Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана біологічного факультету

БІОФАК – МАЙБУТНЄ!

Проф. В. В. ЖМУРКО, декан біологічного факультету:


– Біологічний факультет –  ровесник Університету. Від дня його заснування тут уже викладали основи біології – ботаніку та зоологію – на кафедрі природничої  історії. Факультет підготував тисячі фахівців-біологів, які розвивають біологічну науку не тільки в нашій державі, а далеко за її межами. У плеяді вихованців факультету Нобелівський лауреат – І.І. Мечніков, тисячі видатних науковців-біологів, викладачів ЗВО та шкіл. Практично всі науково-педагогічні працівники факультету нині є випускниками Альма-матер.

Науково-педагогічні працівники факультету, аспіранти та студенти проводять дослідження закономірностей функціонування живих систем на всіх рівнях їх організації.

 

Своє майбуття факультет пов’язує з невпинним поступальним розвитком освітнього процесу та наукових досліджень у Каразінській сім’ї, яка живе за принципом Каразінський університет: класика, що випереджає час, сповідуючи принцип «Біологія – наука ХХІ століття».

Оксфордський науковець

ВІД РЕДАКЦІЇ: Владислав Васильович В’язовський – професор, нейрофізіолог Оксфордського університету відділення анатомії, фізіології та генетики. Всесвітньо відомий науковець, випускник кафедри фізіології людини і тварин біологічного факультету Каразінського університету.


«Однією з найсильніших сторін Харківського  університету був і залишається його тісний зв’язок із провідними науково-дослідними інститутами Харкова. На 5-му курсі це дозолило мені провести переддипломну практику в Інституті кріобіології та кріомедицини НАН України, де я вперше отримав можливість роботи в лабораторії, і напрям досліджень, які я почав у той час, визначив мою подальшу кар’єру», – говорить Владислав Васильович.

Сьогодні Владислав Васильович очолює в Оксфорді лабораторію, де він відстежує процеси в різних ділянках мозку піддослідних пацюків та аналізує дані різного періоду часу. Науковець упевнений, що мозок досліджений мало, а тому існує велике поле для відкриттів.

Владислав Васильович підтримує дружні стосунки з викладачами біологічного факультету та своїми однокурсниками. Завідувач кафедри фізіології людини і тварин, проф. В. А. БОНДАРЕНКО, який викладав у нього фізіологію та спецкурси, зазначає: «Владислав – різнобічно обдарована людина: окрім відмінного навчання йому легко вдалося вивчити іноземну мову та бути творчою особистістю, захоплюватися класичною музикою і літературою».