П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана юридичного факультету

«Ти – Храм науки, гідності, честі, свободи і вільнодумства!» –

Проф. Т. Є. КАГАНОВСЬКА, Заслужений юрист України, декан юридичного факультету:

– Каразінський університете! Ти – Храм науки, гідності, честі, свободи і вільнодумства! Ти навічно єднаєш мудрість і серце! До тебе не йдуть випадково, а лише за покликом душі. Свого часу Ти став моєю другою Alma Mater, моєю другою родиною і ще однією великою любов’ю. Столітня сивочолість без сумніву є твоєю окрасою. З-поміж зеленого віття стрімко в піднебесся здіймаються твої шпилі. Ти завжди випромінюєш велич і монументальність, і ця монументальність проглядається не лише в самій твоїй споруді, а в перевазі змісту над формою, у значимості ідей та духовності відносно матеріальної реальності. Ти завжди будеш вічним ідеалом освіти і науки на вітчизняних теренах та широко знаним у світі виразником буття численних поколінь. Ти без сумніву є окрасою Харкова, своїми вчинками ти прославляєш його велич, благословляєш на професійний успіх своїх випускників. Ти вчиш жити, вчиш служити людям, вчиш гідно реалізовувати себе в здобутій професії, а це завжди надихає.


Каразінський, тобі 215! Живи у віках! Зберігай та примножуй свою світлу історію! Будь лідером! Юридичному факультету в стінах Каразінського одночасно і 215 і 15! Юридичний факультет Харківського університету веде свою історію з 1804 року, від відділення морально-політичних наук, яке згодом перетворилося на факультет. У 1920 році юридичний факультет було ліквідовано і на його основі створено правовий факультет Харківського інституту народного господарства, який у подальшому став Національним університетом «Юридична академія імені Ярослава Мудрого». Приємно бути молодим, але водночас мати твою кількасотлітню історію.

Відродження юридичного факультету почалося у 2001 р., коли за Наказом ректора в межах філософського факультету була створена кафедра правознавства. У 2002 та 2003рр. був проведений набір студентів за спеціальністю “Правознавство” і їхня кількість склала 34 та 35 осіб відповідно. Після відкриття факультету студенти цих двох груп були переведені з філософського на юридичний факультет. Юридичний факультет було відновлено у 2004 році. Відродження факультету у стінах одного з найстаріших університетів Східної Європи було зумовлене необхідністю відбудови структури класичного університету, а також сприяло поповненню державних, громадських, правоохоронних органів та установ кваліфікованими фахівцями-юристами. Наразі до складу факультету входить 5 кафедр. Підготовка фахівців на юридичному факультеті проводиться за освітніми програмами «Право» та «Міжнародне право». Здобувачі вищої освіти послідовно вивчають базові юридичні дисципліни, а також дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки. Для здобувачів вищої освіти освітніх ступенів бакалавр та магістр передбачений вибір спеціалізації за одним з трьох профілів підготовки: державно-правовий, цивільно-правовий, кримінально-правовий.

Ми найбільше пишаємося своїми випускниками і радіємо, коли вони гідно продовжують нашу справу. Тут хотілося б надати слово саме нашій кращій випускниці – Хабаровій Тетяні. Сьогодні Тетяна Володимирівна вже кандидат наук, а ще нещодавно була студенткою, старостою групи, студентським деканом, очолювала спілку аспірантів юридичного факультету, була лаборантом однієї з кафедр, а тепер вона – наша успішна колега і шанований член колективу.

 

Наша успішна колега

ВІД РЕДАКЦІЇ. Однією з найкращих випускниць юридичного факультету є ХАБАРОВА Тетяна Володимирівна. Вона випускниця кафедри державно-правових дисциплін, де працює і сьогодні старшим викладачем.


Тетяна вступила на факультет 1 вересня 2009 року, а закінчила магістратуру у 2014 році, захистивши магістерську роботу та отримавши диплом з відзнакою. У 2017 р. захистила дисертаційну роботу та закінчила аспірантуру. До навчання ставилася відповідально, брала активну участь у житті факультету. Працювала студентським деканом, займалася організацією наукових конференцій та брала в них участь. У 2009 р. написала перші тези до наукової конференції. Свою дипломну роботу з темою “Адміністративно-правовий статус виконавчих органів місцевого самоврядування” писала під керівництвом професора КАГАНОВСЬКОЇ Тетяни Євгеніївни, яка потім стала її керівником дисертаційного дослідження за темою “Адміністративно-процесуальні засади запобігання корупції в Україні”. Про свою дипломну роботу Тетяна розповідає, що навмисно обрала тему, яку не розуміла до кінця, але хотіла розібратися. Спільна робота з Тетяною Євгеніївною посприяла бажанню займатися науковою та викладацькою діяльністю.

Тетяна Володимирівна називає студентські роки найцікавішими. Зараз вона – старший викладач кафедри державно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук за спеціальністю адміністративне право і процес, фінансове право, інформаційне право.