Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ніч науки у Каразінському!

Наука – це чарівно!

ВІД РЕДАКЦІЇ: 21 вересня Каразінський університет разом з іншими провідними вузами міста доєднався до акції «Ніч науки в Харкові». Всі бажаючи мали можливість не тільки ближче познайомитися абсолютно зі всіма сферами наукової діяльності, а й на один вечір стати справжніми вченими, самостійно провівши парочку експериментів.


…Коли в холі бачиш просто неймовірне різноманіття наукових винаходів, дійсно розумієш, чому твій університет називають класичним: плазмова куля,  голограма, робот-павук, мадагаскарські таргани, австралійська квакша, ахатина, зуби акул, неофіти, лазери, десятки різнокольорових пробірок, ніби з мультику про чарівників… Але чарівники залишилися в далекому минулому, їхню роль цього вечора на себе приміряли студенти та викладачі Каразінського. І треба сказати, завдяки їм цей вечір видався по-справжньому чарівним.

Хоча акція в нашому місті проходить вже в шосте, серед організаторів і учасників чимало новачків.

Анна Арищенко, студдекан ФКН:

– Жалкую, що ніколи не була на цьому заході раніше. Разом з фізико-технічним факультетом ми представили нашим відвідувачам 3D-принтер, програмовані мікроконтролери, розумну гірлянду, «чарівний замок» та багато інших речей, зроблених нашими студентами. Діти з величезним захопленням спостерігали, як наш принтер друкує різноманітні фігурки.

Серед організаторів багато й таких, що беруть участь в подібних заходах далеко не вперше. І тим складніше, адже кожного разу потрібно придумувати щось нове, щоб зацікавити глядачів. Мені надзвичайно подобається ідея таких заходів, тому що кожен може розширити свій кругозір, дізнатися багато цікавого і навіть на мить відчути себе вченим.


На думку Юлії Харченко, студдекана факультету РБЕКС, найголовніше завдання проекту – допомогти майбутнім абітурієнтам визначитися з професією. « Ми зайняли одразу три поверхи університету, – говорить дівчина. – На першому поверсі ми зацікавлювали фотонними матрицями Коробова і робототехнікою. Другий поверх запав в душу тим, хто любить феєрію – на очах глядачів рубіновим лазером пробивали монету. На третьому поверсі студенти представили свої демонстраційні установки (плазмову кулю, драбину Якоба, світломузику тощо), що особливо зацікавило дітлахів. Також було багато батьків абітурієнтів, яким було важливо зрозуміти, настільки добре студент володіє інформацією».


Олег Яровий, учень 9-го класу ЗОШ № 67:

«Найбільше мені сподобалося шоу хімічних дослідів. Мрію опинитися на місці ваших студентів. Сподіваюся, за три роки моя мрія здійсниться».

« Найприємніше в цій роботі – це дітки, які з непідробний захватом стежать за всім, що відбувається, і не перестають посміхатися від захоплення,  – говорить Євгеній Костенко, студдекан біологічного факультету.  –  Надалі я з радістю братиму участь в подібному, тому що в такий спосіб можна показати, що наука, насправді, дуже захоплююча і чарівна».

Окрім демонстрації наукових винаходів в холі університету, відвідувачам також запропонували пройтися з екскурсією територією астрономічної обсерваторії, музеями природи, археології, історії університету та «Ландауцентром».

 

Карина ТАРАСЕВИЧ.