Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Символ року - Щур!

«Ювілей не буде психологічною межею»

ВІД РЕДАКЦІЇ: Доцент кафедри фізичної хімії Олександр Валентинович ЛЕБІДЬ з нетерпінням очікує Нового року, бо він для нього символізує успіх і продовження наполегливої праці.

— 2020 рік несе мені 60-річний ювілей. За китайським гороскопом, якщо людина прожила повний цикл, тобто 12 тварин проявили себе в усіх 5-ти стихіях, то вона має уже втілити мету свого життя. Але для мене це не створює психологічні межі. Мрію завершити роботу над докторською дисертацією, щоб через пітора-два роки бути готовим до захисту.

— Що Вам найбільше подобається у викладацькій діяльності?

— Результати! У вересні минулого року захистив кандидатську дисертацію мій аспірант Володимир Фарафонов, який наразі працює на кафедрі фізичної хімії. Співпрацюю зі студенткою 3-го курсу Анастасією Нігей у дослідженні організованих розчинів із міцелами, плануємо написати наукову публікацію. Навесні 2019 Анастасія була у складі команди Каразінського університету на Міжнародному турнірі природничих дисциплін Sciteen–19 у Мінську, яка посіла третє місце. Також мені подобається працювати у складі журі на Хімічних Каразінських читаннях і спостерігати за визначними здібностями студентів у хімії...

— Що нового очікуєте?

— Наступного навчального року факультет відкриває нову спеціальність для магістрів — «фармацевтична хімія», яка матиме додатково повноцінні англомовні курси. Тож очікуємо популярності цієї навчальної програми ще й серед іноземних студентів. Також 2020-го року на факультеті з’явиться багатопроцесорна система великої потужності для комп’ютерного моделювання, що підвищить якість досліджень.

– Ви – куратор?

– Так, я куратор другого курсу груп ХБ-21 та ХБ-25, у яких викладаю фізичну хімію. Для мене взірцем куратора була і залишається Маргарита Тимофіївна Хименко, яка була моїм куратором і навчила нас людяності.

— Як плануєте відпочивати наступного року?

— Захоплююсь байдарковим спортом. З друзями традиційно влаштовуємо сплави річками Сіверський Донець, Псел, Сейм. Хотілось би і наступного року подорожувати Україною. Ще запланував поїздку до Ізраїлю, сподіваюсь, у 2020 там закінчаться військові конфлікти. А також мрію потрапити до Грузії, бо цікавлюся її історією і звичаями.

Хотів би побажати Університету процвітання, нових звершень і перемог!

Надія ВОЛНА.