Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З перших вуст. Геолого-географічний

 

Один з найстаріших навчальних підрозділів

Проф. В.А.ПЕРЕСАДЬКО, декан факультету геології, географії, рекреації і туризму:


– Факультет геології, географії, рекреації і туризму (до 2014 року – геолого-географічний факультет) є одним із найстаріших навчальних підрозділів Харківського університету. Майже за два століття   факультет підготував  плеяду визначних і всесвітньовідомих учених,  видатних людей, керівників підприємств, визнаних мандрівників і безліч цікавих людей, які вивчають нашу унікальну планету.

Кафедра геології: випускник 1994 року С. В. КРИВУЛЯ. У 2013 р. захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «Геологічні науки». Сьогодні – директор Українського науково-дослідного інституту природних газів (УкрНДІгаз). Випускник 1996 р. А. В. МАТВЄЄВ у 2001 закінчив аспірантуру, захистив кандидатську дисертацію за фахом «Палеонтологія і стратиграфія». У 2017 – здобув ступінь доктора наук і вже чотири роки очолює кафедру геології.

Кафедру гідрогеології у 1998 р. закінчили І. В. УДАЛОВ і В. В. САМОЙЛОВ. Перший у 2017 р. захистив докторську дисертацію і нині очолює кафедру, а В. В. Самойлов завідує сектором гідрогеологічних і газогеохімічних досліджень УкрНДІгазу і за сумісництвом працює на кафедрі.

Кафедра фізичної географії та картографії: О. О. ПОКЛОНСЬКИЙ (випускник 2002 р.) – директор Харківської школи №83. Випускник 2008 р. В. М. ВАРВАНСЬКИЙ працює комерційним директором ПФ «Геоком». А випускниця 2009 р. О. І. СІННА здобула науковий ступінь кандидата географічних наук за спеціальністю «географічна картографія» та працює на посаді доцента на рідній кафедрі.

Кафедра соціально-економічної географії і регіонознавства: випускниця 2007 р. Г. О. КУЧЕРЯВА – кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму та фізичної підготовки Київського національного лінгвістичного університету. К. Ю. СЕГІДА, випускниця 2008 р., доктор географічних наук за спеціальністю «економічна та соціальна географія»  працює доцентом на кафедрі. У 2013 р. отримала диплом І. М. ЗІНЧЕНКО – кандидат географічних наук, старший викладач кафедри туристичного бізнесу факультету управління та бізнесу Харківської державної академії культури.

Кафедру мінералогії, петрографії та корисних копалин у 2016 р. закінчила Л. В. ІЩЕНКО, а у 2019 р. блискуче захистила кандидатську дисертацію з геохімії. Працює на кафедрі. С. І. ГОРЕЛИК – теж випускник цієї кафедри, завідувач кафедри геоінформаційних технологій та космічного моніторингу Землі в Національному Аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «ХАІ».

 

ТРИЧІ підкорювач Евересту

ВІД РЕДАКЦІЇ. Випускник кафедри фізичної географії та картографії Валентин Вікторович СИПАВІН – викладач Національного університету цивільного захисту, гірський гід, багатократний чемпіон і призер змагань з альпінізму та льодолазіння, ТРИЧІ підкорювач Евересту. Валентин - п’ятий харківський та дев’ятнадцятий український альпініст, який зміг піднятися на найвищу точку планети.


Валентин Вікторович вважається одним із найсильніших альпіністів і льодолазів України. З дитинства захоплювався туризмом та відвідував туристичний кружок м. Чугуєва. Альпінізмом почав займатися у 2000 р., а вже через рік здійснив перше сходження на Ельбрус. Жага до гір не покидала Валентина ні на мить.

Проф.В.А.ПЕРЕСАДЬКО:

-  Така специфіка нашого  факультету: після першого курсу їдемо на практику на два місяці  в Гайдари. А Валя хотів на Кавказ, в гори, там у нього були змагання з альпінізму. Як поєднати це з навчальним процесом? Тоді йому назустріч пішов увесь курс і практику він виконав удвічі швидше! Усі працювали так, щоб один студент встиг усе зробити! І от кожен літній період на факультеті практика, а Валю тягне в гори... Коли вже на місце навчальних практик прийшли виробничі, влаштувався практикантом у своєму клубі альпінізму і проблема вирішилася. Група у них була дуже цікава та дружня. Вже минуло майже 15 років з випуску, та вони продовжують дуже часто зустрічатися, хоча і працюють у найрізноманітніших місцях: і в школах, і в архітектурних організаціях, і у владних структурах. Валя часто буває закордоном та, слідкуючи за його соціальними мережами, складається враження, що у кожній країні є випускник його курсу, з яким вони там зустрічаються.

«Краще гір можуть буть лише гори, на яких ти іще не бував»: Ельбрус, Казбек, Монблан, Матергорн, Кіліманджаро, Аконкаґуа, Альпамайо, Орісаба, Мак-Кінлі… цей список підкорених Валентином гір можна продовжувати: на сьогоднішній день у нього понад 250 сходжень на вершини чотирьох континентів, серед них понад 30 5-6 категорії складності (шоста – найвища). 8848 еверестових метрів вперше підкорилися льодолазу у 2017 р., вдруге – у 2018, коли він був головним гідом. Цього року Валентин вже став організатором та керівником експедиції, і відбулося третє в його житті сходження на найвищу точку планети. Вже анонсовано, що навесні 2020-го року відбудеться нова експедиція на Джомолунгму, в якій Валентина буде супроводжувати Ірина ГАЛАЙ – перша українка на Евересті (2016 р.).

Аби подарувати іншим можливість вдихнути повітря чистоти та свободи на гірській вершині, у 2018 р. він організував туристичну фірму для екстремального туризму ALPOMANIA. Це не просто туроператор, який обирає, з якого боку туристові буде пекти сонечко на Балі та якого ступеню прожарювання подадуть стейк на обід. Ні, це серйозна підготовка та постійна відповідальність за людей, які тобі довіряють. Слід усіх повернути  назад живими, і зробити так, щоб кожен отримав задоволення від цієї важкої праці. Університетські колеги описують нашого альпініста як дуже уважну та обережну людину.

Доц. О. І. СІННА: «Для Валентина це покликання. Здається, що таке життя – суцільне задоволення та екстрим… Але в Україні живе його родина, а він до дев’яти місяців на рік в турах, походах. Це людина неймовірної енергетики. Валентин – неодноразовий призер чемпіонатів Європи і світу з льодолазіння. Він створює культуру цього виду спорту в Україні, адже перший чемпіонат з льодолазіння у нас був проведений саме за його ініціативи.

Своє коріння відомий скелелаз не забуває. Він проводить лекції на станції юних туристів, зустрічається зі студентами Каразінського, а з кожної підкореної гори надсилає вітальні листівки на адресу рідного факультету, бажаючи успіхів і нових вершин!