмет у розкладі. Я зацікавлена в актуалізації і постійному оновленні навчальних програм, щоб підтримувати імідж сучасного університету.

– Які з цьогорічних студентських робіт вас зацікавили?

– Дипломна робота Анни Олексієнко приємно здивувала. Вона зробила пошукове цитологічне дослідження кількох видів водоростей. Після її захисту ми продовжили наукове співробітництво, зробили кілька цікавих знахідок і зараз хотіли б опублікувати статтю про нашу роботу у журналі «Current microbiology» видавництва Springer, очікуємо рішення рецензентів.

– Співпрацюєте з випускниками?

–  Так, випускниця 2007-го року навчання Світлана СЕРІК (АНТОНЕНКО) одного разу допомогла мені у дослідженні: вона виявила в ємності з дощовою водою червоне цвітіння водорості Chlorococcum dissectum, яка може виявитися потенційним джерелом каротиноїдів (натуральних барвників), які додають до біологічно активних добавок. Я розповіла про цей випадок на VIII З'їзді Гідроекологічного товариства України

– Що б хотіли зробити у новому році?

– Звісно, побачити опубліковану статтю в журналі «Current microbiology». Планую відвідати П'ятий щорічний регіональний науковий симпозіум в рамках концепції "Єдине здоров'я" за підтримки Програми зменшення біологічної загрози Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США. А ще хотілось би поновити ведення практики у Гайдарах. Востаннє я нею керувала у 2004-му році. Останнім часом щільний графік і навантаження не дозволяють, але будемо сподіватися на краще!

Надія ВОЛНА