П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана економічного факультету

Економічному  86!

Економічному факультету цього року виповнилося  86. За цей час факультет випустив велику кількість випускників. Більшість з нинішніх економічних факультетів виникли пізніше – в другій половині ХХ – початку ХХІ століття.


Доц. Д. В. МАНГУШЕВ, заступник декана:

«Серед випускників економічного факультету завжди були надзвичайні особистості, які прославилися в різних сферах діяльності: спорті, науці, політиці та, безумовно, економіці. Згадати про когось конкретного, та не згадати всіх інших, було б неправильно.

Випускники нашого факультету знайшли себе не тільки в сфері економіки, багато професійних спортсменів отримали економічну освіту. Ігор Целовальников, велосипедист, Олімпійський чемпіон; Тетяна Біленко, чемпіонка Європи з настільного тенісу, учасниця трьох Олімпіад; боксер Олексій Мазикін, учасник Олімпійських ігор та призер чемпіонату світу в суперважкій вазі, та це далеко не всі, хто здобули перемоги ­у великому спорті. Випускників економічного можна знайти у складі практично всіх крупних міжнародних та національних компаній. Це і «Велика четвірка аудиторських компаній», корпорації «Google», «Microsoft», «IKEA», «BMW». Сергій Радякін – економіст Світового банку; Олег Чупринюк – доцент Бізнес школи австралійського університету; Вікторія Вернон – професор Нью-Йоркського коледжу. Керівники фінансових установ країни теж складаються з наших колишніх студентів. Михайло Бойко – керівник філії «Укрексімбанк»; Данило Меркулов – начальник управління «Ощадбанк». Є й серед випускників і громадські діячи, як приклад – Катерина Левченко – президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна».

Факультет завжди тримає зв’язок із випускниками, а зараз проходить ребрединг Асоціації випускників Університету і ми шукаємо нові способи комунікації з випускниками різних років».

Заслужений економіст України

Багато випускників економічного поєднали своє життя не тільки з управлінням економікою, але й з управлінням суспільством та державою. Одним з таких  є  Віктор СУСЛОВ, випускник 1977 року. Його кар’єра почалася із захисту в 1980 р. кандидатської дисертації і посади старшого викладача, доцента економічного факультету Харківського університету. В 1992-1993 рр. – він був головним консультантом економічної служби Адміністрації Президента України. Після цього його кар’єра стрімко пішла в гору: в 1993-1994 рр. – радник прем’єр-міністра України. 1994-1997 рр. – народний депутат України ІІ скликання, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності. Займав вагомі посади в українській політиці: в 1997-1998 рр. – міністр економіки України. В 1998-2002 рр. – народний депутат України ІІІ скликання. В 2002-2006 рр. – голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України. В 2006-2007 рр. – заступник міністра внутрішніх справ України. З березня 2009 р. до березня 2010 р. – голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України. Член комітету з питань фінансів та банківської діяльності. Віктор Суслов нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.